Stort oppmøte på Karrieredagen for geologistudentene
Forrige uke gikk Karrieredagen i regi av iEarth-studentene av stabelen for andre år på rad, en dag som ble et vellykket kontaktpunkt mellom studentene, instituttet og bedriftene fra ulike sektorer.
Arrangementet bestod av presentasjoner og stands fra bedriftene, mingling i pausene og en middag for interesserte på kvelden. Instituttleder Matthias Forwick fikk æren av å åpne Karrieredagen 2023 med å ønske alle velkommen, samt fortelle om sin egen reise fra da han kom til geologistudiet ved UiT som utvekslingsstudent fra Tyskland på slutten av 90-tallet, til han i dag står her som instituttleder. Han ville få alle til å reflektere over hva begrepet karriere innebærer, som han beskrev som et menneskes reise – noe som tidligere var typisk lineær med stabile strukturer og gradvis stigning oppover – til i dag hvor en karriere er mer dynamisk og sideveis. Siden ingen av oss noen gang blir helt utlært, eller noen gang vil oppleve å ikke behøve støtte fra andre, var også oppfordringen fra Matthias å bygge og vedlikeholde sitt nettverk.
En bransje i endring
Først ute blant bedriftene til å presentere seg var Aker BP ved Terje Solheim og tidligere IG-student Simen J. Støen. Etter fusjonen med Lundin for halvannet år siden, ønsker Aker BP å utfordre hvordan olje- og gassutvinning skal foregå, fra lavutslipp til nullutslipp, samtidig som effektiviteten er høy og kostnadene holdes lave. Selskapet er nest størst i Norge med rundt 200 lisenser, og har skrevet kontrakter med alle de store verftene i landet.
- Alt i undergrunnen er av interesse for geologer og geofysikere, fra seismiske undersøkelser og kjerneprøver til visualisering og utarbeidelse av kart, sa Simen.
Multiconsult ble presentert av ytterligere to tidligere studenter ved IG; Harald Øverli Eriksen og Ole Jakob Hegelund. De jobber ved Tromsø-kontoret, men Multiconsult har over 30 kontorer i Norge og i ni andre land, til sammen 3300 medarbeidere som jobber tverrfaglig. I sitt forholdsvis nye bygg på Fagereng i Tromsø jobbes det med grunnundersøkelser, geoteknikk, ingeniørgeologi, miljøgeologi og fjernmåling blant annet. Multiconsult har et eget praksisprogram for studenter om sommeren, MUST, der studenter kan delta i prosjektering med mentorer og tilgang til digitale verktøy.
En forening som ikke er så godt kjent blant allmuen er Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk, hvor Joakim N. Hansen og Chatrine Gremmertsen presenterte Yngres nettverk hos NFF. Foreningen har 100 medlemsbedrifter og rundt 1000 personlige medlemmer, og skal være en møteplass for bransjen og fagmiljøene som jobber med teknologi for bergarbeid, fra hele verdikjeden. Yngres nettverk, som er for de under 35 år, holder både sosiale og faglige arrangement samt gjør rekrutteringstiltak knyttet til skoler og universitet/høgskoler. De har en stipendordning, blant annet reisestipend til konferanser, som det kan søkes på. NFF kan også bidra med masteroppgaver rettet mot bransjen.
Ressurser både under vann og til lands
Karoline Crantz fra Argeo var den neste blant bedriftspresentasjonene, et selskap som er ledende innen overvåkning, vedlikehold og kartlegging av installasjoner under vann. Med en flåte bestående av de mest avanserte AUV (autonom undervannsfarkost) med høyeste standard sensorer, har Argeo etablert den mest avanserte AUV-flåten i verden. Disse kan levere bilder med oppløsning på inntil 3 cm. om det behøves. Markedsområdene er olje og gass, fornybar energi (som havvind), marine mineraler og offshore installasjoner.
