Elevaktiviteter

Skolelaboratoriet i realfag og teknologi
Tilbake til elevaktiviteter Ressurser Om skolelaboratoriet Læreraktiviteter Elevaktiviteter

Andøya Mission Control – Oppdrag solstorm

Oppdrag-solstorm_400.jpg

Andøya Mission Control er et nettbasert læringsspill hvor elevene deltar i et utfordrende romoppdrag fra kontrollsenteret på jorda. Elevene må hjelpe en astronaut med reparasjon av en satellitt ute i verdensrommet før en solstorm treffer jorda. I dette oppdraget møter elevene utfordringer som astronauter og forskere i verdensrommet til stadighet må tenke på, som skadelig stråling, tilførsel av oksygen og rensing av CO2, problemer med satellittkommunikasjon og stressende situasjoner. Aktiviteten foregår ved UiT der vi rigger til et "kontrollrom" som kommuniserer med romskipet via storskjerm.

Opplegget består av to deler:

  • 1) Innføring (45 min)

Her belyses viktig teoretisk bakgrunn for oppdraget, som mulig effekt av solstorm på teknologi, den helseskadelige effekten av elektromagnetisk og ioniserende stråling, satellitters baner rundt jorda, samt satellittkommunikasjon.

  • 2) Oppdrag solstorm (45 min)

Gjennomføring av læringsspillet

For gjennomføringen av oppdraget med Andøya Mission Control deles elevene i fire grupper med ansvar for henholdvis kommunikasjon, sikkerhet, astronautens velbefinnende, og forskning. Elevene må kommunisere på engelsk med besetningen på Spaceship Aurora og utføre enkle beregninger for å få gjennomført oppdraget.

Andøya Mission Control er designet for at elevene skal se nytte og sammenheng av ulike realfag gjennom en spennende opplevelse i verdensrommet. Med denne øvelsen vil elevene forstå betydningen av å jobbe sammen for å løse utfordringer, samt oppleve mestring og begeistring på individ- og gruppenivå.

Læringsspillet gjennomføres med rundt 12 elever om gangen. Er klassen større, må læringsspillet gjennomføres i to omganger. En parallell læringsaktivitet kan i så fall tilbys den ene halvparten av elevene mens den andre gruppen gjenommfører romoppdraget. Opplegget kan eventuelt gjennomføres i to deler på ulike dager. Innføringsundervisning kan evt. gis på skolen. Ta tidlig kontakt for å kunne tilpasse opplegget deres behov.

Andøya Mission Control er utviklet av, og gjennomføres i samarbeid med, Andøya Space Education (følg lenken for info og ressurser knyttet til øvelsen). 

Opplegget berører  kompetansemål for Naturfag vg1, men passer også for Naturfag i ungdomsskolen:

Naturfag VG1

  • forklare hovedprinsippene for trådløs kommunikasjon og gi eksempler på hva slik teknologi brukes til
  • Utforske og beskrive elektromagnetisk og ioniserende stråling, og vurdere informasjon om stråling og helseeffekter av ulike strålingstyper

Fagområde: Biologi, Fysikk, Geofag, Teknologi, Matematikk
Type aktivitet: Labøvelse, Forelesning
Skolefag: Naturfag VG1, Naturfag grunnskole, Yrkesfag, Utdanningsvalg
Varighet: 2 timer (er klassen større enn 12 elever må 3 timer påregnes)
Maks antall elever: 12
Målgruppe: Videregående, Ungdomstrinnet
Ansvarlig: Seuthe, Lena

Klikk her for å melde på din klasse!