Valg

Foto: mostphotos
Portrettbilde

Hilde Bjørnå

Professor, Statsvitenskap
Enhet: Institutt for samfunnsvitenskap

Forskningsinteresser:

Sosiale medier og demokrati, reformer i kommunene, demokratiteori, politisk representasjon, forholdet mellom politikk og administrasjon, omdømmebygging

Portrettbilde

Jonas Jakobsen

Førsteamanuensis
Enhet: Institutt for filosofi og førstesemesterstudier

Forskningsinteresser:

Er demokrati den beste styreformen og hvordan begrunner vi eventuelt det? Hva ligger i idealet om en demokratisk offentlighet, og hvordan trues dette idealet  av polarisering, mistillit og desinformasjon? Hvilke plikter og muligheter har borgere og politikere til å motvirke usunn polarisering?   

Hva er populisme og hvordan utfordrer populistisk politikk det liberale demokratiet? Hva er det ideologiske grunnlaget for vår tids høyrepopulistiske bølge, herunder kritikken av "woke" og "kanselleringskultur"? Finnes det et venstrepopulistisk alternativ til høyrepopulismen? Hvordan bør demokratiske stater og borgere respondere på populismens fremvekst?

Trumps filosofer: Hvilke filosofiske ideer brukes av folk i Trumps administrasjon, samt pengesterke donorer, til å legitimere politikken hans? 

Ytringsfrihet: Hvordan begrunner vi ytringsfriheten og hvor omfangsrik bør den være? Hvordan defineres "hate speech" og bør det være forbudt? Bør blasfemi og krenkelse av "religiøse følelser" være forbudt i sekulære demokratier?

 

Portrettbilde

Synnøve Jenssen

Professor, statsvitenskap
Enhet: Institutt for samfunnsvitenskap

Forskningsinteresser:

Offentlig politikk med særlig vekt på samhandlingen mellom det sentrale og lokale styringsnivået, helsesamhandling, beslutningsprosesser og vilkårene for lokaldemokrati i kommunene.

Deltar i instituttets forskningsgruppe Local Democracy Research Group (LDR)

Prosjektdeltakelse
- Kommunale vekstvedtak, NAVF-prosjekt
- Beslutningsstruktur og fordelingsutfall ved innføring av Nytt Inntektssystem, NAVF-prosjekt (Kommunelovprogrammet)
- Mot nye former for samhandling mellom staten og kommunene?, (prosjektleder) NFR-prosjekt med en stipendiat
- Globalisering nedenfra (NFR-prosjekt)

Formidling og popularisering
Fast gjesteskribent i Nordlys høst 97/vår 98.  Forelest bla på Høgskolene i Bodø og Alta, kurs for kommunale ledere i Bodø, norske og russiske tjenestemenn i Alta og på tjenestemannsakademiet i Murmansk(invitert av det norske konsulatet).  Forelest på flere av Etter/videreutdanningstilbudene ved IST.  Foredrag på Lokaldemokratikonferansen 1999, arr. KS. Foredrag Valglovsutvalget.  Div. avis- ( bla Aftenposten og Dagens næringsliv) og radiointervjuer om kommunalpolitikk og offentlig politikk generelt. 
Kronikk Aftenposten 30.08.00 og 22.08.01
To innlegg i ”Tromsøflaket” om universitetets personalpolitiske filosofi.
Kronikk i KS-nytt, nr3, 2000
Foredrag NSFs etterutdanningskonferanse 2001, Stavanger 26.04.01
Foredrag Statens topplederkonferanse 25.09.01., arr. AAD
Diverse foredrag for kommuner, fylkeskommuner og statlige etater.

Undervisning
Veileder hovedfags-/masterstudenter og dr.polit-studenter.  Faglig medansvarlig for utarbeidelse av viderutdanningstilbud for rådmenn i Norden (Unikom/IST).  Forelest på grunn-, mellom- og hovedfagsnivå, BA- og MA- nivå, IST.   Sensor UiO, UiB, HiB, HiL
Deltatt i en rekke interne og eksterne bedømmelseskomiteer (stipendiat- og førsteamanuensisvurderinger, doktorgradskomiter).

Undervisningstema
Offentlig politikk, ledelse og styring, kommunalpolitikk og politisk teori

Portrettbilde

Troy Saghaug Broderstad

Førsteamanuensis i sammenliknende politikk
Enhet: Institutt for samfunnsvitenskap

Forskningsinteresser:
  • Sammenliknende politikk
  • Representasjon
  • Velgeradferd
  • Eliteadferd
  • Kvantitative metoder
Portrettbilde

Jonas Stein

Førsteamanuensis
Enhet: Institutt for samfunnsvitenskap

jonas.stein@uit.no +4777646190
Forskningsinteresser:

Kvantitative og komparative analyser. Forsker på norsk og europeisk politikk, tillit og effekter av politiske reformer. Har forsket på politisk og demografisk utvikling i Nord-Norge, Norge og Skandinavia. Blant annet har jeg funnet ut at utviklingen i Nord-Norge og Nord-Sverige er mye likere enn det mange tror. Dette på tross av at det har vært ført svært forskjellig politikk på en del områder (distriktspolitikk, EU-medlemskap og kommunereform i Sverige).

Har også forsket årsaker til forskjeller i politisk tillit internt i Norge. Det som var interessant for den internasjonale forskningslitteraturen var at vi kunne identifisere en geografisk faktor som en del av forklaringen til variasjon i tillit blant innbyggerne. Men for Norge sin del var det spennende å kunne identifisere at en del faktorer; utdanning, tilfredshet med offentlige tjenester, frivillighet og valgdeltakelse forklarer veldig mye av forskjellene i det norske samfunnet. Det er som forventet ut i fra internasjonal litteratur, men likevel ikke gjort før i Norge.

fuf-kom-formidling@hjelp.uit.no