Sosiologi
Sosiologi - bachelor /Varighet: 3 år / Studiepoeng: 180Er du samfunnsinteressert og vil vite mer om samspillet mellom mennesker og samfunn? Ønsker du å forstå hvordan makt, identitet og mangfold former og endrer vår samtid? Når du studerer bachelor i sosiologi får du verktøyene du trenger for å undersøke hverdagsliv, familie, kjønn, arbeid, helse, ulikhet, migrasjon, etnisitet, organisasjoner, klasse, teknologi og velferd.
Generell studiekompetanse eller realkompetanse. Søknadsfristen er 1. mars for søkere med realkompetanse og 15. april for søkere med generell studiekompetanse.
Antall studieplasser: Studiet er åpent. Alle kvalifiserte søkere vil få tilbud om studieplass.
Beskrivelse av studiet
I bachelorgraden i sosiologi lærer du om hvordan samfunnet er bygget opp og fungerer: om samspill, fellesskap, solidaritet og samarbeid mellom mennesker, men også om interessekonflikter, polarisering, ulikhet, dominans og maktforhold innad i samfunn.
Gjennom studiet får du kjennskap til hvordan du undersøker sosiale relasjoner og institusjoner i et sosiologisk perspektiv. Du lærer å sette dagsaktuelle utfordringer knyttet til f.eks. økningen i antall ADHD-diagnoser, innvandring eller kunstig intelligens i en større samfunnsmessig sammenheng. Sosiologien er særlig opptatt av hvordan mennesker og handlinger påvirkes av og påvirker samfunnet.
Hva lærer du?
Etter bestått studieprogram har kandidaten følgende læringsutbytte:
Kunnskaper:
Kandidaten…
- har kunnskap om hvordan samfunn er bygget opp og fungerer
- har utviklet en kritisk og konstruktiv forståelse av samspillet mellom individer, grupper og institusjoner
- kjenner ulike samfunnsvitenskapelige metoder, f.eks. intervju, deltakende observasjon, statistikk, analyser av dokumenter
- har kunnskap om etiske vurderinger knyttet til forskning og utredning
- har innsikt i klassiske og nye tilnærminger, teorier og begreper som kan brukes til å analysere sosialt liv og moderniseringsprosesser
Ferdigheter:
Kandidaten…
- kan tilegne seg kunnskaper på et nytt felt og anvende disse i arbeid med mindre og større oppgaver
- kan bruke samfunnsvitenskapelige metoder for å utføre enkle kvalitative og eller kvantitative undersøkelser og forstå metodenes gyldighet og begrensninger
- kan analysere et empirisk materiale ved hjelp av sosiologisk teori
Kompetanse:
Kandidaten…
- kan formidle faglig innhold både muntlig og skriftlig
- kan identifisere en samfunnsmessig problemstilling
- kan jobbe selvstendig, kildekritisk og reflekterende
- kan betrakte problemstillinger fra ulike perspektiver, finne nye løsninger og vurdere etiske aspekter knyttet til disse
Jobbmuligheter
Sosiologi gir deg analytiske og metodiske ferdigheter som er svært etterspurt i arbeidslivet. Med en bachelorgrad i sosiologi er du kvalifisert for jobber som krever analytiske evner, selvstendighet og forståelse for samspillet mellom mennesker og grupper på ulike nivåer i samfunnet.
Du kan jobbe som konsulent, prosjektleder, journalist, rådgiver eller utreder i kommune, fylke, stat, interesseorganisasjoner eller i privat næringsliv.
Sosiologi kan også inngå som del av lektorutdanning, trinn 8-13.
Med en bachelorgrad i sosiologi kan du også kvalifisere deg til videre studier på masternivå i sosiologi eller andre samfunnsvitenskaper.
Gradsnavn
Bachelorgrad i sosiologiVidere studier
Bachelorgraden kvalifiserer for opptak til toårig mastergradsprogram i sosiologi. Graden kvalifiserer også for opptak til tverrfaglige mastergradsprogrammer, som for eksempel mastergrad i samfunnsplanlegging og kulturforståelse, Master of Philosophy in Indigenous Studies og Master of Philosophy in Peace and Conflict Transformation ved UiT Norges arktiske universitet.
Relaterte yrker
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisningsspråk er skandinavisk og eksamensspråk er norsk
Undervisning og eksamen
Undervisningen består av forelesning, seminarer, prosjektarbeid, ekskursjoner, gruppediskusjoner og veiledning. Studentaktivitet i form av diskusjoner, oppgaveløsning og muntlige fremlegg er viktig.
I enkelte emner gis det veiledning i forbindelse med hjemmeoppgaver eller arbeidskrav. Undervisningsform og omfang er nærmere beskrevet i de enkelte emnebeskrivelsene.
Eksamensformen varierer mellom hjemmeoppgaver, prosjekt- og gruppeoppgaver, skoleeksamen og muntlig eksamen. De ulike eksamensformene er valgt for å prøve studentene i forskjellige typer kunnskap og gi dem ulike ferdigheter. Videre gir det studentene mulighet til å utvikle sin kompetanse i både skriftlig og muntlig presentasjon og til å fremstille sin kunnskap på ulike måter. Mens skoleeksamen er valgt for å vurdere om studentene har tilegnet seg oversikt og breddekunnskap i emnet, brukes hjemmeeksamen og muntlig prøve til å vurdere fordypning i faglig innhold. Eksamensformen er nærmere beskrevet i de enkelte emnebeskrivelsene.
Delstudier i utlandet gjør studentene ekstra attraktive på arbeidsmarkedet. Utenlandsopphold gir et økt læringsutbytte, bedre språkkunnskaper, unike opplevelser og internasjonal erfaring. Bachelorgradsprogrammet i sosiologi har utvekslingsavtaler med utenlandske universitet (bl.a. ved Berkeley), hvor man tar emner som skal godkjennes som del av studiet. I dette studiet anbefales det å reise på utveksling i tredje eller fjerde semester.
Søknadsfrister:
1. februar (høstsemester)
1. september (vårsemester)
Informasjon om søknadsprosessen, frister, stipendmuligheter osv. finner du på universitetets sider om utveksling. For nærmere informasjon om utveksling/utenlandsopphold, kontakt studiekonsulent eller internasjonal koordinator.