Mats Larsen

Sosiologi - bachelor,Sosiologi - master Tromsø
Studentintervjuer

Mats Larsen fullførte studiet sitt i voksen alder - og angret ikke et sekund. Nå trives han som prosjektleder på Senja Bibliotek og hjelper andre med å nå sine studiemål. 

Kan du fortelle oss litt om deg?

Jeg bor i Målselv og har 4 barn som jeg bruker en del tid sammen med. Men på fritiden er det likevel litt plass til venner, og jeg liker å dra på fisketur på fjellet. Jeg er veldig fotballinteressert, og spiller også litt selv på hobbybasis. Favorittlagene er TIL og Aston Villa.

Hva er det beste med å bo i Målselv?

Naturen! Men trives også med å pendle til Finnsnes som er en flott kommune å jobbe i, med et særdeles godt miljø og gode kolleger på biblioteket.

Hva studerte du?

Jeg studerte sosiologi, og jeg fullførte mastergrad i 2020. Studerte i voksen alder og angrer ikke et sekund på det. Jeg valgte å fordype meg innen miljøsosiologi.

Hvorfor valgte du sosiologistudiet på UiT?

Det er fordi jeg er nysgjerrig på samfunnet! Jeg har i tillegg alltid vært samfunnsengasjert og bryr meg om ting i samfunnet. Mest av alt så lurer man litt på ting, om hvordan ting henger sammen. Så det å ha et godt universitet så nært, gjorde valget enkelt for meg. Jeg opplevde et sterkt faglig miljø i Tromsø, og er heldig som fikk lære av forelesere som er blant de beste i Norge.


Hvor jobber du?

Jeg jobber på Senja Bibliotek som prosjektleder. Så jeg er ansatt i Senja kommune. Prosjektet jeg jobber med har som mål å styrke og videreutvikle studenttjenestene i folkebiblioteket. Så det handler om å legge til rette for studenter som bruker biblioteket. 


Kan du fortelle litt om arbeidshverdagen din?

Oppgavene er varierte. Jeg jobber sammen med et team hvor vi driver mye med kartlegging. Vi har blant annet laget en spørreundersøkelse, og vi intervjuer studenter for å kartlegge deres bibliotekvaner og behov. Senja bibliotek satser skikkelig på å ha et godt studenttilbud, og på Finnsnes har vi et veldig bra studiebibliotek. Vi tilbyr studentene veiledning, hjelper med søk og fjernlån, ordner utstyr og hjelpemidler. Jobben vi gjør har blitt lagt merke til, og vi ble nominert til Årets bibliotek i 2022.

Jeg er veldig heldig som får bruke faget og samfunnsvitenskapelige kvalitative og kvantitative metoder i jobben. Sosiologiutdanningen har gitt meg en god forståelse for sosiale prosesser og spilleregler i samfunnet, og dette hjelper til med alle mulige aspekter av det å være prosjektleder. I tillegg blir jeg utfordret hele tiden, noe som fører til en kontinuerlig utvikling faglig, som er noe jeg trives svært godt med.

Til slutt så vil jeg si at jeg brenner for biblioteket som jeg mener er en fantastisk institusjon og et flott ideal. Kanskje klarer jeg gjennom arbeidet mitt i biblioteket å få flere til å utnytte sitt potensiale?

Hva er det beste med jobben din?

Vet ikke om jeg kan trekke frem én ting! Gode kolleger, fantastisk miljø, fin kommune. Men det beste er nok at jeg kan bruke sosiologifaget! Det gir meg en god følelse å vite at jeg får brukt min kompetanse til noe nyttig.

Det var også veldig gøy å delta på Haakon Nyhuus-seminaret på Nasjonalbiblioteket, hvor vi var invitert for å fortelle om prosjektet til andre biblioteker over hele landet!

Hvis vi spoler tilbake litt, hva savner du mest med studietiden din?

Jeg savner å jobbe med medstudenter og kollokviegruppene der vi jobbet sammen på universitetsbiblioteket på campus. Det å leve på en litt mer urban plass, godt å ha det gjort, selv om jeg er bygdegutt og trives godt på bygda. Det er noe eget med studentmiljøet i Tromsø, som er fantastisk og som jeg savner.

Det er lett å være etterpåklok, men hva ville vært ditt beste råd til deg selv under studietiden?

Angrer litt på at jeg hadde en lang pause i studiet. Jeg ville gitt meg selv en peptalk om å fullføre studiet jeg startet på og heller bite tennene sammen og fullføre.
Man må også nyte studietiden! Selv om økonomien ikke er den beste, så har man fri tilværelse og nyt det for man er relativt fri.

Hvilket råd eller tips vil du gi til studenter som snart er ferdige og skal begynne å tenke på arbeidslivet?

Det gjelder å ha troen på seg selv og sine egne ferdigheter. Jeg har tvilt litt selv, hva er det man egentlig kan – det er jo ganske teoretisk fag, men bare det å ha gått gjennom prosessen med å ha skrevet en master er ganske attraktivt i arbeidsmarkedet.

Sist endret: 07.03.2023 11.15

Mats Larsen 
40 år 
Prosjektleder Senja Bibliotek