Økonomiperspektiver med energisk finansminister

En opplagt finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) holdt foredrag for studenter og ansatte på Handelshøgskolen ved UiT i dag. Han fremhevet forskning som et viktig virkemiddel for at Norge skal nå målene sine i fremtiden.  

Minister og student holder sine tomler opp til videofotograf inne på et studiested med bannere og flere studenter.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) tok seg tid til videoopptak sammen med medsinstudent Sunniva Tjernæs, før Augustforedraget på Handelshøgskolen ved UiT i Tromsø. Foto: Jørn Berger Nyvoll
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 30.08.24 14:14 Oppdatert: 30.08.24 15:20
Om UiT Samfunn og demokrati

Det var et grønt og frodig Tromsø som møtte finansminister Vedum denne fredagen på tampen av august. Inne på Handelshøgskolens eget bygg ved UiT hadde rundt hundre studenter, ansatte, politikere og ulike beslutningstakere møtt opp for å høre finansministerens tanker og vurderinger om status i landets økonomi, samt regjeringens prioriteringer for neste års statsbudsjett i det som blir kalt Augustforedraget av Finansdepartementet. 

Fire menn i auditorium. To unge studenter, samt minister og universitetsrektor.
Inspirasjon for fremtidige økonomer. To av studentene som fikk med seg Augustforedraget var Erlend Heggen Høgset og Eskil Øversjøen, begge studerer økonomi og administrasjon. Til høyre for dem står finansminister Vedum og UiTs rektor Dag Rune Olsen. Foto: Jørn Berger Nyvoll

Den karakteristiske latteren til Vedum kunne høres i gangen, allerede før han hadde ble introdusert av rektor Dag Rune Olsen. Vedum holdt på det gode humøret gjennom hele foredraget, og tok seg tid til anekdoter fra regjeringen og betraktninger rundt TV-serien Makta. Han la heller ikke skjul på sin begeistring for UiT.

– Jeg liker tanken og historien bak UiT Norges arktiske universitet, det er et enestående kunnskapsmiljø for hele landet. UiT er ikke bare ett universitet, men flere over hele Nord-Norge, med studiesteder fra nordøst i Kirkenes til Bodø sør i landsdelen. Det er alltid hyggelig å komme til UiT og Tromsø.

Opptatt av langsiktighet

Vedum vektla de lange linjer i foredraget sitt. De beslutningene som regjeringen tar nå i budsjettforhandlingene, kan være med å forme Norge om 20–30–40 år frem i tiden. Slike langsiktige perspektiv er nettopp det mange av våre forskere ved UiT jobber med daglig. Både politiske vedtak og forskning kan ha betydning langt inn i fremtiden.

Finansministeren tok seg tid til en spørsmålsrunde etter foredraget sitt. En av dem som rakk opp hånda, var Vegard Nergård, professor i luftfartsvitenskap på Institutt for teknologi og sikkerhet. Spørsmålet hans handlet om UiT ville få midler til næringsrettet forskning på luftfart?

– Det er nettopp slike avveiinger vi må gjøre hele tiden i regjeringen. Jeg vet at vi har satt av en tiltakspost for grønn luftfart i budsjettet. Vi må prøve å skape næring av dette, sammen med blant annet universitetet. Gjennom flyselskapet Widerøe og vårt helt unike kortbanenettverk, vet vi at Norge er foregangsland når det gjelder grønn luftfart, svarte finansminister Vedum.

Minister holder engasjert foredrag i auditorium.
En engasjert finansminister Vedum var opptatt av de lange linjer og historiske sammenhenger i sitt Augustforedrag, som han holdt i Perspektivet auditorium på Handelshøgskolen i Tromsø. Foto: Jørn Berger Nyvoll

Se foredraget i opptak her:

Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 30.08.24 14:14 Oppdatert: 30.08.24 15:20
Om UiT Samfunn og demokrati
Vi anbefaler