Magnus Wilhelmsen
Etter studiet startet Magnus i en midlertidig stilling hos Kongsberg Gruppen relatert til masteroppgaven sin, nå har han fast jobb som systemingeniør på Energy, Enviroment og Security-avdelingen på Kongsberg Satellite Services (KSAT) i Tromsø.
Fakta
KSAT er verdenledende på kommunikasjon med satellitter fra bakkesystemer. Avdelingen Magnus jobber på tar ned bilder fra satellitter som går i bane rundt jorda. Bildene får de tak i ved hjelp av antenner som står ulike steder i verden, og det sendes til Tromsø. I Tromsø prosesseres informasjon, og avhengig av hva kunden ønsker vil KSAT sende denne informasjonen.
– Det er en veldig tidskritisk prosess. Mange av kundene ønsker for eksempel et satelittbilde fra et område hvor de har fått tips om ulovlig oljeutslipp, forteller Magnus.
Han sier at hele prosessen, fra satellitten tar bilde til det skal være sendt til kunde, skal være gjort på 15-20 minutter. Om KSAT ikke klarer å levere varene på kort tid får de heller ikke betalt for tjenesten.
I løpet av hele prosessen vil informasjonen gå gjennom mange forskjellige systemer, og jobben til Magnus er å ha kontroll over de ulike systemene.
– Det er vanlig å ha et par systemer de første årene. Som systemingeniør vil du være ansvarlig for dine systemer. Om det er problemer med dem, er det din oppgave å fikse det.
Han forteller at når du har et slikt ansvar får du samtidig en form for eierskap til det du jobber med.
– Vi er flere personer som har samme systemet, og sammen jobber vi kontinuerlig for å forbedre og utvikle systemet slik at det ikke skjer uventede problemer under operasjon, sier han.
– Spesialiseringen gjorde meg klar for arbeidslivet
Magnus startet opprinnelig på Energi, klima og miljø på grunn av interessen for fornybar energi, men underveis i studiet fattet han interesse for miljøovervåking, som senere ble spesialiseringen han valgte å gå for.
– Hvordan var studentmiljøet?
– Det var ganske perfekt størrelse på kullet, mellom 15-25 stykker. Jeg ble kjent med alle og vi ble veldig tett med hverandre.
Magnus trekker fram spesialiseringene som spesielt positivt med studiet.
– Energi, klima og miljø har mange forskjellige og spennende spesialiseringer, og selv om planen var å gå den fornybare retningen visste jeg at jeg kunne endre det om det var noe annet som fristet mer, sier han.
Under spesialiseringsperioden valgte han å dra på utveksling til Hawaii.
– Hawaii var fantastisk. I motsetning til i Tromsø, hvor det er tre emner i semesteret, var det fem emner der. Det var en del å gjøre, men på grunn av den strukturen vi var vant med fra Norge gikk det bra, forteller Magnus.
Hver helg ble det organisert utflukter som studentene kunne dra på. Så på fritiden reiste han mye rundt på øya, og han hoppet blant annet i fallskjerm.