Podkast: Hva betyr bærekraft egentlig?

Betyr egentlig begrepet «bærekraft» noe som helst lenger? Den som spør er masterstudent Ove Aigner Haukenes, vert i «Faktisk bærekraft», en aldeles fersk podkast fra den nesten like ferske Tenketanken for Bærekraft ved UiT. 

Kvinne står på kaikanten
Viserektor Rikke Gürgens Gjærum leder Tenketanken for Bærekraft ved UiT. Foto: Øyvind Arvola
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 14.07.23 08:42 Oppdatert: 14.08.23 11:08
Bærekraft Om UiT

– Til tenketanken har vi samlet fagfolk på UiT – på tvers av fag og tradisjoner – som er særlig engasjert i bærekraft, har pådriverkraft og dugnadsånd. Mandatet er utvikling av virkemidler knyttet til UiTs ferske strategi Eallju – Drivkraft i nord, forteller viserektor Rikke Gürgens Gjærum, som leder tenketanken.

Bevisstgjøring og kunnskap sentralt

Det siste året har medlemmene i gruppen hatt møter og diskutert hvordan UiT kan bli en pådriver for faktisk bærekraft. Gruppa har blant annet utarbeidet en handlingsplan for bærekraft i kjernevirksomheten ved UiT som skal vedtas i løpet av høsten.

Podkastvert Ove Aigner Haukenes. Foto: Trude Haugseth Moe/ UiT

Her finner du første episode av "Faktisk bærekraft"

 For å skape reell endring i samfunnet vårt har tenketanken kommet frem til at bevisstgjøring, holdningsendring og kunnskap om komplekse sammenhenger er helt sentralt, både innad på UiT og utad i hele regionen vår. Derfor har vi valgt podkast som en aktuell kanal å anvende. Den kan du ha på øret, hvor hen du måtte befinne deg, sier viserektoren.

Den vil hjelpe oss alle til å kanskje tenke nytt – og forestille oss verden på nye måter.

Utfordrer UiTs eksperter

– Men hva er faktisk bærekraft? Begrepet blir jo brukt i nær sagt alle sammenhenger, men hva betyr det egentlig at noe er faktisk bærekraftig? Spørsmålet stiller vi i podkasten «Faktisk bærekraft», hvor UiTs egne eksperter blir utfordret til å svare, forteller Gürgens Gjærum.

Podkasten har en filosofisk tilnærming, er ment å skape undring og refleksjon og er i form tenkt å nå både bestemor i Kirkenes og tenåringen på Mo.

– Vi skal tenke bærekraft i alt vi gjør, men da må vi også være bevisste på hva faktisk bærekraft kan være og bety, enten det er for den enkelte, for universitetet eller din egen arbeidsplass, sier Rikke Gürgens Gjærum.

Redaksjonen for podkasten består av Berit Kristoffersen, Øyvind Stokke og Svein Anders Noer Lie. Podkastvert er Ove Aigner Haukenes, og redaktør er Rikke Gürgens Gjærum.

Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 14.07.23 08:42 Oppdatert: 14.08.23 11:08
Bærekraft Om UiT
Vi anbefaler