UiT og Bellona inngår samarbeid

UiT signerte i dag en samarbeidsavtale med Bellona sammen med Norrøna, Lofotrådet og Blue Harvest, i forbindelse med åpningen av et nytt senter for marin restaurering.

To menn som skriver under en samarbeidsavtale
Rektor Dag Rune Olsen og Joakim Hauge i Bellona skriver under samarbeidsavtalen. Foto: Marielle Eriksen
Portrettbilde av Eriksen, Marielle
Eriksen, Marielle marielle.k.eriksen@uit.no Seniorrådgiver kommunikasjon og formidling
Publisert: 27.09.24 18:33 Oppdatert: 30.09.24 08:45
Bærekraft Hav Klima

Bakgrunnen for senteret er å danne en felles plattform hvor planlegging og gjennomføring av restaurering av tareskogen i havet er målet.

Tareskogen er truet

Tareskogen er den største produsenten av oksygen i havet og er med på å stabilisere klimaet. Men utenfor Norge har tareskogen blitt kraftig redusert, og er nært truet og på vei til å bli rødlistet i Norge. Tareskogens største fiende er kråkebollen. Samtidig som tareskogen forsvinner, ser vi at bestanden av kråkeboller har tatt seg kraftig opp. Mye på grunn av overfiske av kråkebollens naturlige fiende – som torsk og steinbit.

Senteret for marin restaurering skal jobbe for å finne løsninger for å bevare og restaurere tareskogen. Ved å opprette en samarbeidsavtale vil UiTs fagmiljø kunne bidra, både med kunnskap og forskning, til å bevare og restaurere tareskogen i kampen mot kråkebollene.  

– UiT deler Bellonas engasjement for å finne løsninger på denne krisen. Vi mener at samarbeid er helt avgjørende for å lykkes med å restaurere marine økosystemer, og vi ser på dette senteret som en plattform for å legge til rette for nettopp dette, forteller Dag Rune Olsen, rektor ved UiT, under åpningen av senteret.

– UiT har en lang og stolt tradisjon innen marin forskning i Arktis. Vår ekspertise innen feltet, kombinert med Bellonas lange erfaring med løsningsorientert miljøarbeid, vil kunne skape et solid fundament for et godt samarbeid, sier Olsen.
Lær mer om tare gjennom Viten-TV: Møt havets superhelt

Sammen kan vi gjøre en forskjell

UiTs forskere jobber allerede for å forstå de komplekse årsakene til tareskogens tilbakegang og utvikle effektive og bærekraftige metoder for restaurering. UiT kan bidra til å utvikle og teste ny teknologi for marin restaurering i samarbeid med Bellona.

– Vi har et sterkt teknologimiljø, og vi ser et stort potensiale i å bruke moderne teknologi, som kartlegging av havbunnen og overvåking av tareskog, for å gjøre restaureringsarbeidet mer effektivt. Vi ser for oss et tett samarbeid mellom forskere, studenter og teknologimiljøer for å utvikle innovative løsninger, sier Olsen.

Han forteller at UiT har et sterkt fokus på forskningsformidling, og vil jobbe aktivt for å dele kunnskap og skape engasjement for en bærekraftig forvaltning av havet.

– Vi tror at Bellonas senter for marin restaurering vil bli en viktig arena for kunnskapsutvikling, teknologiutvikling og praktisk handling. Sammen kan vi gjøre en forskjell. 

Eriksen, Marielle marielle.k.eriksen@uit.no Seniorrådgiver kommunikasjon og formidling
Publisert: 27.09.24 18:33 Oppdatert: 30.09.24 08:45
Bærekraft Hav Klima
Vi anbefaler