Elevaktiviteter
Jordrotasjon, tetthetsforskjeller og havstrømmer
Havstrømmer spiller en viktig rolle i det globale klima- og værsystem ved å transportere varme fra lavere til høyere breddegrader. Ulike drivkrefter fører til dannelsen av havstrømmer og påvirker havstrømmens vei og styrke. En viktig drivkraft for den store, verdensomspennende havsirkulasjonen er tetthetsforskjeller mellom ulike vannmasser. Nær polene synker kaldt vann ned mot havbunnen og strømmer mot ekvatoren. Det skaper plass for at varmt overflatevann kan strømme mot polpunktene.
I denne aktiviteten kan elevene utforske hva som fører til tetthetsforskjeller i havet, og hvordan disse kan drive verdens største havstrømsystem – den termohaline sirkulasjonen, som Golfstrømmen er en del av. Et roterende bord gir eleven mulighet til å observere effekten av jordrotasjonen på havstrømmers vei og utforming. Her får elevene se med egne øyer effekten av Coriolis kraften.
Opplegget berører følgende kompetansemål i Geofag 2:
- gjøre rede for konsekvensene av jordens rotasjon, tetthetsforskjeller og trykkforskjeller og hvordan de påvirker havet og atmosfæren
Klikk her for å melde på din klasse!