Frida har designet Postens nye frimerke

– It’s really cool, sier illustratøren, som aldri hadde forestilt seg at hennes design av arktisk forskning skulle bli til et frimerke.

Frida Anneke Cnossen
Stolt formgiver Frida Anneke Cnossen viser fram frimerket som er bearbeidet av Enso Finger design. Foto: Kaja Alexandra Halvei-Larsen / UiT
Portrettbilde av Aaraas, Elisabet
Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 01.10.24 16:10 Oppdatert: 02.10.24 13:26
Arktis Om UiT

Lørdag 5. oktober lanserer Posten et nytt frimerke som hedrer den arktiske forskningen i Arven etter Nansen-prosjektet. Frimerket inngår i en frimerkeserie som belyser vitenskapelige framskritt, og er et samarbeid mellom Norges Forskningsråd (NFR) og Posten Norge.

– Vi er utrolig stolte over å ha fått et eget frimerke som markerer avslutningen på forskningsprosjektet, sier prosjektleder Marit Reigstad.

Inspirert på joggetur

T-shirt med motiv som viser Frotjof Nansen
Slik så det opprinnelige motivet ut, før det ble til et frimerke. Foto: Kaja Alexandra Halvei-Larsen / UiT

På frimerket ser man forskningsskipet Kronprins Haakon som seiler gjennom isflak formet som Fridtjof Nansen.

Ideen kom på en joggetur, forteller Cnossen. Forskningsskipet i Arven etter Nansen seilte nemlig i sporene til Fridtjof Nansen – polarhelten som la ut på en dristig ekspedisjon der han drev med polarisen mot Nordpolen. 

– De drivende isflakene symboliserer tankene og oppdagelsene hans. I tillegg har han inspirert generasjoner av polarforskere, inkludert de om bord forskningsskipet, sier hun.

Skann QR-koden for å lære om forskningen

På frimerket er det en QR-kode du kan skanne, for å lære mer om klimaforskningen i Arven etter Nansen.

– Målet i prosjektet har vært å forstå virkningene av at isen trekker seg tilbake i det nordlige Barentshavet og Polhavet, og de komplekse sammenhengene mellom atmosfære, marint liv, havis og havstrømmer, sier Reigstad.

Et skip med 15 laboratorier

Ved å skanne QR-koden, får du også vite at FF Kronprins Haakon er et av verdens mest avanserte forskningsfartøy.

Det er plass til 36 forskere, i tillegg til mannskap og teknikere, og skipet er utstyrt med 15 laboratorier og avansert teknologi. Dette gir forskerne mulighet til å gjøre komplekse målinger og eksperimenter om bord.

Skipet er spesielt tilpasset de tøffe forholdene i Arktis, noe som muliggjør vinterstudier og forskning langt inne i havisen. Det har også en fjernstyrt robot som kan gå ned til 6000 meters dyp.

Her finner du frimerkene

Interesserte kan finne informasjon om utgivelsene i Frimerkebutikken på posten.no og på NFRs nettside.

To damer holder opp en konvolutt og et bilde av Fritjof Nansen
Frimerket setter et verdig punktum for Arven etter Nansen-prosjektet mener Marit Reigstad og Frida Anneke Cnossen. Foto: Kaja Alexandra Halvei-Larsen / UiT
Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 01.10.24 16:10 Oppdatert: 02.10.24 13:26
Arktis Om UiT
Vi anbefaler