Har du generell studiekompetanse, men mangler fordypning i matematikk (R1+R2) og fysikk 1? Dette studiet gir deg de realfagene du trenger for videre ingeniør- og sivilingeniørstudier, eller andre fag med tilsvarende opptakskrav, samtidig som at du får oppleve studiehverdagen på universitet. Realfagskurset utgjør et halvt års studie på fulltid, og går i vårsemesteret.
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Antall studieplasser i 2025: 30
Mangler du generell studiekompetanse?
Hvis du er 25 år eller eldre kan du søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. Søknadsfristen for realkompetansesøkere er 1. mars.
Beskrivelse av studiet
Realfagskurset er lagt opp med forelesninger, demonstrasjonsforsøk, laboratorieoppgaver, gruppearbeid m/veiledning og obligatoriske regneøvinger med løsningsforslag.
De to fagene som utgjør realfagskurset er matematikk og fysikk, hvorav matematikk utgjør ca. 65 % av semesteret og fysikk ca. 35 %.
I matematikkfaget inngår regnetrening i stort omfang, og det vektlegges å vise hvordan faget er relevant å buke i andre fag, som for eksempel i mekanikk. I emnet inngår hovedområdene geometri, algebra, funksjoner, differensialligninger og sannsynlighets-regning.
I fysikkfaget inngår måleenheter og beregninger, rettlinjet bevegelse, kraft og bevegelse langs ei rett linje, kraft og bevegelse i to dimensjoner, mekanisk energi, statikk, mekanikk i væsker og gasser, termofysikk, elektrisitet, lys og bølger, atom- og kjernefysikk og elementær kjemi.
Hva lærer du?
Hvis du vurderer å søke deg til universitetet og er interessert i teknologi og ingeniørfag, er det viktig å ha en solid forståelse av matematikk. Kurset gir deg grunnleggende kunnskap om hvordan matematikk fungerer som fundament for dagens teknologiske samfunn. Dette inkluderer forståelse av sentrale matematiske temaer som geometri, algebra, funksjoner og differensialligninger, samt kombinatorikk og sannsynlighetsregning.
Kurset gir deg sterke regneferdigheter i algebra og et godt grunnlag i matematikk for å kunne fortsette med ingeniørutdanning eller en integrert master i teknologi. Du får løse problemer innenfor de nevnte hovedområdene og anvende disse ferdighetene på problemstillinger fra fysikk. Kurset gir deg et godt grunnlag for videre studier og karriere innen teknologi og ingeniørfag.