Rutiner

Veiledning om anvendte rutiner på AKM

 

Overordnet rutine

  1. Beskriver organisering og ansvarsforhold ved bruk av dyr i forsøk ved Helsefak.
  2. Sikrer at dyrevelferdsmessige, etiske, vitenskapelige og samfunnsmessige forhold ivaretas og skjer i henhold til Forskriftens krav og intensjoner.
  3. Gjør søkere, brukere og andre som arbeider med forsøksdyr i stand til å overholde kravene som stilles i Forskriften.
  4. Definerer interne rutiner relatert til søknad om godkjenning av lokaler og dyreforsøk, gjennomføring og rapportering.

 

Organisering og ansvarsforhold ved tilsyn av dyr

Beskriver tilsynsplaner, tiltakplaner, krav til personell og beredsskapsvakt

 

Journalføring

Til å sikre at regelværkets krav til journalføring oppfylles og overholdes. Det kreves at det føres oversikt over antall dyr, dyrearter, opprindelse, modtaker og planer for dyret.

 

Omkledning og hygiene

Til å hindre smitte i avdelingen (fra og mellom mennesker og dyr), samt hindre eksponering og spredning av dyreallergener til menneske og til lokaler utenfor smådyrsbarrieren.

 

Arbeid med radioaktivitet - PETcore fasiliteten

Til å hindre uønsket bruk og håntering av radioaktivitet. Engelsk tekst.

 

Oppstalling og dyrevelferd

Sikrer at oppstalling, stell og tilsyn av dyr gjøres i henhold til gjeldende regelverk samt for å opprettholde høyes mikrobiologisk status i avdelingen.

 

Aseptiske teknikker og smertestillende

Til å utarbeide gode aseptiske rutiner før kirurgi samt til å hindre smerter etterpå. Laget for å oppfylle Forsøksdyrsforskriftens krav til når prosedyrer på dyr utføres.

 

Genmodifiserte organismer (GMO)

Alle virksomheter som skal bruke genmodifiserte organismer må ha godkjenning av Helsedirektoratet. Denne rutine er utarbeidet som veiledning for brukere der skal jobbe med genmodifiserte- dyr eller mikroorganismer.

Se også veildning i GMO regelverk her.