Equinor er med sine 22 000 ansatte og 8000 leverandører i 30 land en gigant innen norsk industri. Petrofysiker Reidar Helland kunne fortelle at hovedfokus mot 2050 fortsatt vil være olje og gass, for å bygge muskler for videre satsning innen den fornybare sektoren, blant annet hydrogen og ammoniakk for skipsfarten. Mange uteksaminerte kandidater ved IG har startet sin yrkeskarriere hos Equinor, spesielt ved avdelingen i Harstad. Equinor vil fortsette med rekruttering og sitt graduate/internship-program, og arrangerte speed-dating for interesserte studenter under Karrieredagen.
Skaland Graphite AS må kunne kalles en bedrift i vår nære region, med sin tilhørighet på Senja. Berit Berbusmel, som tok sin bachelorgrad ved IG, kunne fortelle at som geolog i selskapet har hun ulike arbeidsoppgaver: kartlegging, kjernelogging, feltarbeid på nye forekomster, rapportering, modellering og mye annet. Grafitt har ulike anvendelsesområder: i blyanter, i smøremidler, støperi, batterier, kjernefysiske reaktorer m.m. I en Tesla modell S finner du 71 kg. grafitt. Grafitten som produseres på Skaland har en unik renhet med 28% gehalt av flakgrafitt, som er unikt i verden. Skaland Graphite er Europas største produsent av krystallinsk grafitt. Bred kunnskap er viktig i gruvenæringen, og Skaland Graphite vil kunne tilby masteroppgaver i samarbeid med prof. emeritus Steffen Bergh.
«Vi venter på geologen»
Elisabeth Rasmussen tok sin mastergrad hos IG for noen år tilbake med en oppgave innen fjellskred, nå jobber hun hos Statens Vegvesen. Når det har gått et skred et sted i vårt langstrakte land og en vei er stengt, hører man ofte det uttales til media at vi venter på geologen. Geologisk kompetanse er viktig for å gjøre vurderinger på om det er trygt å gjenåpne en vei etter skred, eller om det er risiko for nye skred. Men geologisk kompetanse inngår også i planleggingen av nye veier, tuneller og bruer. Elisabeth var med på planleggingen av Nordnes-tunellen, et prosjekt som innebar både kartlegging i felt og tett samarbeid med entreprenør. Hos Statens Vegvesen jobber man også i lag med biologer, landskapsarkitekter og arkeologer. Selv en bergskjæring kan være kompleks, og ved skredsikring må ulike metoder vurderes: aktive som radar, bommer, detektorer, sprengning eller fysiske som voller eller gjerder. Nå utvikler man ny bruk av droner for raskere og bedre vurdering av skredfare. Ved akuttoppdrag er det mye trøkk fra media, og samarbeid med entreprenører er essensielt. Snøskred er spesielle i den forstand at de ofte opptrer flere plasser samtidig. Statens Vegvesen tilbyr sommerjobber for studenter med søknadsfrist 1. desember.
«På sikker grunn» er slagordet til NGI - Norges Geotekniske Institutt - et verdensledende, uavhengig forskningsinstitutt innen geoteknikk og ingeniørrettede geofag. Elise Morken (seksjon for naturfarer) informerte om at NGI gir råd og bistand til myndigheter og grunneiere. I tillegg til fare- og risikovurderinger, kartlegging og sikringstiltak driver NGI med anvendt forskning på internasjonalt nivå, utvikler ny metodikk og tar i bruk ny teknologi til beste for samfunnet. NGI tilbyr sommerjobber, samt kan bidra med prosjekt- og masteroppgaver. NGI er også en partner for praksisplasser gjennom iEarth.
Fugro Norway AS var representert ved Mari S. Berg og Ådne F. Kristiansen, sistnevnte også med en mastergrad fra IG. Etablert i 1962, er konsernet i dag representert i 57 land og har 11 000 ansatte. Det er dermed et sted for den som vil søke seg til internasjonale muligheter større enn den norske representasjonen. Fugro operer med ulike metoder for innsamling av geodata for havbunnskartlegging og overvåkning, flomvarsler og grunnvannsundersøkelser m.m., samt utfører laboratorietester – med kunder fra ulike industrier over hele verden, offshore og onshore.
