Kunstbasert forskning kan hjelpe oss å gi ny verdi til naturen vår

Kunst kan hjelpe oss med at utrykke oss på en annen måte når språk kommer til kort. Derfor kan kreative kunstmetoder bidra med en innovativ tilnærming og en holistisk forståelse av dagens samfunnsutfordringer.

Illustrasjon av viktige ting for Grønland, blant annet slede og sledehund, sel, kajakk, mennesker og fisk.
Skissen som ble tegnet på veggen i Illu Art and Science Hub, var vår visuelle dagbok av feltarbeidet vårt, kunnskapen folk delte med oss og opplevelsen av oppholdet og workshopen vår i Ilulissat, Grønland. Foto: The Arctic Sustainability Lab

Kunstbasert forskning er en kreativ måte å gjøre samfunnsforskning på der man leker med ulike kunstneriske metoder som et verktøy for å utforske, samle og visualisere data. Det kan bidra med en innovativ tilnærming og en holistisk forståelse til dagens sosioøkologiske utfordringer. Kunst og kreativitet har nemlig en unik evne til å samle mennesker på inkluderende måte. Det blir ingen sosiale lag, og det skaper rom for å gå på oppdagelse i egne tanker og lar folk uttrykke seg på en uforpliktende måte.

Kunst kan hjelpe oss med at utrykke oss på en annen måte når språk kommer til kort.

Bruken av kunst i forskning har utviklet seg fra forståelsen av at livet og opplevelser av verden er mangesidige, og at kunst tilbyr måter å forstå verden på som involverer sanseoppfatninger og følelser så vel som det intellektuelle. Dette kan gjøres gjennom tegninger, kreativ tenkning, fotografering, sang, dans eller bare det å strikke eller sy i lag.

I vårt arbeid har vi brukt kunstformene fotografi, maling, skissering og interaktive workshops og undervisning. Alle metoder bidro på sin unike måte, da denne kreative måte å tenke og jobbe på gir frihet til at man sammen kan utforske ideer, identifisere utfordringer og samskape løsninger fra et helt nytt perspektiv. I tillegg kan det skape forståelse for hverandre og vår relasjon til naturen rundt oss.

Naturens mirakler

Når vi tenker på havet, har havet og livet der vært med på å skape kystkulturen vi har langs våre kyster i dag. Den har gitt oss vann, ren luft og mat, materialer til medisiner og industri. På land har våre avlinger gjennom historien vært avhengig av pollinering fra insekter, og vårt hav og fiskeri av komplekse biologiske prosesser.

Naturen har beskyttet oss mot flom, stormer og ekstreme hendelser når vi har gitt den plass til å gjøre det, - dette kalles økosystemtjenester, som er naturens mange goder. Disse godene har gitt oss muligheter, skapt tradisjoner, velvære og mat på bordet, men hvordan opprettholder vi den unike balansen mellom mennesker og naturen langs kysten i fremtiden?

sirkel som viser økosystemtjenester vi mennesker får fra naturen
Økosystemtjenester er de godene, tjenester eller produkter som naturen gir menneskene takket være økosystemene. Disse består av forsyningstjenester, reguleringstjenester, kulturelle tjenester og støttetjenester. Eksemplet her er et utsnitt av de tjenestene vi får fra havet. Foto: The Arctic Sustainability Lab

Vi tenker ikke over det til daglig. Vi trekker inn pusten. Helt gratis. Faktisk stammer opp til 70% av oksygenet vi har i atmosfæren fra havet. Kanskje er det på tide at vi begynner å erkjenne og forstå, de godene vi får fra naturen? 

I forbindelsen med prosjektet GreenFeedBack, har vi reist rundt i Norden og Arktis for å forstå og visualisere, hvordan økosystemtjenester er forent med våre liv, våre valg og vår kunnskap. Vi prøver også å finne ut hvordan vårt verdenssyn og ønsker for fremtiden er avhengig av vår relasjon til naturen.

Your Voice Matters Workshops 

Vi har avholdt kreative workshops med ungdom, eldre, studerende, forskere, lokale og opprinnelige folk, og forvaltere. Folk fra mange ulike geografiske områder og med ulik bakgrunn. Vårt motto er: The more diverse, the merrier.

