Som sykepleier har man en variert arbeidshverdag hvor man gjør en forskjell for mennesker i livets ulike faser. Studiet ved UiT gir en allsidig utdanning som forbereder studentene til å jobbe i helsetjenesten i inn- og utland. Studiet kombinerer teori med praktisk trening, og gir kompetanse til å håndtere både akutte og kroniske helsetilstander.
Det fokuseres på tverrprofesjonell samarbeidslæring (TPS), slik at studentene lærer å jobbe sammen med andre helsearbeidere for pasientens beste. Studenter har også mulighet for utveksling i løpet av studiet.
Dette studiet har krav om obligatorisk oppmøte ved studiestart. For søknad om fritak, les her.
Grunnlag for opptak er generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Krav til realkompetanse:
Søkeren må ha relevant yrkeserfaring i minimum 5 år omregnet til heltid. Inntil 2 av disse årene kan erstattes av:
- Militær-/siviltjeneste (førstegangstjeneste), inntil ett år
- Relevant utdanning fra videregående skole, folkehøgskole eller tilsvarende
- Relevant ulønnet arbeid (tillitsverv, organisasjonsarbeid, politiker)
- Omsorgsarbeid for egne barn kan telle inntil ett år.
For sykepleie regnes følgende som relevant yrkeserfaring og utdanning:
- Arbeid innen helse-, sosial-, omsorg-, barnehage og undervisningssektor eller lignende der søker har arbeidet med pasienter, klienter, barn eller elever under kyndig veiledning.
- Skoler med relevant linje/fag i forhold til utdanningen for eksempel allmenne fag, økonomiskadministrative fag og helse- og sosialfag.
Videre gjelder følgende faglige krav:
- Norsk på studiekompetansenivå (393 timer, 14 uketimer for R94)
- Matematikk på studiekompetansenivå (224 timer, 5 uketimer for R94)
- Engelsk fra Vg1 (grunnkurs fra Reform -94)
- Naturfag fra Vg1 (grunnkurs fra Reform -94)
Søkere som har generell studiekompetanse kan ikke søke om opptak på bakgrunn av realkompetanse.
Kvoter
Det er egen kvote for søkere som kan dokumentere nordnorsk/samisk tilknytning. For nærmere informasjon om dette, se Samordna opptak.
Politiattest:
Søkere som tas opp på sykepleierutdanninga må legge fram politiattest med hjemmel: Universitets- og høyskoleloven § 12- 2 første ledd andre punktum og fagskoleloven § 27 andre ledd, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 5-4 første ledd.
Annet:
Studiet er adgangsregulert.
Du kan søke opptak fra og med 1. september. Studiet lyses ut med forbehold om tilstrekkelig antall studenter ved studiestart.
Studiested Alta: 186 3030
Studiested Bardufoss: 186 3062
Studiested Finnsnes: 186 3061
Studiested Harstad: 186 3088
Studiested Kirkenes: 186 3065
Studiested Storslett: 186 3063
Studiested Tromsø: 186 3046
Beskrivelse av studiet
Utdanningen er et deltidsstudium, som betyr at man bruker 4 år på en 3-årig utdanning. Studiet gir deg praktiske ferdigheter og kunnskap som er viktig for å jobbe som sykepleier. En sykepleiers oppgave er å sikre likeverdig helsetjeneste for alle, deriblant ivareta samers og urfolks rettigheter til språklige og kulturelt tilpassede tjenester.
Utdanningen starter med grunnleggende kunnskap, og videre til mer komplekse temaer slik som etikk og ledelse. Med en bachelor i sykepleie kan du bygge videre på utdanningen din og jobbe mer konkret med enkelte pasientgrupper.
Hva lærer du?
Kunnskaper
- Ha bred kunnskap om sykepleierens helsefremmende, forebyggende, behandlende, rehabiliterende og lindrende funksjon, inkludert kunnskap om palliasjon.
- Ha kunnskap om sykepleiens historiske utvikling og dens betydning for profesjons- og tjenesteutøvelse og innsikt i sykepleiens yrkesetiske retningslinjer.
- Kunne redegjøre for sykepleieyrket som profesjon, samt reflektere over sykepleierens samfunnsansvar med særskilt fokus på likeverd, inkludering, demokrati og deltakelse.
- Ha bred kunnskap om sentrale verdier og begreper i sykepleie, vitenskapsteori og forskningsmetoder, og kunnskap om hvordan man kan oppdatere egen fagkunnskap.
- Ha kunnskap om, og forholder seg til, helse- og sosialpolitikk og kan anvende oppdatert kunnskap om helse- og velferdssystemet, lover, regelverk og veiledere i sin tjenesteutøvelse.
- Ha kunnskap om samers rettigheter, og forståelse for samenes status som urfolk.
- Ha kunnskap om ledelse, organisering og innovasjonsprosesser i helsetjenesten, og kunne planlegge og gjennomføre kvalitetsutviklingsarbeid i samarbeid med pasienter og pårørende.
Ferdigheter
- Kunne anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid i teoretiske og praktiske problemstillinger, og kunne treffe begrunnede valg i tråd med kunnskapsbasert praksis.
- Kunne anvende faglig kunnskap om helse og sykdom for å systematisk observere, vurdere, beslutte, iverksette og dokumentere hensiktsmessige sykepleietiltak, samt evaluere effekten av disse og justere ved behov.