Nok en tidligere masterstudent fra IG, Espen Bergø, representerte Tromsø Kommune som avsluttet bedriftspresentasjonene. Han jobber som GIS-ingeniør i kommunen, for en seksjon som gjør ulike analyser og kartlegging: kartanalyser, kartlegging av forurensning i grunnen, og støyforurensning. Ganske aktuelt for tiden var kartlegging av grunnforurensning fra den gamle skytebanen i Grønnåsen, tett på UiT campus. I tillegg gjør seksjonen landmåling, GIS-tjenester og deltar i arealplanlegging og skredkartlegging.
Etter planen skulle også Statens Kartverk og Kingsrose Norge AS presentere seg, men måtte dessverre melde avbud pga. sykdom.
iEarth takker Equinor og Aker BP for finansiell støtte til Karrieredagen 2023.
Kortnytt fra Institutt for geovitenskap, Seksjon for forskning, utdanning og formidling NT-fak
-
Fiskeri- og havbruksvitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Fiskeri- og havbruksvitenskap - master
Varighet: 2 År -
Akvamedisin - master
Varighet: 5 År -
Bioteknologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Arkeologi - master
Varighet: 2 År -
Geosciences - master
Varighet: 2 År -
Biology - master
Varighet: 2 År -
Physics - master
Varighet: 2 År -
Mathematical Sciences - master
Varighet: 2 År -
Biomedicine - master
Varighet: 2 År -
Molecular Sciences - master
Varighet: 2 År -
Biologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Medisin profesjonsstudium
Varighet: 6 År -
Informatikk, datamaskinsystemer - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Geologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Biomedisin - bachelor
Varighet: 3 År -
Kjemi - bachelor
Varighet: 3 År -
Matematikk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Ergoterapi - bachelor
Varighet: 3 År -
Fysioterapi - bachelor
Varighet: 3 År -
Radiografi - bachelor
Varighet: 3 År -
Farmasi - bachelor
Varighet: 3 År -
Farmasi - master
Varighet: 2 År -
Romfysikk, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Klima og miljøovervåkning, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Bærekraftig teknologi, ingeniør - bachelor
Varighet: 3 År -
Odontologi - master
Varighet: 5 År -
Anvendt fysikk og matematikk, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Praktisk-pedagogisk utdanning for trinn 8-13 - årsstudium (deltid)
Varighet: 2 År -
Internasjonal beredskap - bachelor (samlingsbasert)
Varighet: 3 År -
Ernæring - bachelor
Varighet: 3 År -
Marine Biotechnology - master
Varighet: 2 År -
Ph.d.-program i naturvitenskap
Varighet: 3 År -
PhD Programme in Natural Science
Varighet: 3 År -
PhD Programme in Science
Varighet: 3 År -
Lektor i realfag trinn 8-13 - master
Varighet: 5 År -
Kunstig intelligens, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Matematiske realfag - bachelor
Varighet: 3 År -
Nautikk - bachelor
Varighet: 3 År -
Medisin profesjonsstudium - forskerlinje
Varighet: 7 År -
Havteknologi, ingeniør - bachelor (ordinær, y-vei)
Varighet: 3 År -
Informatikk, datafag - bachelor
Varighet: 3 År -
Computer Science - master
Varighet: 2 År -
Fornybar energi, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Nordisk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Barnehagelærer - bachelor
Varighet: 3 År -
Organisasjon og ledelse for offentlig sektor - erfaringsbasert master
Varighet: 3 År -
Realfagskurs
Varighet: 1 Semestre -
Lektor i språk og samfunnsfag trinn 8-13 - master
Varighet: 5 År