Samspill skaper bærekraftige muligheter  

Samspill mellom dyr og mennesker har stor betydning mot stress og kan være en betydningsfull faktor for utvikling av bærekraftige reiselivsprodukter. Det er blant konklusjonene i en masteroppgave som Emma Cowell har avlagt ved UiT.

Hundekjøring reiseliv
NYE MULIGHETER: Emma Cowell mener hundekjøring er en av aktivitetene som gjør Arktis mer attraktiv i reiselivssammenheng. Selv har hun kjørt Finnmarksløpet for noen år siden. Foto: Privat
Publisert: 27.09.23 13:00 Oppdatert: 28.09.23 11:28
Arktis Bærekraft Om UiT Reiseliv Alta

Mastergraden til Emma Cowell minner omverdenen om viktigheten av utdanning for reiselivsledere i nordområdene og kanskje i Finnmark spesielt. For der skapes kunnskap og kompetanse som hjelper andre til å skjønne hva Arktis er og hvilken viktig rolle reiselivsnæringen spiller både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

hunder sleder vinter
STUDENTER: Her passerer en ekvipasje forbi UiT i Alta og viser  hvordan det er å drive hundekjøring. Foto: Tommy Skum Hansen/UiT

Landskapets påvirkning

Oppgaven hennes ser på hvordan «Human-Animal Bonding» beskrevet av zooantropologen Margo DeMello tilbake i 2012. Her forteller Emma Cowell at hun fant noe av nøkkelen til hva som formet interaksjonen mellom turistkjørere og hunder i et arktisk landskap. Fokus på kultur, læring, følelser og kommunikasjon var grunnlaget for det Emma Cowell har beskrevet som endringer i adferd og følelser som følge av fysisk sanselighet og påvirkningen fra det arktiske landskapet.

Reiseliv skaper minner

Der koplet mange seg av fra hverdagens stress – noe Cowell beskriver i tre ulike temaer. Dette har hun beskrevet som samskaping og interaksjon med mening og verdi. Som rytme der tiden flyter og man får tid til refleksjoner – og tredje tema er hvilke mekanismer som gjør at man oppdager nye ting hvor følelser og læring, tillit og empati bidrar til å skape minner.

blå himmel snø og sol
FRISK LUFT: Snø, blå himmel og sjekkpunkt for Finnmarksløpet. Dette er Emma Cowell i sitt rette element. Foto: Privat

Utvikling av produkter

Cowell som nå er bosatt i Oslo leter etter selskaper eller organisasjoner som kan tenke seg å bruke resultatene fra hennes masteroppgave i utviklingen av nye bærekraftige reiselivsprodukter. Hovedkonklusjonen til Emma Cowell er at man kan minske stress ved å bruke sansene, kople seg fra et stressende hverdagsliv og tenke tilkopling av livet sitt til naturen, til arktisk landskap til å være i seg selv.

Samvirke mellom dyr og mennesker

– I forskningen min har jeg oppdaget dette blant annet gjennom kontakten mellom trekkhunder og mennesker. Her ser jeg en klar binding mellom dyr og mennesker og hvordan følelser og læringspraksis gir reiselivsgjester som er med på eksempelvis hundekjøring, får en unik forståelse av hva Arktis er. De lærer noe mens de reiser og ser hvordan landskap, etnografi og samspillet mellom dyr og mennesker kan før til at det forskningsgapet jeg har oppdaget, kan bidra til at regional turisme i Finnmark gir deltakerne globalt en opplevelse av hva Arktis er, sier Emma Cowell.

Du kan lese Cowells masteroppgave her.

Publisert: 27.09.23 13:00 Oppdatert: 28.09.23 11:28
Arktis Bærekraft Om UiT Reiseliv Alta
Vi anbefaler