– Det er et spennende mangfold her

Statssekretær Even Trondstad Sagebakken i Nærings- og fiskeridepartementet lot seg imponere da han besøkte UiT mandag ettermiddag.

To menn sammen i et rom.
Statssekretær Even Trondstad Sagebakken (t.v.) syntes fiskefôret han fikk servert av professor Espen Holst Hansen smakte helt greit. Foto: Karine Nigar Aarskog / UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 09.09.24 22:29 Oppdatert: 10.09.24 09:40
Arktis Bærekraft Hav

– Det er gøy å se helheten som finnes i kompetansemiljøene på det maritime og innenfor havbruk, som er mitt område. Når vi kommer rundt og får hilst på aktørene, ser vi at det virkelig er en klynge og et spennende mangfold her, sier statssekretær Even Trondstad Sagebakken (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet.

Mandag ettermiddag besøkte han forskningsparken og laboratoriene til MARBIO ved UiT. Der fikk han først et foredrag om bærekraftig utvikling av havnæringene ved direktør Anne Husebekk ved Senter for hav og Arktis. Statssekretæren synes det var spennende å høre om det som handler om sameksistens i næringsplanene for norske havområder. 

Flere personer samlet i et møterom.
Anne Husebekk (t.v.) holdt foredrag for statssekretæren. Foto: Else Welde / UiT

– Vi har laget en næringsplan med ti prinsipper for hvordan tenke samhandling. Forvaltningsplanene legger til grunn at man må sikre større samhandling, sier statssekretæren. 

Stor faglig bredde

Han fikk også høre senterleder Roger Larsen ved forskningssenteret Dsolve fortelle om hvordan de forsøker å redusere marin forsøpling fra fiskeri og havbruk, professor Marit Reigstad orienterte om resultatene fra Arven etter Nansen og planene for Polhavet 2050, og professor Espen Holst Hansen fortalte om deres forskning på bærekraftig fôr. Til slutt snakket professor Jeanette Hammer Andersen om forretningsmuligheter basert på marine naturstoff som framtidas medisin, før hun ga en omvisning i laboratoriene til MARBIO.

To personer står med en kolbe mellom seg i et laboratorium.
Jeanette Hammer Andersen ga statssekretæren en omvisning i laboratoriene der forskerne blant annet dyrker sopp de har funnet i havet. Foto: Karine Nigar Aarskog / UiT

– Norske høgskoler og universiteter er viktige med tanke på å løse fremtidige utfordringer. Det er også interessant å se samarbeidet som aktører i det offentlige har med private aktører. Det finnes flere prosjekter med felles interesser, for eksempel innen bærekraftig fôr og fiskehelse, sier Trondstad Sagebakken.

Han forteller at det er viktig for ham å bli bedre kjent med de ulike prosjektene som finnes innenfor spesielt bærekraftig fôr og fiskevelferd. Særlig med tanke på at regjeringen skal legge fram en ny havbruksmelding neste vår.

God kunnskap foran ny havbruksmelding

– Derfor er det viktig for oss å komme oss rundt og få hørt hva som gjøres av ulike forskningsprosjekter, og hvor de er i prosess og løype. Det er god kunnskap å få når vi står i de prosessene vi står i, forklarer Trondstad Sagebakken.

Under besøket fikk han smake på fôret som utvikles ved UiT ved hjelp av alger og fabrikkrøyk. Professor Espen Holst Hansen fortalte om fôret, som også ser ut til å kunne redusere problemet med lakselus, før han bød statssekretæren på en smaksprøve.

– Det smakte så som så, men det var helt greit, uten noen bitter ettersmak. Med litt mer pepper og chili, hadde dette vært helt topp, smiler Trondstad Sagebakken.


Kortnytt fra Senter for hav og Arktis, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, Norges fiskerihøgskole
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler