Hvor lyst må det være før alger kan vokse?

Arktiske alger kan drive fotosyntese omtrent i stummende mørke. Det viser en ny studie der forskere fra UiT bidrar. 

Telt på isen med rosa himmel bak.
Under MOSAiC ble det etablert midlertidige forskningsstasjoner på isen. Foto: Michael Gutsche
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef, seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 05.09.24 08:51 Oppdatert: 05.09.24 12:26
Arktis Hav Naturvitenskap

Resultatet av forskningen betyr at arktiske alger, som er viktig føde for mange arter, i fremtiden kan produsere mat for hele næringskjeden i større deler av verdenshavene enn hva vitenskapen til nå har trodd, skriver Norsk Polarinstitutt på sine nettsider.

Vi målte at fotosyntese finner sted under lysforhold som er 100-1000 ganger lavere enn én prosent av fullt dagslys.

Målingene som utgjør grunnlaget for studien ble gjort under MOSAiC-ekspedisjonen ved 88 grader nord, i slutten av mars i år. På denne tida av året er sola så vidt over horisonten.

Studien ble nylig publisert i Nature Communications, med dekan og professor Jørgen Berge og stipendiat Bernhard Schartmüller, begge fra UiT, som to av medforfatterne. 

Laveste lysnivået som er observert

Tidligere har det vært en generell oppfatning at fotosyntese bare kan foregå så dypt at det minimum må være omtrent én prosent av fullt dagslys igjen. De nye resultatene endrer denne oppfatningen.

Vi målte at fotosyntese finner sted under lysforhold som er 100-1000 ganger lavere enn én prosent av fullt dagslys, sier marinbiolog og medforfatter Philipp Assmy fra Norsk Polarinstitutt.

Dette er det hittil laveste lysnivået der det er observert at alger har en aktiv fotosyntese og vokser. For oss mennesker vil det oppleves som mer eller mindre helt mørkt.

Les hele saken på Norsk Polarinstitutt sine nettsider!

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef, seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 05.09.24 08:51 Oppdatert: 05.09.24 12:26
Arktis Hav Naturvitenskap
Vi anbefaler