UiT skal bidra til tidenes mest bærekraftige vintersportsarrangement

– Alpin-VM i Narvik er en gyllen mulighet for UiT til å vise fram sin forskning internasjonalt, sier Jørn Eldby, UiTs prosjektkoordinator mot gigantarrangementet i 2029.  

Person kjører på ski
Flere hundre millioner mennesker verden over vil følge alpin-VM på ski i Narvik i 2029. UiT rigger seg for samarbeid med arrangøren. Foto: Jan-Arne Pettersen
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 08.10.24 14:53 Oppdatert: 08.10.24 14:55
Bærekraft Idrett og friluftsliv Om UiT

Den 4. juni ble det klart; Narvik skal arrangere VM i alpint i 2029. Verdens nest største vintersportsarrangement - bare toppet av vinter-OL - kommer til Nord-Norge og det som et gigantisk samarbeidsprosjekt i nord.

Blant samarbeidspartnerne er også UiT.

UiT-profilering under gigantarrangement 

I Narvik ligger UiTs campus få hundre meter unna anlegget som i 2029 skal stå ferdig utbygget til å ta imot verdens beste alpinister og anslagsvis 100 000 besøkende for en 14 dagers alpinfest. I tillegg vil flere hundre millioner mennesker følge mesterskapet via tradisjonelle TV-kanaler og digitale plattformer. 

UiT skal i tillegg stille med lokaler for et pressesenter som skal huse rundt 1300 pressefolk fra inn- og utland som vil innta VM-byen under arrangementet.  

Jørn Eldby er UiTs prosjektkoordinator mot alpin-VM 2029 i Narvik. Foto: Christian Halvorsen

Alt ligger dermed til rette for at verdens nordligste universitet skal få profilert seg under ett av verdens største idrettsarrangement.  

Tidenes mest bærekraftige

Dette er et arrangement som hele landsdelen - og selvsagt hele UiT - står bak og engasjerer seg i, sier Eldby.  

Allerede i 2021 startet samarbeidet mellom UiT og det som nå er VM 2029. Den gang hadde Narvik søkt om å få alpin-VM i 2027. Nå er en oppdatert avtale på plass. 

Avtalen regulerer blant annet forhold rundt forskning og innovasjon samt hvordan både UiT og VM2029 på best mulig måte ellers kan dra nytte av et samarbeid, forteller Eldby. Han er tydelig på at tiden fram mot 2029 kommer til å gå fort. 

- Det er en forventning om at alpin-VM 2029 skal bli verdens mest bærekraftige vintersportarrangement noensinne. Der ligger lista, og det er absolutt en utfordring UiT kan ta sin del av, mener Eldby. 

11 FoU-prosjekter på blokka

Vi har i samarbeid med Skiforbundet og VM2029 så langt definert 11 FoU-prosjekter relatert til arrangementet som er aktuelle for UiT å jobbe videre med, sier Eldby og ramser opp noen eksempler: 

- gjennomføre bærekraftsanalyser og effekter av tiltak 

- hvordan sikre snø i kystnære alpinanlegg 

- hvordan kan reiselivet i Nord-Norge vinne på VM2029? 

- løsninger for midlertidige bygg og effektive oppvarmingsløsninger 

- Hvordan håndterer vi best typiske skader innen alpint, bekledning, forfrysninger etc? 

- Hva med sikkerhet og beredskap rundt store arrangement? 

- Hvordan får vi best til distribusjon av vann og energi? 

- Hva med bærekraftige transportløsninger? 

Mulige masterstipend

På utdanningsområdet kan det være aktuelt å få på plass masterstipend for studenter som vil utforske tema som Skiforbundet og FIS (Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet) trenger kunnskap om. Det er også planer om at ingeniørstudenter skal følge prosessen for planlegging og utbyggingsaktiviteter tilknyttet VM2029, inkludert økonomi og etterbruk. 

De planlagte investeringene i alpinanlegget i fjellet i forbindelse med VM beløper seg til 712 millioner kroner. Et styre for arrangørselskapet for Alpin-VM 2029 kan være på plass i løpet av senhøsten i år. UiT vil planlegge for en rekke arrangementer og seminarer både i forkant av og under VM, og aller først ut er Mørketidsmagi den 8. november i år.

 

 

Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 08.10.24 14:53 Oppdatert: 08.10.24 14:55
Bærekraft Idrett og friluftsliv Om UiT
Vi anbefaler