Fosterhjem i familie og nettverk: etnisitet, medvirkning og god praksis
På dette kurset får du oppdatert kunnskap om barn i fosterhjem. Kurset har særlig fokus på minoritetsperspektivet.
Beskrivelse
Vi presenterer oppdatert forskning om barn som vokser opp i fosterhjem i familie og nettverk. Barn som er i kontakt med barnevernet i dag har ulike språklige, kulturelle og religiøse bakgrunner, derfor har minoritetsperspektivet en sentral plass på kurset. Vi jobber med hvordan kunnskapen kan forstås og brukes slik at barna får god omsorg og oppfølging.
Kurset gir deg som jobber med oppfølging av barn i fosterhjem tilgang til aktuell praksis og oppdatert forskningskunnskap. Du får anledning til å diskutere og utvikle egen praksis. Kurset krever at deltakerne er aktive. Vår arbeidsform er korte forelesinger etterfulgt av refleksjoner, diskusjoner og øvinger.
Bakgrunn for kurset
Dersom et barn må flytte i fosterhjem skal barnevernet alltid vurdere om noen i barnets slekt eller nettverk kan bli fosterforeldre.
Slektskap og kjennskap til barnet og barnets familie kan bidra til stabilitet og kontinuitet for det enkelte barn. Samtidig kan det oppstå noen særskilte problemstillinger og utfordringer når private relasjoner blir gjenstand for offentlige reguleringer og kontroll. Vi belyser dette komplekse landskapet gjennom å presentere nyere forskning, som grunnlag for diskusjon og refleksjon rundt egne arbeidsmåter.
Alle barn i fosterhjem har tilhørighet til flere familier. De aller fleste har også jevnlig kontakt med foreldre og andre, for eksempel besteforeldre og søsken. Dommene i Den Europeiske Menneskerettsdomstolen i Strasbourg, er av stor betydning for diskusjonen rundt samværsspørsmål i alle typer plasseringer. For barn med minoritetsbakgrunn som bor i fosterhjem er temaet særlig aktuelt, med tanke på hvordan barnets kulturelle rettigheter kan ivaretas.
Vi har plass til 35 deltakere og må ha minimum 15 for å gjennomføre kurset.
Målgruppe
Kurset retter seg mot kontaktpersoner i barnevernet som jobber med fosterhjem.
Sted
Kan bestilles til sted, Nord-NorgeHva lærer du
Kurset skal bidra til å heve kunnskaps- og refleksjonsnivået på fosterhjemsområdet.
Deltakerne skal kunne anvende forskning i arbeidet med dagens fosterfamilier.
Deltakerne vil øke bevisstheten omkring egne holdninger til fosterhjem i familie og nettverk, samt hvilke implikasjoner disse har for videre arbeidet.