Oppstartsbedrifter ved UiT får millionstøtte fra Innovasjon Norge

Tre innovative oppstartsbedrifter knyttet til UiT Norges arktiske universitet får nå opp mot en million hver fra Innovasjon Norge.

Tre menn på linje, står i en stor hall.
HHS Robotics AS: Halldor Arnarson (til venstre) sammen med Mathias Sæterbø og Hans Ivar Arumairasa. Foto: Espen Viklem Eidum / UiT
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 06.05.24 13:45 Oppdatert: 06.05.24 14:27
Om UiT Teknologi

EAGLE AI AS, HHS Robotics AS, og Medisindagboka AS - alle knyttet til UiT - er blant de heldige mottakerne, som hver blir tildelt opptil én million kroner for å fremme vekst og videreutvikling. Innovasjon Norge deler i år ut i alt 26 millioner kroner til bedrifter som er startet av master- og doktorgradsstudenter.

To menn sitter på toppen av en fiskeskøyte.
Eagle AI AS: Jakob Sørensen og Dominik Thamm. Foto: Espen Viklem Eidum / UiT.

EAGLE AI AS bruker satellittdata til å utvikle et verktøy som gjøre at fiskere enklere og grønnere finner frem til fisken. De to gründerne bak sier de nå kan satse for fullt ut motl fiskerinæringen, og at de vil legge inn all innsats for å overgå forventningene:

– Tildelingen av STUD-ENT er helt utrolig. Det betyr masse å få slik tiltro og støtte til prosjektet vårt, tilskuddet vil åpne dørene for veien videre. Vi ønsker å si takk til alle som har hjulpet oss på veien til å få tilskuddet. Fra UiT, Nord Universitet, Norinnova, KPB, KUPA, og Innovasjon Norge. Vi er selv utrolig stolte over det vi har fått til så langt, og ser frem til hva fremtiden bringer for Eagle AI, sier utviklerne av Eagle AI, Jakob Sørensen og Dominik Thamm.

HHS Robotics AS utvikler en intelligent, autonom palleløfter for å forbedre effektiviteten og minimere tungt og risikofylt manuelt logistikk-arbeid med en intelligent, autonom palleløfter.

– Den er utstyrt med modulære enheter for å forbedre effektiviteten, designet for å tilpasse seg forskjellige typer varer og kan raskt integreres med eksisterende logistikksystemer, sier teamet bak HHS Robotics, Halldor Arnarson, Mathias Sæterbø og Hans Ivar Arumairasa.

– Å motta dette tilskuddet vil muliggjøre utviklingen av en prototype og samtidig hjelpe oss med å tiltrekke kunder og gi en kraftfull start for vår bedrift, uttaler de.

Medisindagboka: Magnus A. Antonsen og Rasmus Pedersen Foto: Espen Viklem Eidum / UiT.

Medisindagboka AS tilbyr digitale tjenester som øker pasientsikkerheten gjennom å bistå legemiddelbrukere, pårørende og helsepersonell bruke legemidler riktig i hverdagen. Løsningen er nå i en betaversjon med over 100 testbrukere.

 – Med tilskuddet fra Innovasjon Norge er vi klar til å ta de neste skrittene, hvor vi blant annet har planer om å gjøre tjenesten åpen for alle. Vi satser på at prosjektet vårt kan bidra til økt innovasjonskultur ved UiT, sier Magnus A. Antonsen og Rasmus Pedersen, begge studenter ved Det helsevitenskapelige fakultetet:

Stolt prorektor

– Vi er veldig stolte av UiT-studentene som står bak EAGLE AI, HHS Robotics og Medisindagboka. Nyskaping er avgjørende for at vi skal kunne møte de samfunnsutfordringene vi står ovenfor, derfor er det ekstra stas å se at studentene starter bedrifter innenfor strategiske viktige områder. Vi gleder oss til å følge dem videre, sier Kathrine Tveiterås, prorektor utdanning ved UiT.

Å bidra til at flere unge norske studenter velger å starte egen virksomhet er noe av det viktigste Innovasjon Norge gjør.

Årets tildeling hadde nærmere 50 prosent økning i antall søkere, noe som illustrerer det voksende entreprenørskapsmiljøet i Norge. Konkurransen var sterk, med søknader fra 14 forskjellige høyskoler og universiteter.

Næringsminister Cecilie Myrseth understreker også viktigheten av slike initiativer:

– At flere studenter får øynene opp for denne muligheten er svært gledelig. Det å starte bedrift er beinhardt og krever mye arbeid. En slik drahjelp kan hjelpe gründerne med å fokusere på prosjektet sitt. I tillegg er det veldig viktig for Norge at det dukker opp flere nyskapende bedrifter, sier hun i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

– Å bidra til at flere unge norske studenter velger å starte egen virksomhet er noe av det viktigste Innovasjon Norge gjør, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge i den samme pressemeldingen.

– Norge trenger flere gode oppstartsselskaper som kan skalere og skape verdi for eiere og for Norge, legger han til.

Et av kriteriene for å søke er at du må være registrert som student ved et norsk universitet eller høyskole. Innovasjon Norge mottok i år 60 søknader fra 14 studiesteder. 38 av søkerne ble invitert til å pitche prosjektet sitt for Innovasjon Norge, og tre fra UiT fikk altså gjennomslag.

Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 06.05.24 13:45 Oppdatert: 06.05.24 14:27
Om UiT Teknologi
Vi anbefaler