Her har vi delt og diskutert kunnskap, oppfatninger, tilknytning til- og verdien av havet, naturen, muligheter, utfordringer, hvordan og hva skal vi prioritere, og hvordan når vi våre mål, på en god og etisk måte? Hvordan imøtekommer vi mangfold, ulike verdier og verdenssyn? Og hvordan kan vi jobbe i lag for å oppfylle våre fremtidsdrømmer i balanse med naturen?

ulike samarbeidsfigurer
Vi har hatt ulike workshops i Norden og Arktis. Alle bestod av både tegning, skissering, ulike maler som vi jobbet med i lag, og gode samtaler og diskusjoner. Foto: Ann Eileen Lennert

Vi har jobbet med ulike ark, tegnet og diskutert i lag. Vi har skapt rom for å lytte og bli hørt. Gjennom våre kunstverktøy har vi skapt oppmerksomhet og felles forståelse for de mange forskjellige oppfatninger, verdier og verdenssyn som former kysten i Norden og Arktis.

Vi har nemlig bruk for denne forståelsen og anerkjennelsen, når vi snakker om økosystemtjenester og hvordan fremtiden skal formes. Det krever kompromisser og forståelse for hverandre. I tillegg er denne kunnskapen viktig for forvaltningen, politikere og beslutningsprosesser.

fotocollage av ulike bilder av gjell og hus og himmel og folk
Kunstbasert forskning er ikke kun en verdifull måte og kunstnerisk metode å utforske og samle inn data, men også en god måte å visualisere og kommunisere forskning og data på. Foto: Luca Berti og Nikki Schmidt

Hva sier kunnskapen så langt?

I løpet av de ulike workshopene vi har hatt, har vi sett at det fins forskjeller i tilknytning, forståelse, kunnskap og sysselsetting av naturen og dens tjenester. At vi ikke alle har samme tanker, prioriteringer og drømmer for fremtiden. Tanker ble delt om grønn energi som noe bra, men også som noe konfliktfullt og uetisk. 

tegning av ulike ting i naturen blant annet fisk, mennesker, bølger
Eksempler av ulike visuelle referater fra våre workshops som omhandlet kyster, elver og elvemunninger. Nøkkelordene var kommunikasjon, åpenhet, likhet, rettferdighet, å lytte, felles mål, kompromiss, forståelse for mangefold, en følelse av tilhørighet og eierskap og å skape en konstruktiv sirkel mellom de forskjellige verdiene i samfunnet og det brede spekteret av mennesker med unik kunnskap og tilknytting til naturen og det naturen bidrar med. Foto: The Arctic Sustainabilty Lab

At klimatilpasning er viktig, men at man også skal tenke på naturens balanse, de økosystemtjenester naturen bidrar med, i tillegg til sosiale forhold og hvor vi står som samfunn. At vi stadig må huske inkludering av lokalbefolkningen hele veien og at vi stadig jobber for at de får mer eierskap til forvaltning, utvikling og politikk.

Og all kunnskap er viktig og verdifull!

Om det er den lokale fisker, ungdommen som tenker på fremtiden, den samiske fiskeren som har en hel kultur av kunnskap bak seg, skolelæreren, bakeren, du og jeg.

Vi kan alle bidra på en unik måte.

Ofte omhandlet tankene forsyningstjenester og også hvordan ubærekraftig bruk av disse tjenestene påvirket andre. Vi fikk lokale fortellinger og opplevelser om tråling som ikke bare påvirker havbunnen, men også elver, innsjøer, økosystemer, økosystemtjenester, matsikkerhet, kulturer, lokale og urfolks levebrød oppover elvene. Steder som mange kaller hjem og økosystemtjenester som mange er avhengige av.

Dette ble koblet til de kulturelle tjenestene som naturen bidrar med. At for noen er det man høster fra naturen ikke bare mat, det spiller også en avgjørende rolle i tradisjoner, skaper viktige bånd mellom familier, individer og eldre, og legemliggjør deres symbolske bånd til miljøet og kunnskap basert på disse miljøene gjennom historien. Det er identitet, kultur og livsstil.

Det som også ble tydelig var at de andre tjenester som regulerings- og støttetjenester ofte ikke ble nevnt, fordi for mange så er de ikke begripelige og det er ikke noe man tenker på til daglig, - som det å kunne trekke pusten.

Dette viser at vi må bli bedre til å få frem verdien og viktigheten av økosystemtjenestene fordi de er avgjørende for våre liv og eksistens, men de er også våre viktigste verktøy i forhold til klima og klimatilpasning.

Portrettbilde av Lennert, Ann Eileen
Lennert, Ann Eileen ann.e.lennert@uit.no Miljøantropolog
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Nikki Schmidt Big Brain Agency
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Luca Berti Luca Berti Photography
Publisert: 31.01.25 12:25 Oppdatert: 31.01.25 15:41
Innlegget er en del av UiT sitt Forskerhjørne, hvor forskere ved UiT formidler sin egen forskning.
Forskerhjørnet Bærekraft Naturvitenskap Urfolk
Vi anbefaler