Elevaktiviteter

Skolelaboratoriet i realfag og teknologi
Tilbake til elevaktiviteter Ressurser Om skolelaboratoriet Læreraktiviteter Elevaktiviteter

Genteknologi – DNA klipping og gelelektroforese

dnagel.jpg

Genteknologi er et felt innen molekylærbiologi og genetikk som omhandler manipulasjon og modifikasjon av organismer på genetisk nivå. Dette innebærer teknikker som gjør det mulig å isolere, modifisere og innføre gener fra en organisme til en annen. Genteknologi har potensial til å gi store fremskritt innen medisin, landbruk, bioteknologi og miljøvitenskap, men den reiser også etiske spørsmål og bekymringer knyttet til biosikkerhet.

I denne praktiske øvelsen vil elever få en hands-on introduksjon til grunnleggende genteknologiske metoder – spesielt bruk av restriksjonsenzymer for å klippe DNA og gelelektroforese for å analysere DNA. Elevene vil ta for seg Lambda bakteriofagen, et virus som infiserer bakterier, og bestemme størrelsen på dets genom. Med restriksjonsenzymer klipper de Lambda genomet i DNA-fragmenter, som deretter separeres etter størrelse ved hjelp av agarose gelelektroforese. Denne prosessen gir elevene muligheten til å estimere størrelsen på Lambda genomet basert på gelelektroforese-resultatene.

For å utdype forståelsen, vil elevene også delta i et fagforedrag som gir innsikt i genteknologi og bioteknologisk forskning ved UiT. Dette gir en god mulighet til å se teori omsatt i praksis og forstå genteknologiens rolle i moderne vitenskap.

Opplegget varer i 4 timer, og berører følgende kompetansemål:

Biologi 2:

  • gjere greie for genetisk kode og regulering av genuttrykk, og beskrive korleis genteknologi kan brukast for å styre og endre genuttrykk

Kjemi 2:

  • beskrive oppbygningen til noen biologiske makromolekyler og vurdere hvordan ytre faktorer kan påvirke molekylenes struktur og egenskaper

Fagområde: Biologi, Kjemi
Type aktivitet: Labøvelse
Skolefag: Biologi 2, Kjemi 2
Varighet: 4 timer
Maks antall elever: 24
Målgruppe: Videregående
Ansvarlig: Helland, Ronny

Klikk her for å melde på din klasse!