Ønsker forskningssamarbeid om sirkulær økonomi

Hvilke likhetstrekk har Norge med gulfstaten De forente arabiske emirater? Ifølge presidenten for Khalifa University står vi overfor de samme utfordringene med å skape en mer mangfoldig og bærekraftig samfunnsøkonomi.

personer som står i et rom med store lamper i taket
Delegasjonen fra Khalifa University under omvisning på Institutt for geovitenskap hvor de får en orientering fra instituttleder Matthias Forwick (t.h.). Foto: David Jensen / UiT
Portrettbilde av Bredesen, Kim
Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Publisert: 27.08.24 13:00 Oppdatert: 27.08.24 15:36
Bærekraft Internasjonalt samarbeid Økonomi

Fra 26. til 27. august har UiT for første gang hatt et formelt besøk fra en delegasjon fra Khalifa University (KU), i Abu Dhabi, De forente arabiske emirater (FAE). Det kom for øvrig i kjølvannet av et besøk i april fra en representant for landets utenriksdepartement som fikk orienteringer om UiTs klima- og miljøforskning.

KU har rundt 5000 studenter fra 50 land og ble grunnlagt i 2017. Både forskning og utdanningsprogrammer på KU spesialiserer seg på strategiske, vitenskapelig og industrielle utfordringer knyttet til kunnskapsøkonomien i gulfstaten.

Under besøket ble det holdt foredrag og presentasjoner som rettet seg mot hvilke miljømessige og teknologiske endringer verden står overfor. Delegasjonen fikk da innsyn i UiTs forskningsprogram Polhavet 2050 og forskning på isbreer, havstigning, marin økologi, meteorologi og klima i polarområder, romsøppel og kunstig intelligens.

Delegasjonen fikk også omvisning på IC3 senter for is, kryosfære, karbon og klima og på Institutt for geovitenskap.

Innovasjon og entreprenørskap er en prioritet ved Khalifa University og på dette området kan vi hente ideer og inspirasjon.

Person som står ved et bord med hendene hevet
Dr. Ebrahim Al Hajri, president for Khalifa University i Abu Dhabi, De forente arabiske emirater. Foto: David Jensen / UiT

Samarbeid om bærekraft

Presidenten for Khalifa University, Dr. Ebrahim Al Hajri, mener det finnes en rekke likhetstrekk mellom De forente arabiske emirater og Norge. Han påpeker at begge land er i en prosess med å videreutvikle samfunnsøkonomien vekk fra avhengighet av olje og gass. Al Hajri legger til at Khalifa-universitetet vektlegger forskning på hvordan omlegging til en kunnskapsbasert økonomi kan bidra til en mer mangfoldig økonomi, hvor flere ressurser tas i bruk.

– Vi omsetter denne forskningen til kommersielle muligheter som vil sikre veksten av den sirkulære økonomien i vårt land. Et område hvor vi kan samarbeide med UiT er forskning på energisektoren, og hvordan vi kan gjøre denne sektoren bærekraftig for kommende generasjoner og sikre at vi ikke påvirker miljøet negativt. Vi ser også mange muligheter med samarbeid om AI-teknologi og forskning i både Arktis og Antarktis, på hvordan global oppvarming påvirker våre liv og miljøene ved begge polene, sier Al Hajri.

Fra fossilt til fornybar

Prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Jan-Gunnar Winther, sier at UiT har hatt møter med KU-delegasjonen om mulig forskningssamarbeid innen grønn samfunnsomstilling. Da var blant annet energiomstilling fra fossile til fornybare energikilder et viktig tema. Khalifa University har på dette området en ledende rolle innen forskning knyttet til produksjon av hydrogen fra fornybar energi.

Fakta om Khalifa University

  • Har campuser i Abu Dhabi, De forente arabiske emirater
  • Grunnlagt i 2017
  • Har rundt 5000 studenter
  • Spesialiserer seg på strategiske, vitenskapelige og industrielle utfordringer knyttet til utvikling av kunnskapsøkonomi

– Innovasjon og entreprenørskap er en prioritet ved Khalifa University og på dette området kan vi hente ideer og inspirasjon. Møtet har klargjort av vi har flere fagfelt med komplementær kompetanse som gir muligheter for framtidig FoU-samarbeid, uttaler Jan-Gunnar Winther.

Fra 2018 til 2023 har UiT-forskere sampublisert 102 artikler med kolleger fra De forente arabiske emirater, hvor 48 av artiklene har medforfattere fra Khalifa University.

Al-Hajri ser fram til god dialog og samarbeid med UiT på flere områder i årene som kommer. For ham blir et viktig steg at studenter og vitenskapelige ansatte fra KU skal delta på One Ocean-ekspedisjonen med Statsraad Lemkuhl fra 2025 til 2026.

Dette er en jordomseiling hvor studenter fra flere land kan lære mer om bærekraft og framtidens miljøutfordringer. UiT har ansvar for den polare delen av opplæringsprogrammet, som blir gjennomført høsten 2025, under en seilas gjennom Nordvestpassasjen i Canada.

Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Publisert: 27.08.24 13:00 Oppdatert: 27.08.24 15:36
Bærekraft Internasjonalt samarbeid Økonomi
Vi anbefaler