Prestisjetung pris til dosent Henriksen

Jan-Erik Henriksen som er dosent ved UiT, Institutt for barnevern og sosialt arbeid har satt en gullstandard for akademisk litteratur, undervisning og praksis i sosialt arbeid knyttet til samisk liv og kultur. 

dosent kunst urfolk
Prestisjefull pris til IBS-dosent Jan-Erik Henriksen for sitt arbeid for å synliggjøre de utfordringene sosialarbeidere står overfor når de behandler urfolk. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 16.07.23 10:00 Oppdatert: 16.07.23 10:34
Arktis Helse og velferd Historie Kunst og kultur Samfunn og demokrati Studentliv / Studier Urfolk Tromsø Alta Harstad

Det heter det i begrunnelsen fra sammenslutningen av nordiske sosialskoler som har gitt hedersprisen Nordic Association of Schools of Social Works Hederspris 2023 til Jan-Erik Henriksen.

diplom hederspris
HÅNDFAST BEVIS: Dette diplomet fikk Henriksen som synlig bevis på hedersprisen. Foto: Privat

Startet i kommunene

Sin første grad i sosialt arbeid oppnådde han i 1982 før han ble cand sosion i 1994 og deretter universitetslektor i 2002 og siden 2012 dosent i sosialt arbeid hele tiden ved UiT Norges arktiske universitet. Jan-Erik Henriksen startet som sosialarbeider i samiske kommuner i Finnmark før han i 1994 startet på fulltid med sosialarbeiderutdanning.  I begrunnelsen for å gi Henriksen denne hedersprisen heter det blant annet: 

«Som en av de aller første samene som noen gang oppnådde tittelen candidatus socionomiae i sosialt arbeid, har Jan-Erik Henriksen bidratt til å sette en gylden standard for faglitteraturen, undervisningen og sosialarbeidspraksisen når det gjelder samisk liv og kultur. Han har gjennom årene utdypet og formidlet sin kompetanse om samiske samfunn på tvers av en rekke stillinger i nasjonale og internasjonale organisasjoner og i tversinstitusjonelle partnerskap.», heter det blant annet. 

Kolonihistorien

Henriksen har også vært fagfelleanmelder spesialsert på urfolk og har medredigert boka Anerkjennelse, forsoning og gjenoppretting - ei bok som tar for seg hvordan man kan benytte en dekolonial forståelse i utøvelse av sosial arbeid og helbredelsprosesser. Sammenslutningen av nordiske sosialarbeiderutdanninger slår fast at dosent Henriksen har lyktes og kritisk har satt samer på utdanningskartet. I begrunnelsen for å tildele Jan-Erik Henriksen prisen heter det at han gjennom sin forskning og undervisning har økt bevisstheten om vår kolonihistorie, hvordan kolonial arv fungerer på makro- og mikronivå i samfunnet, i politikken – og i hverdagen der våre sosialarbeidere og klienter møtes, skriver komiteen som konkluderer slik: 

Kunnskap - empati og omsorg

«Med sin erfaring, kunnskap og engasjement har Jan-Erik Henriksen forberedt morgendagens sosialarbeidere på å møte urfolk og minoritetskulturer med de høyeste standarder for reflektert profesjonalitet med kunnskap – empati – og omsorg. For dette tildeles han Nordic Association of Schools of Social Works Hederspris 2023.»

Henriksen sier han trodde dette med prisen var lureri da han fikk en epost fra lederen av foreningen under FORSA konferansen i juni.

– De lurte på om jeg var i Bodø for å kunne ta imot prisen. Etterhvert lurte jeg på om dette  kunne være spam eller bedrageriforsøk, siden ingen av kollegaene på konferansen hadde fått dette med seg.  Men nå er hedersprisen kommet til Alta og da er det altså sant. Jeg føler meg beæret over at mitt langvarige arbeid for å fremme urfolkskunnskap i profesjonsutdanningene legges merke til i norden, sier Jan-Erik Henriksen til slutt.   

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 16.07.23 10:00 Oppdatert: 16.07.23 10:34
Arktis Helse og velferd Historie Kunst og kultur Samfunn og demokrati Studentliv / Studier Urfolk Tromsø Alta Harstad
Vi anbefaler