Ingeniørstudier i Harstad?

Visste du at du kan sitte i Harstad og studere de samlingsbaserte ingeniørstudiene som tilbys fra UiT i Narvik? Nå legger UiT til rette for at alle nettstudenter som ønsker tilgang til å sitte på campus i Harstad får adgangskort.

Dronebilde Harstad
Som fleksibel student kan du gjerne sitte på campusen i Harstad og studere. Foto: Tomas Rolland/UiT
Portrettbilde av Rolland, Tomas
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Publisert: 05.03.24 12:19 Oppdatert: 05.03.24 15:40
Studentliv / Studier

– Vi vet at behovet for ingeniører er veldig stort. Da NHO lanserte sitt årlige kompetansebarometer tidligere i år, så viser tallene at deres medlemsbedrifter mangler over 9000 ansatte med ingeniør- eller teknisk utdannelse. En stor del av disse trengs i Nord-Norge, og denne mangelen bremser både videre utvikling og overgangen til det grønne skiftet, sier Rikke Gürgens Gjærum, viserektor ved UiT Norges arktiske universitet.

UiT i Narvik tilbyr fire ulike samlingsbaserte ingeniørstudier: bygg, datateknikk, maskin og satellitteknologi. Nå legger UiT i Harstad bedre til rette for at enda flere kan benytte seg av dette tilbudet.

Portrett
Rikke Gürgens Gjærum, viserektor UiT Norges arktiske universitet. Foto: Tommy Skum Hansen

Felles for disse studiene er at mesteparten av undervisningen skjer digitalt, bortsett fra når studentene samles i Narvik for å gjennomføre obligatoriske lab-øvelser.

– Det betyr at du i prinsippet kan sitte mesteparten av tiden akkurat hvor du vil og utdanne deg til ingeniør. Vi tror likevel det er mange som vil sette pris på å kunne bruke campusen her i Harstad, både for å se og følge de digitale forelesningene, men også for å jobbe alene og i grupper, sier Gjærum.

Nå legges det til rette for at alle UiT-nettstudenter kan få seg et eget nøkkelkort, slik at de får full tilgang på de fasilitetene campusen har.

– Ved å henvende deg i sørvistorget får du adgangskort, full tilgang til bibliotek, lesesal, arbeidsrom og printere – 24/7. I tillegg kan du oppleve diskusjoner, åpne workshops, givende gjesteforelesere og felleskap med andre studenter, pedagoger og forskere – for ikke å snakke om at vi har byens flotteste kantineutsikt, sier Gjærum.

Fleksibelt tilbud i flere år

Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi i Narvik var tidlig ute og har allerede flere års erfaring med å tilby fleksible studier som kan passe søkere fra hele landet.

– Regionen og landsdelen trenger flere ingeniører. Vi har i noen år tilbudt noen av ingeniørstudiene våre i en fleksibel modell som gir mulighet til å ta høyere utdanning tilpasset hverdagen for den enkelte, litt uavhengig av hvor de bor, sier Bjørn Reidar Sørensen, dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi i Narvik.

Portrett
Dekan Bjørn Reidar Sørensen Foto: Christian Halvorsen / UiT

Selv om all undervisning foregår digitalt, så må studentene likevel samles hvert semester for å fullføre obligatoriske lab-øvelser. Foreløpig så arrangeres alle disse samlingene i Narvik.

– Men vi ser ikke bort i fra at hvis interessen blir stor nok, så kan vi vurdere å legge til rette for å gjennomføre noen av samlingene andre steder, for eksempel her i Harstad, sier Sørensen.

Gjelder alle fleksible studier

Tilbudet om full tilgang til campus gjelder alle de fleksible studiene UiT tilbyr, ikke bare ingeniørstudiene fra Narvik.

– UiT har allerede en rekke fleksible studier og er i ferd med å øke dette tilbudet. Uansett hvilke typer studier du tar gjennom UiT så vil du alltid kunne bruke alle fasilitetene du finner ved campusen her, forklarer Gjærum.

God erfaring fra digital undervisning

Andreas Solrød (34) har fersk erfaring som fleksibel student ved UiT. Han er etablert med familie i Harstad, og da han så etter en relevant videreutdanning var det viktig at han fortsatt kunne bo i Harstad mens han studerte.

Portrett
Andreas Solrød jobber i dag som fagansvarlig automasjon ved Equinor-kontoret i Harstad. Foto: Privat

Han valgte å begynne på en mastergrad i Electrical Engineering, gjennom UiT i Narvik. I utgangspunktet et ordinært studium, men på grunn av pandemien ble første året gjennomført digitalt, med noen korte samlinger i Narvik. Andre året ble tilbudet om digital undervisning videreført, og i følge Solrød var det flere som benyttet seg mye av dette.

– Det fungerte veldig bra for min del. Jeg satt primært i Harstad og fulgte forelesningene i opptak. Fordelen med dette er at du kan gå tilbake og se på nytt, hvis noe var uklart. Dette syns jeg var veldig nyttig, sier Solrød.

Han peker også på at det ble lagt til rette for åpne digitale hjelpetimer, der de kunne logge seg på for å kunne stille direkte spørsmål og få personlig veiledning.

Solrød studerte i utgangspunktet hjemmefra, men han satt også og jobbet på campusen i Harstad når han trengte miljøforandring. Alt i alt var han fornøyd med denne måten å studere på.

– Som voksen student syns jeg dette fungerte veldig bra, jeg har ikke behov for alt det sosiale som de yngre studentene kanskje trenger, forklarer Solrød.


Her finner du alle de fleksible studietilbudene

På nettsidene til finner du alle de fleksible studiene vi tilbyr.


Kortnytt fra UiT Norges arktiske universitet, Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver