Smeltende sjøis kan påvirke havstrømmene

At klimaet blir varmere i polare områder gjør at den arktiske sjøisen smelter, noe som kan forstyrre havstrømmene for så å skape et kaldere klima, viser en ny studie fra UiT.

Is og hav
At sjøisen smelter kan føre til lavere temperaturer. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef, seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Brückner, Till Daniel till.d.bruckner@uit.no
Publisert: 27.10.24 18:00 Oppdatert: 25.10.24 12:19
Arktis Hav Klima

Forskere ved forskningssenteret iC3 har funnet at økt smelting av sjøis for over 100 000 år siden førte til mer ferskvann i de nordiske havene, noe som påvirket havsirkulasjonen og førte til lavere temperaturer over Nord-Europa. Dette viser hvor følsomt klimaet er for endringer i isdekke og temperatur.

Portrett av mann
Mohamed Ezat er førsteamanuensis ved UiT. Foto: Fatma Mohamed

– Vårt funn om at økt smelting av arktisk sjøis sannsynligvis førte til betydelig avkjøling i Nord-Europa i jordas fortid er alarmerende, sier Mohamed Ezat som er hovedforfatter av den nye studien som er publisert i Nature Communications.

– Dette minner oss om at planetens klima lett blir forstyrret av endringer i temperatur og isdekke, legger Ezat til.

Tidskapsler fra fortiden

Forskerne brukte geokjemiske sporstoffer fra sedimentkjerner for å rekonstruere tidligere havforhold. Disse kjernene fungerer som tidskapsler som bevarer informasjon om havets tilstand i fortiden. Forskningen knytter varmere klima og mer sjøis-smelting fra den siste mellomistid til endringer i havoverflatetemperatur og havsirkulasjon. Smeltende is endret vannets saltholdighet og tetthet, noe som forstyrret normal strømning og endret sirkulasjonsmønstre og varmefordeling i havet.

Tidligere denne måneden advarte en rekke klimaforskere i et åpent brev om at klimaendringer skaper en «alvorlig risiko for en større havsirkulasjonsendring i Atlanterhavet som vil ha ødeleggende og irreversible konsekvenser». Det forventes at Polhavet vil være isfritt om sommeren fra år 2050 og utover.

Å forstå dynamikken til den siste mellomistiden er avgjørende, forklarer Ezat. Tidligere varme perioder i jordens historie understreker viktigheten av tilbakemeldingsmekanismer i klimasystemet. Etter hvert som Arktis fortsetter å varmes opp og havisen blir mindre kan det forekomme ytterligere endringer i havstrømmer og værmønstre.

Mange ubesvarte spørsmål

Mohamed Ezat mener mange spørsmål fortsatt står ubesvart.

– Vi kan lære mye av det fortsatt åpne spørsmålet om den siste interglasiale avkjølingen i Norskehavet og mulige ansvarlige prosesser, sier han.

– Vi håper at studien vår gir en målestokk for klimamodellerere til å bruke denne tidsperioden til å begrense virkningene av isendringer på regionalt og globalt klima.

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef, seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Brückner, Till Daniel till.d.bruckner@uit.no
Publisert: 27.10.24 18:00 Oppdatert: 25.10.24 12:19
Arktis Hav Klima
Vi anbefaler