– Alle som vil, får jobb i Sør-Varanger

Det lovet ordføreren i Sør-Varanger, Lena Bergeng, da UiT-rektor Dag Rune Olsen åpnet sykepleierstudiet i Kirkenes i formiddag. 

Rektor åpning Kirkenes
ÅPNET: Rektor Dag Rune Olsen ønsket studentene lykke til med den destraliserte sykepleierutdanningen i Kirkenes. Foto: Christian Halvorsen/UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 14.03.22 11:00 Oppdatert: 14.03.22 20:24
Arktis Helse og velferd Om UiT Samfunn og demokrati Urfolk Kirkenes

Det var rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, som hadde æren av å åpne kull nummer sju av sykepleierstudenter ved UiT i Kirkenes i dag. Han fokuserte på at omsorgstilbudene til lokalbefolkningen er i endring, slik at stabil tilgang på sykepleiere og andre fagfolk er avgjørende for at folk skal bli i kommunene og ikke flytter.

Olsen sa at det blir flere og flere omsorgsoppgaver som må løses av kommunene, fordi levealderen øker i befolkningen og fordi de sykdommene som tidligere kanskje ikke lot seg helbrede i dag gir muligheter i et livsforlengende perspektiv. 

Rekrutteringsordning

Flere og flere kommuner satser på spesialordninger for dem som velger sykepleie, og Nesseby kommune i Øst-Finnmark er et eksempel på det. 

to kvinner sykepleie Kirkenes
STOR GLEDE: Assiterende institutteder Linda Okstad med Kvalsundkofte sammen med sykepleierstudent Susanne Pettersen fra Nesseby under åpningen av studiet i Kirkenes. Foto: Christian Halvorsen/UiT

Susanne Pettersen har startet på sykepleierstudiet mens hun bor og arbeider i Nesseby hvor hun har eget hus og tre barn. Hun er nå ansatt som miljøarbeider i kommunen, som og stiller opp for henne når hun skal ta deltidsstudiet i Kirkenes. Hun forteller at hun får lønn mens hun er på samlingene, og skal det gjøres gruppearbeid utenom samlingene legger kommunen også til rette for det.

Utfordring i kommunen

Rektor Dag Rune Olsen mener det er vktig å utdanne og trene studenter i et mer relevant arbeidsmiljø og at det derfor er viktig å samarbeide med helsetjenesten i kommunen slik at de i helsevesenet får kontakt med framtidige arbeidstakere.

– Dette gir god læring for både studenter og arbeidsgivere. Vi tror på og mener det er riktig og viktig med desentralisert utdanning, ikke minst med den fraflyttingen som skjer nå. Og kanskje særlig nå når det er krevende tider i grensekommunen. Ingen region har en fremtid uten unge mennesker – dere vil vi satse helhjertet på – i samspill med kommunen og de som underviser dere skal dere bli en kompetent gjeng. Gratulerer med å ha startet på et glitrende universitet og i et nytt flott bygg, gratulerer med at dere har valgt dette studiet, sa Olsen i sin åpningstale. 

Stor glede 

Ordfører Lena Bergeng i Sør-Varanger er glad for å ha studentene i Kirkenes og ønsker seg flere nye studier.

Ordfører Bergeng Sør-Varanger
KOM TIL OSS: Ordfører Lena Bergeng ønsket til lykke med studiet og det nye UiT-huset i Kirkenes. Foto: Chrsitian Halvorsen/UiT

– Unge må bli her, ta utdanning her, vi trenger de mange studentene og dere er fra hele regionen – første kull gikk ut herfra til jul og det er slik at vi nå håper dere vil studere og bli her. Som ordfører skal man helst ikke love noe – men alle dere som vil jobbe i Sør-Varanger kommune skal få jobbe her. Jeg ønsker dere lykke til med studiet – og vi har stipendordning hvis noen binder seg til dette for to år, så om fire år så skriver vi ansettelseskontrakt, sa ordføreren. 

Og kommunalsjefen for helsetjenester i Sør-Varanger, Jorunn Sandhell, fulgte opp med at kommunen ville være klar til kontraktskriving. 

– Gratulerer med dagen, dette er en kjempestor dag i flotte lokaler. Vi møter utfordringer hver dag, vi i komunen vil ta godt vare på dere gjennom praksis – vi skal etablere et øvingsrom og man skal ikke måtte reise for å øve på praktisk rettet sykepleie. Vi har funnet et lokale og vi står klar til å innrede dette. Vi er også klare til å starte kontraktskriving med dere, sa Sandhell. 

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 14.03.22 11:00 Oppdatert: 14.03.22 20:24
Arktis Helse og velferd Om UiT Samfunn og demokrati Urfolk Kirkenes
Vi anbefaler