Hamsterforsker vant formidlingsfest på Driv

Vebjørn Jacobsen Melum overbeviste på 240 sekunder og knep seieren foran åtte dyktige motstandere i Forsker Grand Prix i Tromsø.

Forsker Grand Prix-vinnere og rektor på et studenthus.
Årets vinner av Forsker Grand Prix 2024 i Tromsø ble Vebjørn Jacobsen Melum, mens Jeanette Grunnvåg kom på andreplass etter å kommet til sisterunden gjennom Wild Card fra dommerpanelet. Begge har vunnet deltakelse i den nasjonale finalen i Oslo lørdag 28. september. Foto: David Jensen / UiT
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 19.09.24 20:55 Oppdatert: 26.09.24 08:59
Om UiT

I kveld gikk den regionale finalen i Forsker Grand Prix av stabelen på studenthuset Driv ved UiT i Tromsø. Over 200 personer hadde møtt opp til en stemningsfull SNN Scene for å få med seg konkurransen mellom ni av Nord-Norges mest spennende forskningstalenter. Etter to tydelige og energiske presentasjoner ble Jacobsen Melum fra Institutt fra arktisk og marin biologi utropt som vinner av UiTs rektor Dag Rune Olsen. 

Hva er Forsker Grand Prix?

  • En konkurranse for unge forskere i Norge.
  • Forskerne får fire minutt til å presentere sitt arbeid på en klar, kreativ og overbevisende måte.
  • Presentasjonene blir vurdert av fagjury og publikum som stemmer på sin favoritt.
  • Deltakerne kommer fra Bergen, Tromsø, Kristiansand, Oslo, Stavanger og Bodø.
  • Tolv finalister deltar på den nasjonale finalen lørdag 28. september i Oslo.
  • Les mer her om Den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix.

– Det var veldig stas å vinne, spesielt siden det har vært så mye jobb med øving og terping. Heldigvis klaffet alt på den store dagen. Nå skal jeg få hentet mikroskopet mitt og så skal jeg få tatt meg en øl! 

Mann foreleser med hamsterbildet i bakgrunnen
Vinner Jacobsen Melum planlegger å heve nivået sitt enda noen hakk til den nasjonale finalen i Oslo, som arrangeres lørdag 28. september. Foto: David Jensen / UiT

Jacobsen Melum får dra ned til den nasjonale finalen i Oslo senere i høst, sammen med andreplass Jeanette Grunnvåg fra Institutt for medisinsk biologi, som forsker på hvordan nye enzymer kan gi oss løsningen på antibiotikaresistens.

Måtte imponere folk og dommere

Alle deltakerne måtte på fire knappe minutter overbevise publikum og et dommerpanel med selvvalgt tema om sin forskning. Jacobsen Melum og Agnete Bersvendsen (Institutt for barnevern og sosialt arbeid) fikk mest stemmer fra første runde og gikk rett til avgjørende runde, mens Grunnvåg kom til sisterunden gjennom Wild Card fra årets dommere.

Dommerpanelet representerte akademia, scenekunst og media, og besto denne gang av UiTs prorektor for forskning og utvikling Jan-Gunnar Winther, teatersjef ved Hålogaland teater Egill Pálsson, og Helga Bones som er reporter i NRK Troms og Finnmark og regissør for dokumentarserien 113.

Publikum var med å stemme fra salen, samt hjemmefra siden hele finaleshowet ble sendt direkte på vår flunkende nye og uavhengige strømmeplattform Viten-TV.

Tok pokalen med bravur

Det var UiTs viserektor Rikke Gürgens Gjærum som ledet denne intense konkurransekvelden på Driv, hvor spenningen var til å ta og føle på med masse flott forskningsformidling. Publikum ble tatt med inn i alt fra alger under havisen og samarbeid i Mongolia, til hvorfor vi lar tankene våre vandre og hvordan digital teknologi kan brukes i barnehagelærerutdanninga.

Til slutt var det likevel Jacobsen Melum med sin fascinerende hamsterforskning som klarte å vinne mest gunst, og fikk med seg den gjeve pokalen hjem torsdag kveld 19. september.

– I Oslo neste helg må jeg gi full gass for å vinne. Det blir viktig å få slappet av nok og varmet opp stemmen min. Jeg må også tenke på hvordan jeg kan forbedre meg ved å se igjennom videoklipp fra showet i kveld.

Les mer om kveldens dyktige deltakere her på UiT.no om Forsker Grand Prix.  

Les også: Ikke kast hamsteren din! Den er kanskje i dvale

Se opptak av hele sendingen her på Viten-TV.

Mange personer står på scenen
I kveld kjempet ni unge forskere om seieren i Forsker Grand Prix i Tromsø, og det var doktorgradsstipendiat Vebjørn Jacobsen Melum som til slutt vant det hele denne intense kvelden på studenthuset Driv. Foto: David Jensen/UiT
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 19.09.24 20:55 Oppdatert: 26.09.24 08:59
Om UiT