Inviterer 180 elever til Grønn Dag på campus

Sammen med tunge aktører i nordnorsk næringsliv slår UiT i Narvik torsdag opp døra for 180 videregående-elever fra Harstad, Narvik, Senja og Sjøvegan.

Fem personer står bak bord og smiler til fotografen
Klare til å ta i mot 180 elever: Instituttleder Arild Steen (tv), campusdirektør Åsunn Lyngedal, senioringeniør Johnny Tokle, førsteamanuensis Trond Østrem og prosjektleder for Grønn Dag, Tine Bendiksen. Foto: Espen Viklem Eidum
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 14.02.23 13:40 Oppdatert: 14.02.23 14:04
Bærekraft Energi Teknologi

Vi trenger gode hoder og flinke hender også til fremtidens yrker i nord. Og vi gleder oss til å fortelle om mulighetene elevene nå har, sier Åsunn Lyngedal, direktør ved UiT i Narvik.

Grønn Dag på campus

Arrangementet er «Grønn Dag», og de inviterte er elever som har valgt teoretisk matematikk første året på videregående skole i Harstad, Sjøvegan, Senja og Narvik.

Torsdag inviterer en lang rekke samarbeidspartnere til Grønn Dag ved UiT i Narvik.
– Vi inviterer til en fagdag der elevene får vite hvilke utdanningsmuligheter som finnes innen ingeniør- og teknologifag ved UiT i Narvik når det kommer til fornybar energi og grønn industri. I tillegg får de møte en rekke store bedrifter som nå står midt i en grønn omstilling. Det blir stands, laboratoriebesøk og også foredrag med Stian Sandø, som har vært programleder i NRKs Newton – og lunsj i kantina, forteller Tine Bendiksen, som er en av prosjektlederne for Grønn Dag på campus i Narvik.

Stiller opp for ungdommen

Bak tiltaket står samarbeidspartnerne Nordkraft, Statkraft, Equinor, HRS, TECO 2030, Narvik Havn KF, Finnfjord og Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved UiT i Narvik.

UiT vil delta i det grønne skiftet med å utdanne fremtidens ingeniører. Vi er også fantastisk glad for at så mange dedikerte prosjektpartnere stiller opp for ungdommene for å vise mulighetene som nå kommer i yrkeslivet, sier Lyngedal.

Tar tak i utfordring

Med Grønn Dag-arrangementet tar partnerne sammen tak i en utfordring som også gjør seg gjeldende på landsbasis; rekrutteringen til ingeniøryrket. Mange av løsningene på de store spørsmålene knyttet til miljø og klima, er det ingeniører og teknologer som skal svare ut.

Vi ønsker både å øke rekrutteringen til ingeniørstudier og ungdommens bevissthet om viktigheten av det grønne skiftet. Vi ser dessverre at færre unge søker seg til studier i for eksempel elkraft og elektronikk i Nord-Norge. Det er også utfordringer med å rekruttere til studier innen produksjon som vil være viktig for ny grønn industri, påpeker Lyngedal.

Inne i en unik fase

Utfordringer til tross; mulighetene er mange for de som vil være med på det som nå skjer, påpeker også Sverre Mogstad, samfunnskontakt i Nordkraft:

Vi er nå i gang med en unik fase. Det grønne skiftet skal få hele samfunnet over på fornybar energi. I tillegg ser vi oppbygginga av en ny industri med mange arbeidsplasser og verdiskaping også i nord. De unge som nå velger ingeniørutdanning, vil få kjempespennende jobber med teknologiutvikling og muligheten til å være med å forme et bedre og bærekraftig grønt samfunn. De er rett og slett veldig heldige som kan velge å bli med på dette eventyret.

Blir i nord

Rekrutteringen inn til UiT er viktig også av en annen grunn:

Vi ser av kandidatundersøkelsene UiT gjennomfører at i den grad vi får unge til å ta disse utdanningene ved IVT sine studiesteder i nord, er det større sjanse for at de blir i landsdelen. Så vet vi også at godt over 80 prosent av studentene ved IVT-fakultetet er fornøyd eller svært fornøyd med utdanningen de får her, sier Lyngedal, som også gjør den prisbelønnede forfatteren Oliver Mortons ord til sine: «Det beste et ungt menneske kan gjøre for å bedre miljøet er å utdanne seg til ingeniør».    


Kortnytt fra Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler