Lanserer internasjonalt lederprogram for studenter

ARCADE er et nytt, unikt 10-måneders intensivt tverrfaglig lederprogram. Master- og PhD-studenter ved UiT oppfordres til å søke.

Det nye lederprogrammet ble lansert under årets Arctic Circle-konferanse.
Det nye lederprogrammet ble lansert av Pia Elizabeth Hansson fra Universitetet på Island, under årets Arctic Circle-konferanse. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 24.10.22 21:37 Oppdatert: 25.10.22 09:07
Arktis Bærekraft Klima Samfunn og demokrati Studentliv / Studier

The Arctic Academy for Social and Environmental Leadership (ARCADE) er et lederprogram som ble lansert under årets Arctic Circle-konferanse. Målgruppa er master- og PhD-studenter.

Tidslinje for programmet:

  • Desember 2022: Utvalget gjøres. Introduksjon av program og første webinar.
  • Januar–februar 2023: Oppstart av ledertrening. Et ukelangt intensivt program i Tromsø med fokus på å definere sikkerhetsutfordringer i Arktis.
  • Februar–mai 2022: Nettbaserte presentasjoner og diskusjoner med foredragsholdere med ulik vitenskapelig bakgrunn om spesifikke temaer knyttet til utfordringene regionen står overfor.
  • Mai–juni 2023: Andre ukelange intensive program i Reykjavík og Sør-Island med fokus på demping og tilpasning av klimaendringer i Arktis.
  • August 2023: Tredje intensivprogram på Vest-Grønland med fokus på samfunnsutfordringer knyttet til klimaendringer i regionen.
  • September 2023: Pitching og presentasjon ved The Arctic Initiative, Harvard Kennedy School.
  • Oktober 2023: Deltakerne presenterer sine prosjekter på Arctic Circle i Reykjavík, Island.

– ARCADE har som mål å møte utfordringene i et raskt skiftende Arktis med et lederprogram som fokuserer på kreative og innovative løsninger med en tverrfaglig tilnærming, sier seniorrådgiver innen arktiske spørsmål ved UiT, Anne Husebekk.

Behov for et større nettverk

Programmet vil gi studentene verktøy for å presentere forskningen sin for media og allmennheten på en best mulig måte og til å påvirke beslutningstakere.

– ARCADE vil også skape et sårt tiltrengt nettverk innenfor Arktis. Det er et uttalt mål å styrke samarbeidet mellom de fem organisasjonene i programmet for å stimulere til forskningssamarbeid i de arktiske landene, sier Husebekk.

14 studenter skal plukkes ut fra partneruniversitetene. Studentene vil delta i tre intensive programmer i Norge, Grønland og Island, som gir dem muligheten til å utforske de dramatiske effektene av klimaendringer i regionen. Studentene skal jobbe med individuelle oppgaver og gruppeprosjekter under ledelse av akademiske eksperter. Studentene søker ved å sende et motivasjonsbrev, en CV og en fersk karakterutskrift til arcade@hi.is. Søknadsfristen er 15. november.

Ønsker å bidra til debatt

Marc Lanteigne under en av sesjonene på Arctic Circle.
Marc Lanteigne under en av sesjonene på Arctic Circle. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT

– Gjennom ARCADE ønsker vi å motivere studenter fra ulike disipliner til å søke en dypere forståelse av utfordringene knyttet til klimaendringer i Arktis og de sosiopolitiske effektene i Arktis fra et lokalt perspektiv, sier Husebekk.

Videre er det et mål å lære opp studenter i å omsette sin forskning til politiske anbefalinger, og dermed bidra til kunnskapsbasert politikkutforming og lokal debatt.

I tillegg til Anne Husebekk er professorene Marc Lanteigne og Gunhild Hoogensen Gjørv og førsteamanuensis Berit Kristoffersen involvert fra UiT.

– Vi har akkurat kommet tilbake fra Arctic Circle, der vi ser at arktiske spørsmål har fått en ny betydning og interesse i lys av Russlands invasjon i Ukraina, sier Lanteigne.

Kontaktperson: Professor Marc Lanteigne, fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, UiT Norges arktiske universitet 

Om ARCADE:

  • Ledes av Senter for arktiske studier i samarbeid med Institutt for bærekraftsstudier ved Universitetet på Island, UiT Norges arktiske universitet og Ilisimatusarfik – Universitetet på Grønland.
  • Samarbeider med The Arctic Initiative ved Harvard Kennedy School og Arctic Circle.
  • Arctic Circle Assembly vil fungere som den primære plattformen for å introdusere og presentere studentenes funn.
  • Er medfinansiert av Erasmus+-programmet til EU.
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 24.10.22 21:37 Oppdatert: 25.10.22 09:07
Arktis Bærekraft Klima Samfunn og demokrati Studentliv / Studier
Vi anbefaler