Én million kroner for å få flere gutter til å velge helsefag

Pilotprosjektet «Gutter og helsefag» ved UiT Norges arktiske universitet har siden 2022 jobbet for at flere gutter skal velge helsefaglige studieretninger. Nå får det én million kroner ekstra av regjeringen for å dekke hele Nord-Norge.

Fire unge menn poserer. Alle er kledd i blå gensere med UiT i store bokstaver på.
Noen av rollemodellene i prosjektet: f.v. Mahdi Alassaf, Bjørnar Lundberg, Eilert Jenssen og Almar Pedersen. Foto: UiT
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no
Publisert: 16.08.24 12:56 Oppdatert: 16.08.24 13:11
Helse og velferd Studentliv / Studier

Regjeringen har så langt støttet prosjektet med tre millioner kroner, og bevilger nå ytterligere én million kroner, slik at «Gutter og helsefag» kan utvide aktiviteten til å også omfatte Finnmark og Nordland.

Ifølge kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery driver UiT et viktig arbeid.

– Vi må gi flere unge gutter og menn kunnskap om hvor bra og meningsfylt det kan være å jobbe innen helse og omsorg, for vi trenger deres perspektiver og erfaringer. Det er skjev kjønnsbalanse med stor overvekt av kvinner både når det gjelder hjelpepleiere, vernepleiere og sykepleiere. Samtidig er det mangel på arbeidskraft og behovet i sektoren vil bare øke, sier Jaffery.

Synliggjøring av gode rollemodeller er et av hovedtiltakene i prosjektet, og bidrar til at gutter i ungdomsskolen og videregående får god og nyansert informasjon om mulighetene som ligger i helse- og omsorgssektoren. Gjennom prosjektet får også ansatte i skolen økt kunnskap om problemstillingen.

Prosjektet er preget av stort engasjement og tilbakemeldinger fra elever og lærere tyder på at de når frem.

Dekan ved UiT Helsefak, Gunbjørg Svineng mener det er svært gode nyheter at regjeringen støtter en videre satsing på «Gutter og helsefag»:

– Flere mannlige ansatte i helsetjenestene våre er viktig for at vi skal få et godt helsetilbud i fremtiden, og da må slike prosjekter videreføres og gjøres permanente. Jeg er veldig stolt av det arbeidet som gjøres av våre helsefagstudenter som deltar som mannlige rollemodeller. De har gjort inntrykk på ungdommene og tydeligvis også på statsråden, sier Svineng.

Nå skal altså prosjektet utvides til Nordland og Finnmark. Men målet på sikt er at «Gutter og helsefag» skal bygges ut til et nasjonalt og flerårig tiltak.

– Jeg har besøkt prosjektet i Tromsø og ble imponert over arbeidet. Prosjektet er preget av stort engasjement og tilbakemeldinger fra elever og lærere tyder på at de når frem. Dessverre tror jeg at mange gutter ikke engang vurderer helse- og omsorgsfag som en mulighet, og det må vi få gjort noe med. Vi håper jeg at vi får gjort noe med, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no
Publisert: 16.08.24 12:56 Oppdatert: 16.08.24 13:11
Helse og velferd Studentliv / Studier
Vi anbefaler