UiTs fredsfilmpris tildeles iransk film

Årets vinner av Den norske fredsfilmprisen skildrer en familie som blir stilt overfor et vanskelig valg da en politisk protestbevegelse brer om seg i Iran.

Scene fra en film
Scene fra filmen The Seed of the Sacred Fig (2024) Foto: Tromsø internasjonale filmfestival / Selmer Media
Portrettbilde av Bredesen, Kim
Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Publisert: 20.01.25 14:03 Oppdatert: 20.01.25 22:43
Kunst og kultur Samfunn og demokrati

Under Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) deles det hvert år ut Den norske fredsfilmprisen. Fellestrekket ved de nominerte filmene er at de skildrer på en direkte, kreativ og kunstnerisk måte undertrykking, maktmisbruk og strukturell eller kulturell vold.

På avslutningsseremonien for TIFF, som ble holdt på Kulturhuset i Tromsø, ble året pris tildelt regissøren Mohammad Rasoulof, som var nominert med filmen The Seed of the Sacred Fig (2024).

I filmen møter vi en embetsmann i det iranske rettssystemet som stiger i gradene, noe som gir ham mulighet til å skape et bedre liv for sin familie.

Nominerte filmer til Den norske fredsfilmprisen 2025

Happy Holidays, Scandar Copti

Intercepted, Oksana Karpovych

Mother and Daughter and the Night Is Never Complete, Lana Gogoberidze

Panopticon, George Sikharulidze

The Missile, Miia Tervo

The Seed of the Sacred Fig, Mohammad Rasoulof

To a Land Unknown, Mahdi Fleifel

Under the Volcano, Damian Kocur

Vermiglio, Maura Delpero


Handlingen i filmen utspiller seg under de store politiske protestene som bredde om seg i Iran i 2022 og 2023, som ble framprovosert da Mahsa Amini døde i varetekt hos det iranske moralpolitiet. Protestene var rettet mot et regime som både er misogynistisk og tar i bruk rettsvesenet på en måte som bryter med menneskerettighetene.

I filmen blir de politiske protestene en nøkkelhendelse som utfordrer samholdet i familien. Det skjer da en såret demonstrant ly søker ly i deres hjem.

Embetsmannens døtre tar da side med opposisjonen, mot et system faren representerer. Embetsmannen har en stilling der det er en vanlig praksis å underskrive dødsdommer uten å granske sakene han er tildelt. Fra en slik posisjon blir han utfordret på måter han ikke hadde forventet.

 

Illustrerer usikkerhet

Rasolouf er en uavhengig filmskaper som har flyktet fra Iran og lever i eksil i Europa. Han er kjent for flere prisbelønte filmer, blant annet There Is No Evil (2020), som ble tildelt Gullbjørnen på filmfestivalen i Berlin i 2020.

På grunn av sine filmer er Rasolouf blitt arrestert flere ganger og har fått passet konfiskert i Iran. Etter filmen The Seed of the Sacred Fig ble nominert til hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes 2024, ble han dømt av det iranske regimet til åtte års fengsel, pisking og en bot.

Iran fortsetter å lide under et undertrykkende og fastlåst regime, med politisk vold som fortsetter i dag.

Portrait photo
Marc Lanteigne, førsteamanuensis ved UiT og medlem av juryen til Den norske fredsfilmprisen. Foto: Jørn Berger Nyvoll / UiT.

Juryen for utdeling av årets fredsfilmpris, bestod av filmskaperen Andrea White Hveding, masterstudenten Coralie Buquet og professor Marc Lanteigne, som representerer Studentnettverk for fred og Senter for fredsstudier ved UiT. Juryen skulle velge mellom ni nominerte filmer, men den iranske regissøren skilte seg ut på særlig ett kriterium.

– Det var mange sterke bidrag til årets fredsfilmpris, men vi bestemte oss å tildele den til filmen som best innkapslet formålene bak prisen, nemlig å illustrere hvordan mange ulike typer usikkerhet kan påvirke ikke bare stater og regjeringer, men også familier og enkeltpersoner, sier jurymedlem Lanteigne.

Han viser til at det i filmen er lagt inn ekte opptak fra de politiske protestene i 2022-2023, som en ramme for historien. Denne dokumentasjonen utgjør en kontrast til omfanget av feilinformasjon og sensur som brukes i kombinasjon med vold som undertrykkelsesverktøy. Lanteigne mener filmen åpner opp for refleksjon om menneskerettighetsbrudd i Iran.

– Iran fortsetter å lide under et undertrykkende og fastlåst regime, med politisk vold som fortsetter i dag. At to av landets høyesterettsdommere ble myrdet denne uken er et eksempel på hva slags tilstand rettsvesenet i Iran befinner seg i, understreker Lanteigne.


Kortnytt fra Senter for fredsstudier (CPS)
Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Vi anbefaler