UiT og Bellona inngår samarbeid

UiT signerte i dag en samarbeidsavtale med Bellona sammen med Norrøna, Lofotrådet og Blue Harvest, i forbindelse med åpningen av et nytt senter for marin restaurering.

To menn som skriver under en samarbeidsavtale
Rektor Dag Rune Olsen og Joakim Hauge i Bellona skriver under samarbeidsavtalen. Foto: Marielle Eriksen
Portrettbilde av Eriksen, Marielle
Eriksen, Marielle marielle.k.eriksen@uit.no Seniorrådgiver kommunikasjon og formidling
Publisert: 27.09.24 18:33 Oppdatert: 27.09.24 21:44
Bærekraft Hav Klima

Bakgrunnen for senteret er å danne en felles plattform hvor planlegging og gjennomføring av restaurering av tareskogen i havet er målet.

Tareskogen er truet

Tareskogen er den største produsenten av oksygen i havet og er med på å stabilisere klimaet. Men utenfor Norge har tareskogen blitt kraftig redusert, og er nært truet og på vei til å bli rødlistet i Norge. Tareskogens største fiende er kråkebollen. Samtidig som tareskogen forsvinner, ser vi at bestanden av kråkeboller har tatt seg kraftig opp. Mye på grunn av overfiske av kråkebollens naturlige fiende – som torsk og steinbit.

Senteret for marin restaurering skal jobbe for å finne løsninger for å bevare og restaurere tareskogen. Ved å opprette en samarbeidsavtale vil UiTs fagmiljø kunne bidra, både med kunnskap og forskning, til å bevare og restaurere tareskogen i kampen mot kråkebollene.  

– UiT deler Bellonas engasjement for å finne løsninger på denne krisen. Vi mener at samarbeid er helt avgjørende for å lykkes med å restaurere marine økosystemer, og vi ser på dette senteret som en plattform for å legge til rette for nettopp dette, forteller Dag Rune Olsen, rektor ved UiT, under åpningen av senteret.

– UiT har en lang og stolt tradisjon innen marin forskning i Arktis. Vår ekspertise innen feltet, kombinert med Bellonas lange erfaring med løsningsorientert miljøarbeid, vil kunne skape et solid fundament for et godt samarbeid, sier Olsen.

Sammen kan vi gjøre en forskjell

UiTs forskere jobber allerede for å forstå de komplekse årsakene til tareskogens tilbakegang og utvikle effektive og bærekraftige metoder for restaurering. UiT kan bidra til å utvikle og teste ny teknologi for marin restaurering i samarbeid med Bellona.

– Vi har et sterkt teknologimiljø, og vi ser et stort potensiale i å bruke moderne teknologi, som kartlegging av havbunnen og overvåking av tareskog, for å gjøre restaureringsarbeidet mer effektivt. Vi ser for oss et tett samarbeid mellom forskere, studenter og teknologimiljøer for å utvikle innovative løsninger, sier Olsen.

Han forteller at UiT har et sterkt fokus på forskningsformidling, og vil jobbe aktivt for å dele kunnskap og skape engasjement for en bærekraftig forvaltning av havet.

– Vi tror at Bellonas senter for marin restaurering vil bli en viktig arena for kunnskapsutvikling, teknologiutvikling og praktisk handling. Sammen kan vi gjøre en forskjell.

Eriksen, Marielle marielle.k.eriksen@uit.no Seniorrådgiver kommunikasjon og formidling
Publisert: 27.09.24 18:33 Oppdatert: 27.09.24 21:44
Bærekraft Hav Klima
Vi anbefaler