Lærer Finnmarksløpets arrangement i praksis

En rundreise i Finnmark sammen med arrangementsansvarlige for Finnmarksløpet står på programmet for de to UiT-studentene Kira Becker fra Tyskland og Anna Skrypalshchykova fra Ukraina.

Studenter, event, messearbeid
LÆRER ARRENGEMENT: Studentene Kira Becker fra Tyskland og Anna Skrypalshchykova fra Ukraina studerer Event Management ved UiT i Alta- Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 12.03.22 10:00 Oppdatert: 12.03.22 19:46
Arktis Bærekraft Idrett og friluftsliv Om UiT Reiseliv Studentliv / Studier Alta

De to studerer Arctic Adventure Tourism ved UiT i Alta og har praksis ved Finnmarksløpets «omreisende sirkus», der en rekke av løpets partnere følger hundeløpet rundt i Finnmark. Etter arrangementet i Alta går turen til Kautokeino, Tana, Kirkenes og Karasjok.

Krigen overskygger

Begge studentene er opptatt av hva som skjer i Europa. Anna som er fra Ukraina forteller at hennes mor har kommet seg på tog til Polen, og derfra med fly til Stavanger hvor hun er hos sin søster.

student Ukraina Anna
MAMMA I SIKKERHET: Anna Skrypalshchykova er glad for studiene i Alta, men akkurat nå mest glad for at hennes mor har kommet seg unna krigen i Ukraina. Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UiT

– Det er klart situasjonen preger oss alle. Nå skal jeg få min mor hit til Alta, og så får vi se ting an. Hun pakket alle sine dokumenter og reiste på et døgns varsel da det viste seg å bli for farlig å være igjen i hjembyen min, sier Anna Skrypalshchykova.

Hun forteller at da hun skulle starte studiene i Norge hadde hun ingen anelse om at Alta lå så langt nord som det gjør. Det var innholdet i studiet som var første prioritet.

Starte egen virksomhet

– Jeg og mamma bodde i Odessa i Ukraina før jeg flyttet til Russland for å studere ved et tyskspråklig studium halvannet år. Deretter gikk turen til Tsjekkia som Erasmus-student i seks måneder før jeg fikk plass på Arctic adventure tourism-studiet i Norge. Og nå ønsker jeg å bli boende i Norge, sier Anna som allerede har lært seg en del norsk.

Hun ønsker å etablere seg i Norge og på sikt starte sin egen virksomhet.

– Så for meg kan det bli enten å fortsette på en mastergrad, eller hvis jeg får jobbtilbud så starter jeg derfra, sier hun.

Og understreker at hun akkurat nå mest av alt er glad for at moren er i trygghet i Norge og vil komme og bo hos henne.

– Mamma og min tante i Stavanger er min eneste familie, sier hun.

Starte business

Kira Becker kommer fra en by nært Hamburg, er masterstudent i Alta og har startet sine reiselivsstudier i Wilhelmshafen i Tyskland. Hun forteller at hun er utvekslingsstudent, og har studert i Sverige hvor hun forelsket seg i Norge.

Kira Tysk student Alta
TENKER PÅ NEW YORK: Kira Becker fra Tyskland har lyst på jobb i USA når hun er ferdig med sin mastergrad. Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UiT

Nå vil hun avslutte sin mastergrad og jobbe med marketing. Og akkurat i disse dager er det arrangementsansvarlige hos Finnmarksløpet Kaja Antonsen som setter studentene i virksomhet.

Kaja skryter av de studentene hun har fått «tildelt», som slett ikke er redde for å gjøre en innsats. Og det kreves når alle Finnmarksløpets partnere skal rigge opp og ned sine utstillinger og reise fylket rundt på få dager.

Veldig glad

– Jeg ønsket å studere i Nord-Norge og har nå fått sjansen til å studere både økonomi og reiseliv, som er nyttig fordi jeg ved universitetet i Wilhelmshafen i Tyskland også har arbeidet med markedsføring av studier og administrasjon. Jeg er motivert for å jobbe her, lære mer om å drive en virksomhet og egentlig har jeg lyst til å arbeide i New York i et større internasjonalt selskap. Også litt fordi jeg har erfaring fra arbeidet ved det internasjonale kontoret ved universitetet i Wilhelmshafen, sier Kira.

Kira og Anna UiT-studenter
FORNØYDE: De to UiT-studentene er fornøyde med praksisen de får hos Finnmarksløpet hvor de deltar i en rekke arrangementer i Finnmark. Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UiT

Hun understreker at hun er veldig glad for å ha fått sjansen til å studere ved UiT i Alta, hvor praksis ved Finnmarksløpet er tilrettelagt av førsteamanuensis Kari Jæger ved Institutt for reiseliv og nordlige studier.

Les mer om og søk studiet Arctic Adventure Tourism her!

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 12.03.22 10:00 Oppdatert: 12.03.22 19:46
Arktis Bærekraft Idrett og friluftsliv Om UiT Reiseliv Studentliv / Studier Alta
Vi anbefaler