- Kunne identifisere og vurdere risikofaktorer knyttet til individ og miljø, samt dokumentere og iverksette relevante tiltak i forhold til disse.
- Kunne fremme læringsprosesser som bidrar til pasientsikkerhet, kvalitet og tillit i helsetjenesten.
- Kunne anvende kunnskap om lærings, mestrings- og endringsprosesser i veiledning og undervisning av pasienter og pårørende, studenter og relevant personell.
- Kunne beherske relevant teknologi, faglige verktøy, prosedyrer og kommunikasjonsformer samt ivareta informasjonssikkerhet i sykepleieutøvelsen.
- Kunne reflektere og kritisk vurdere etiske og juridiske utfordringer ved bruk av teknologi og digitale løsninger.
- Kunne anvende faglig kunnskap for å initiere og bidra til tverrfaglig, tverrprofesjonell og tverrsektoriell samhandling for å sikre et koordinert, helhetlig og sammenhengende behandlingsforløp på tvers av virksomheter og nivåer.
Generell kompetanse
- Kunne utøve faglig forsvarlig sykepleie, basert på etisk bevissthet, kritisk refleksjon og bred kunnskap om personsentrert sykepleie.
- Ha innsikt i hvordan pasienters språklige og kulturelle bakgrunn utfordrer ivaretakelse av kvalitet og pasientsikkerhet.
- Kunne planlegge og gjennomføre kommunikasjon og samhandling med pasienter og pårørende basert på respekt, medbestemmelse og integritet, samt planlegge og lede kvalitetsforbedrende arbeidsprosesser.
- Kunne planlegge og gjennomføre forsvarlig legemiddelhandtering, herunder legemiddelregning, og kvalitetssikre den enkelte pasients legemiddelbruk.
- Kunne vise evne og vilje til livslang læring, arbeide kunnskapsbasert og bidra til å utvikle kvalitet i sykepleiefaget og helsetjenesten
Jobbmuligheter
Som autorisert sykepleier, har du mange jobbmuligheter innen helsetjeneste i Norge eller internasjonalt. Her er noen av mulighetene:
- Ambulansetjeneste
- Bedriftshelsetjeneste
- Bistandsarbeid
- Cruiseskip
- Folkehelse og helseopplysning
- Forsvaret
- Helsehus
- Hjemmesykepleie
- Legepraksis
- Oljeplattform
- Omsorgsbolig
- Rehabilitering
- Sykehjem
- Sykehus
Kravene som er lagt inn i sykepleierutdanningen ved UiT tilfredsstiller rammene som EU har. Dette innebærer at autoriserte sykepleiere utdannet ved UiT kan arbeide i andre land innen EU.
Gradsnavn
Bachelor i sykepleieVidere studier
Med bachelor i sykepleie, kan du også ta videreutdanning og spesialisere deg. Ved UiT Norges arktiske universitet, kan du for eksempel ta Master i sykepleie, studieretning Anestesisykepleie, Barnesykepleie, Intensivsykepleie, Kreftsykepleie eller Operasjonssykepleie. Du kan også bli helsesykepleier (tidligere kalt helsesøster) eller jordmor.
Relaterte yrker
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk
Undervisning og eksamen
Studiet kombinerer individuell og kollektiv læring, med både teoretiske og praktiske aktiviteter. Studentene deltar i gruppearbeid, ferdighetstrening, simulering, casebasert arbeid og det benyttes digitale verktøy slik som e-læring. Du forberedes godt til å mestre reelle arbeidssituasjoner som fremtidig sykepleier.
Deltidsstudiet krever omtrent 24 timer ukentlig arbeid, og det er flere praksisperioder som kombineres med teori og forberedelse.
Undervisningen foregår som enten seminarer, forelesninger, gruppearbeid, ferdighetstrening og simulering. Noe undervisning er lagt opp digitalt, men mye krever tilstedeværelse. Alle emner består av arbeidskrav, som er enkelte oppgaver eller aktiviteter som må være gjort/bestått for å kunne gå opp til eksamen. Du finner informasjon om dette i emnekatalogen.
Praksis
Praksisstudier utgjør 90 studiepoeng av 180, og 2300 timer av utdanningen, i tråd med EU’s direktiv for profesjonsutdanning. Praksis gir deg som student erfaring med sykepleierens arbeidsoppgaver. Studentene møter pasienter i alle aldre, og får praktisk erfaring med ulike situasjoner og problemstillinger.
Praksis er veiledet, og vurderes både midtveis og ved slutten av praksisperioden. Praksis avvikles primært i dekningsområdet til de aktuelle studiestedene. Studentene må påregne å gjennomføre praksis andre steder enn ved studiestedet. Studentene skal inngå i turnusordning gjeldende for praksisstedet.
Mer informasjon om praksis finner du i studieplanen.
Internasjonalisering er et satsingsområde ved bachelorprogrammet i sykepleie. Studenter kan etter søknad gis mulighet til å gjennomføre deler av sin utdanning i utlandet. Søkeren vurderes ut fra faglige og personlige forutsetninger. Utenlandsopphold skal være ved universiteter eller høgskoler som det er etablert avtaler med.
Informasjon om ulike utvekslingsprogrammer og -avtaler finnes på UiTs hjemmeside under overskriften utveksling.