Endelig klare til innsats for samiske pasienter

Disse historiske studentene er etterlengtet. Her er det første kullet med samiske sykepleiere.

Fire unge kvinner i ulike samiske kofter poserer foran en lavvo. Været er kaldt og klart.
Fire av de fem uteksaminerte sykepleierne. Femtemann var på jobb som ambulansepersonell og han kunne derfor ikke delta på seremonien. Foto: Jørn Berger Nyvoll / UiT
Portrettbilde av Nyvoll, Jørn Berger
Nyvoll, Jørn Berger jorn.b.nyvoll@uit.no Fotograf, redigerer
Publisert: 26.11.24 14:13 Oppdatert: 26.11.24 15:30
Helse og velferd Om UiT Studentliv / Studier

Det første kullet med studenter på den samiske sykepleierutdanningen er nå klare for arbeidsmarkedet, noe som ble markert i Kautokeino i dag.

Studentene, som alle har samisk bakgrunn, har fått en unik sykepleierutdanning med fokus på samisk helseforståelse og kultur. Den samiske sykepleierutdanningen startet opp i 2021, og er et samarbeid mellom UiT Norges arktiske universitet og Samisk høgskole. Studiet er lagt opp som en deltidsutdanning over fire år.

En ung kvinne i samisk kofter poserer foran en lavvo. Været er kaldt og klart.
Ine Marja Nilsdatter Anti er en av de fem historiske sykepleierne. Foto: Jørn Berger-Nyvoll / UiT

Har fått fortløpende veiledning om reellle situasjoner

Ine Marja Nilsdatter Anti er en av de fem historiske studentene. Hun har jobbet på sykehjemmet i Karasjok samtidig som hun har tatt bachelorutdanningen.

– Jeg har møtt på situasjoner i jobben som jeg har tatt opp på studiet. På den måten har jeg fått veiledning og kunnskap om hvordan jeg kan håndtere slike situasjoner neste gang de oppstår. Det har vært svært nyttig, sier hun

(Bilde 3: Gunbjørg Svineng)

Pasientene bør bli møtt med egen kultur

I sin hilsen til studentene hadde Gunbjørg Svineng, dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT fokus på hvem denne utdanningen ble opprettet for.

– Det er for de samiske pasientene at det er viktigst at vi har denne utdanningen, og det er for de samiske pasientene at vi trenger at flere velger denne utdanningen, sa hun.

Svineng la vekt på hvor essensielt det er for samiske pasienter, ung som gammel, å bli møtt av helsepersonell som snakker deres språk og kjenner deres kultur.

– Tenk hvor viktige det er for de samiske barna som er syke at de kan møtes av sykepleiere som snakker samisk, og tenk på de gamle samiske pasientene som kanskje ikke er så gode i norsk, og tenk på de samiske pasientene som er psykisk syke og som kanskje har et spesielt behov for at sykepleierne også forstår den samiske kulturen, sa hun.

gruppebilde av kvinner utkledd i kofte
Fire av de fem uteksaminerte sykepleierne. Femtemann var på jobb som ambulansepersonell og han kunne derfor ikke delta på seremonien. Foto: Jørn Berger-Nyvoll / UiT

– Kom tilbake!

Avslutningsvis avslørte dekanen sitt drømmesenario for studiet:

– Jeg håper at noen av dere som er her i dag kjenner på kallet om å gå videre til en mastergrad og doktorgrad, og deretter komme tilbake hit for å undervise de neste generasjonene av samiske sykepleiere. Vi trenger dere, og jeg håper dere kjenner på kallet, avsluttet Svineng.

Nyvoll, Jørn Berger jorn.b.nyvoll@uit.no Fotograf, redigerer
Publisert: 26.11.24 14:13 Oppdatert: 26.11.24 15:30
Helse og velferd Om UiT Studentliv / Studier
Vi anbefaler