Ønsker du å jobbe med laboratoriemedisin og avansert teknologi? Bachelor bioingeniørfag er en helsefaglig profesjonsutdanning som gir autorisasjon til å jobbe i medisinske laboratorier. Utdanningens innhold er en kombinasjon av laboratoriemedisin, laboratorieteknologi og helsefag som gir deg kompetanse innen ulike medisinske laboratoriespesialiteter inkludert mikrobiologi, genetikk, transfusjonsmedisin, patologi, immunologi, farmakologi, hematologi og klinisk biokjemi. Praktisk laboratoriearbeid og ekstern praksis utgjør til sammen om lag en tredjedel av studiet.
Dette studiet har krav om obligatorisk oppmøte ved studiestart. For søknad om fritak, les her.
Generell studiekompetanse. Det kreves også matematikk (R1 eller S1+S2) og i tillegg ett av følgende programfag:
- Biologi 1
- Fysikk 1
- Kjemi 1
Tilsvarende studieretningsfag fra Reform 94 vil også gjelde, se Samordna opptak.
Realkompetanse
Søkere som ikke har generell studiekompetanse og som er 25 år eller eldre, kan søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. Søknadsfristen for realkompetansesøkere er 1. mars.
Krav til realkompetanse:
Søkeren må ha relevant yrkeserfaring i minimum 5 år omregnet til heltid. Inntil 2 av disse årene kan erstattes av:
- Militær-/siviltjeneste (førstegangstjeneste), inntil ett år
- Relevant utdanning fra videregående skole, folkehøgskole eller tilsvarende
- Relevant ulønnet arbeid (tillitsverv, organisasjonsarbeid, politiker)
- Omsorgsarbeid for egne barn kan telle inntil ett år.
For bioingeniørfag regnes følgende som relevant yrkeserfaring og utdanning:
- Arbeid innen helse-, sosial-, omsorg-, barnehage og undervisningssektor eller lignende der søker har arbeidet med pasienter, klienter, barn eller elever under kyndig veiledning.
- Skoler med relevant linje/fag i forhold til utdanningen for eksempel allmenne fag, økonomiskadministrative fag og helse- og sosialfag.
Anbefalte faglige forkunnskaper:
- Norsk fra Vg2 (videregående kurs I fra Reform -94)
- Engelsk fra Vg1 (grunnkurs fra Reform -94)
- Matematikk fra Vg1 (grunnkurs fra Reform -94)
- Naturfag fra Vg1 (grunnkurs fra Reform -94)
- Matematikk R1 eller S1+S2 og enten Biologi 1, Kjemi 1 eller Fysikk 1 (2MX/2MY og enten 2BI, 2KJ eller 2FY fra Reform -94)
Disse forkunnskapene kan også dekkes med kompetanse ervervet gjennom annen utdanning, yrkespraksis, ubetalt arbeid eller på annen måte.
Adgangsregulering
Studiet har 24 studieplasser og er adgangsregulert.
Poenggrenser for opptak høsten 2024:
- Førstegangsvitnemålskvote: Alle / førstegangsvitnemålskvote Nord-Norge: Alle
- Ordinær kvote: Alle / ordinærkvote Nord-Norge: Alle
Beskrivelse av studiet
Bachelor i bioingeniørfag gir deg bred kunnskap om metoder, laboratorieutstyr og bioingeniørfaglige oppgaver innen de medisinske laboratoriespesialitetene: medisinsk biokjemi, medisinsk mikrobiologi, medisinsk genetikk, patologi, hematologi, immunologi og transfusjonsmedisin.
Hva lærer du?
På studiet lærer du blant annet om:
- Innsamling, bearbeiding og analyse av humanbiologisk prøvemateriale
- Utstyr, analysemetoder og analyseinstrumenter som benyttes i medisinske laboratorier
- Blodprøvetaking
- Automasjonssystemer og IT-systemer i medisinske laboratorier
- Korrekt behandling av ulike prøvematerialer og potensielle feilkilder
- Kvalitetssikring av alle ledd i prosesser for å fremskaffe korrekte prøvesvar og sikre trygge blodprodukter.
- Metodevalidering og innføring av nye metoder
- Kvalitetsutviklingsarbeid og innovasjon
- Yrkesetiske retningslinjer og etisk refleksjon
- Tverrprofesjonelt samarbeid og kommunikasjon til beste for pasienten.
For utfyllende informasjon om læringsutbyttebeskrivelser for bioingeniørutdanning: se https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2019-03-15-414
Jobbmuligheter
Bioingeniørutdanning gir deg autorisasjon til å jobbe i medisinske laboratorier innen ulike fagområder som for eksempel mikrobiologi, blodbank, medisinsk biokjemi, patologi, farmakologi eller medisinsk genetikk.
De fleste bioingeniører jobber i medisinske laboratorier med innsamling, bearbeiding og analyse av ulike typer humanbiologisk prøvemateriale, som et viktig ledd i diagnostikk og oppfølging av sykdom. Men mange bioingeniører jobber også i andre typer laboratorier for eksempel innen privat næringsliv, industri, veterinærmedisin og forskning. Med autorisasjon som bioingeniør har du mange spennende jobbmuligheter og er tilnærmet garantert jobb etter endt bachelorgrad. Det er også gode muligheter for yrkesrelevant jobb ved siden av studiene.
Med bachelor i bioingeniørfag har du også mange spennende muligheter for videreutdanning, og er blant annet kvalifisert til opptak på master i biomedisin ved UiT. Derfra har du også mulighet til å gå videre med PhD-utdanning (doktorgrad) og en forskerkarriere.
Gradsnavn
Bachelor i bioingeniørfagVidere studier
Bachelorprogrammet i bioingeniørfag gir autorisasjon til å jobbe som bioingeniør. De aller fleste studentene går rett ut i jobb etter fullført bachelorgrad, men det er også mulighet for videre masterstudier, for eksempel master i biomedisin ved UiTeller ytterligere spesialisering i form av spesialistgodkjenning
Relaterte yrker
Studieplan
Foreløpig ikke tilgjengeligUndervisnings- og eksamensspråk
Norsk.
Undervisning og eksamen
Undervisningen består av fysiske og digitale forelesninger, laboratoriearbeid, seminarer, gruppearbeid og simulering. Ekstern praksis ved medisinske laboratorier inngår også som viktig del av undervisningen.
Eksamensformer er hjemmeeksamen, skriftlige og muntlige eksamener. Undervisnings- og eksamensformer varierer mellom de forskjellige emnene, mer informasjon om emnene i programmet finner du i emnekatalogen.
Praksis
Praksisstudier utgjør totalt om lag en tredjedel av studiet. Av dette er to tredjedeler intern praksis på campus mens en tredjedel er ekstern praksis som foregår i ulike medisinske laboratorier. Utdanningen har praksisavtaler for ekstern praksis med Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Nordlandssykehuset, Finnmarkssykehuset, og Helgelandssykehuset.
Du finner mer informasjon om praksis her.
Det er mulighet for utveksling under profesjonspraksis på 3. studieår. Bioingeniørutdanningen har utvekslingssamarbeid med utdanninger i Norden og Estland.