– Russiske myndigheter utnytter vår felles krigshistorie og sympati

– De utnytter minnesmerker fra andre verdenskrig i Norge og bruker dem i sin seiersfortelling og propaganda, sier historiker Marianne Neerland Soleim.

Russiske myndigheter markerer frigjøringsdagen 25. oktober 2024 ved Frigjøringsmonumentet i Kirkenes.
Russiske myndigheter markerer frigjøringsdagen 25. oktober 2024 ved Frigjøringsmonumentet i Kirkenes. Foto: Jørn Berger Nyvoll/UiT.
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 29.10.24 13:19 Oppdatert: 31.10.24 12:00
Geopolitikk Historie Samfunn og demokrati

25. oktober var det 80 år siden sovjetiske styrker rykket inn og frigjorde Sør-Varanger fra tysk okkupasjon. 

De siste årene har antallet russiske minnemarkeringer på norsk jord intensivert. 

– Russiske myndigheter bruker i dag minnesmerker fra andre verdenskrig i Norge på nokså kynisk vis, sier Marianne Neerland Soleim, professor i historie ved UiT Norges arktiske universitet.

Hun forsker på russisk minnepolitikk. Det vil si, hvordan minner og historiske hendelser blir håndtert og tolket, gjerne på en politisk måte. 

– Dette er et vanskelig tema, spesielt i Øst-Finnmark, hvor russere og nordmenn har levd tett sammen i lang tid.  Men vi må være bevisst på hvordan minnesmerkene brukes. Norge mangler retningslinjer for hvordan russisk minnepolitisk press bør møtes i Norge, mener historikeren. 

Marianne Neerland Soleim er professor i historie ved UiT Norges arktiske universitet.
Marianne Neerland Soleim er professor i historie ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: Jørn Berger Nyvoll/UiT

Separate markeringer på frigjøringsdagen 

Norske myndigheter markerte frigjøringsdagen med kransenedleggelse ved Frigjøringsmomumentet i Kirkenes. Russiske myndigheter hadde sin egen markering ved monumentet to timer senere.   

Tidligere år har Norge og Sovjetunionen – etter hvert Russland – hatt felles markeringer av dagen med representanter fra myndighetene i begge land.  

Siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina ønsker ikke Norge lenger å ha markering sammen med russiske myndigheter. 

En seiersfortelling som skjuler andres innsats 

 – I sine minnetaler knytter russiske myndigheter fortellingen fra krigen til seier, forklarer Soleim.  

De nedtoner andre deler av historien.  

De snakker for eksempel lite om alle de sovjetiske krigsfangene som mistet livet i Norge. De nedtoner også andres historie, som norske partisaner som satt i sovjetisk fangenskap etter krigen, eller de andre allierte landenes innsats i krigsårene.  

– Russlands fortelling handler om de sovjetiske soldatene som falt i kamp – det er en ærerik seiersfortelling. Det er dette som er nyttig for dem i dagens kontekst, sier Soleim.  

Til sammenligning, døde hele 13 700 sovjetiske krigsfanger i Norge under krigen, mens omlag 600 sovjetiske soldater falt i kamp på norsk jord.  

Krigsfanger er mer relatert til nederlag, ikke heltemot. Stalin betraktet også krigsfangene som landsforrædere, og etter krigen var sovjetiske myndigheter mest opptatt av å få hjem falne soldater, ikke krigsfanger, forteller Neerland Soleim. 

Flere og flere minnemarkeringer de siste årene 

Siden 2014 har russiske myndigheter avholdt et stadig økende antall minnemarkeringer ved krigsmonumenter i Norge. Siden 2020 økte aktiviteten mer, og etter fullskalainvasjonen av Ukraina i februar 2022 har den intensivert, ifølge Neerland Soleim. 

De har også utvidet aktiviteten til andre steder utover Øst-Finnmark – de har reist rundt og hatt krigsminnemarkeringer i hele landet.

– Slik utvider russiske myndigheter fortellingen sin til å nærmest hevde at de frigjorde hele Nord-Norge eller Norge fra nazistene, mens sovjethæren faktisk kun frigjorde Sør-Varanger i Øst-Finnmark, sier historieprofessoren.  

Innholdet i talene fra minnemarkeringene i Norge deles i russiske mediekanaler og sosiale medier og brukes aktivt i propagandaen i landet for å forsterke seiersfortellingen knyttet til Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland.

En kvinne står klar til å legge roser på Frigjøringsmonumentet under den russiske minnemarkeringen i Kirkenes 25. oktober 2024.
En kvinne står klar til å legge roser på Frigjøringsmonumentet under den russiske minnemarkeringen i Kirkenes 25. oktober 2024. Foto: Jørn Berger Nyvoll/UiT.

Historieseminar i Kirkenes på frigjøringsdagen 

Neerland Soleim holdt et foredrag på historieseminaret Fritt Finnmark i Kirkenes fredag.   

Historieseminaret dreide seg om andre verdenskrig og frigjøringa av Øst-Finnmark, men også om russisk minnepolitikk – og var UiTs bidrag til markeringen av frigjøringsjubileet.  

 

Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 29.10.24 13:19 Oppdatert: 31.10.24 12:00
Geopolitikk Historie Samfunn og demokrati
Vi anbefaler