Grønt lys til Grønn plattform prosjektet «Havbunnsmineraler – Akselererer energiomstillingen»

Blant prosjektene som fikk tildelt midler for 2023 fra Grønn plattform, er et Adepth-ledet prosjekt som tar sikte på å redusere gruvedriftens miljøfotavtrykk. Institutt for geovitenskap ved UiT er en av 15 samarbeidspartnere i prosjektet som ble tildelt 70 millioner kroner.

Grønn plattform illustrasjon
Grønn plattform illustrasjon Foto: Illustrasjon: Adepth Minerals / Randi Strai
Portrettbilde av Mortensen, Kai
Mortensen, Kai kai.mortensen@uit.no Rådgiver
Publisert: 22.12.22 13:53 Oppdatert: 22.12.22 14:11
Bærekraft Energi Hav Naturvitenskap Teknologi

Det er Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva som gir tildelinger gjennom Grønn plattform, en satsing som gir støtte til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn omstilling i næringslivet. Totalt ble det tildelt 623 millioner kroner for 2023.

I pressemeldingen fra Adepth Minerals heter det:
«Hovedmål for prosjektet er å etablere grunnlag for en helhetlig verdikjede for havbunnsmineraler som har langt mindre miljøfotavtrykk enn dagens gruvedrift.

Mineraler er essensielt for energiomstillingen
Det fornybare energisystemet trenger mye større mengder kritiske mineraler enn dagens fossile energisystem. Resirkulering er en god begynnelse, men langt fra tilstrekkelig for å skaffe til veie de store mengder kritiske mineraler nødvendig i energiomstillingen. Flere ser at havbunnsmineraler har et stort potensialt for å realisere en vesentlig reduksjon i miljø- og klimaavtrykk. For å etablere et robust grunnlag for utviklingen av en ny mineralindustri er det avgjørende å forstå og forutse de viktigste utfordringene en vil møte i hele verdikjeden og legge til rette for utstrakt samarbeid på tvers av industrien ved å trekke på komplementær kompetanse.

Etablering av en ny helhetlig verdikjede
Prosjektet vil utforske hvordan vi best kan realisere en helt ny verdikjede innen havbunnsmineraler. Vi vil demonstrere verdensledende teknologi og metodikk for miljø- og ressurskartlegging og miljøvennlig produksjon og prosessering. Vi skal sammen utvikle verktøy der vi har et sterkt fokus på å minimere fotavtrykket og redusere utslippene våre i alt vi gjør. Dette vil bidra til ansvarlig utnyttelse av våre forekomster av havbunnsmineraler og øke verdiskapingen for de involverte partnerne samt å styrke Norges posisjon og eksportmuligheter i et stort og voksende internasjonalt marked.

Et norsk landslag med global tilstedeværelse
Prosjektet er satt sammen av et bredt konsortium på til sammen 15 selskap og institusjoner med komplementær og ledende kompetanse innen sine respektive segmenter. Konsortiet inkluderer ledende internasjonale industriaktører og de fremste universiteter og forskningsinstitusjoner innen dyphavsmiljø, havbunnsmineraler og mineralprosessering i Norge.

Vi er veldig ydmyke og takknemlige for Grønn plattform støtten fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva. Denne støtten gir oss mulighet til å akselerere kunnskapsinnhentingen og svare ut sentrale spørsmål knyttet til muligheten til å etablere en helt ny næring som kan levere kritiske mineraler (utvunnet på en ansvarlig måte) som er nødvendig i energiomstillingen", sier Anette Broch Mathisen Tvedt, CEO i Adepth Minerals og prosjektleder for Grønn Plattform prosjektet.

Institutt for geovitenskap ved UiT skal lede prosjektområde DP12 Bioleaching.
Førsteamanuensis Sabina Strmic Palinkas forklarer:
- Dette er en svært miljøvennlig tilnærming som bruker naturlige mikrobielle prosesser som eliminerer behovet for tradisjonell materialutvinning, transport og prosessering på land. Prosjektet vil teste ut realisme og potensial (feasability) for in-situ bioleaching på kjerneprøver fra felttokt DP5. Eksperimenter vil bli utført i laboratorium på høyverdig kobber og sink malm. Om felttoktet (DP5) ikke skaffer relevante kjerneprøver vil vi gjennomføre testet basert på eksisterende havbunnsmineraler hos UiB/UiT. Denne aktiviteten er på et lavt modenhetsnivå (TRL) og har som mål å undersøke om det kan være realistisk å tenke seg bioleaching som en mulig fremtidig utvinningsmetodikk, eventuelt i kombinasjon med andre teknikker i H3. Målet er å demonstrere at bioleaching kan være mulig, med forslag til metode for oppskalering og videre testing.

Konsortiet består av UiB, NTNU, UiT, NORCE, Future Materials Norwegian Catapult Centre, Akvaplan Niva, NOV, Aanderaa, DeepOcean, Shearwater, AkerBP, Seabed Solutions, Geoprovider, GCE Ocean Technology og Adepth Minerals.


Kortnytt fra Institutt for geovitenskap, Fakultetsadministrasjonen ved NT-fak
Mortensen, Kai kai.mortensen@uit.no Rådgiver
Vi anbefaler