Mathilde Morel
Stillingsbeskrivelse
Jeg har en mastergrad (LLM) i rettsvitenskap og en mastergrad i internasjonal havrett fra UiT Norges Arktiske Universitet og er i dag stipendiat ved juridisk fakultet og Norsk senter for havrett (NCLOS) ved UiT. Jeg har tidligere arbeidserfaring fra blant annet advokatpraksis hvor jeg har jobbet innenfor en rekke forretningsjuridiske fagfelt, studentdrevet rettshjelpsvirksomhet, samt arbeid i offentlig forvaltningssektor.
Doktorgradsarbeidet mitt (som du kan lese om under "forskning") er en integrert del av det tverrfaglige prosjektet til forskningsgruppen for sjømatvitenskap ved Norges fiskerihøgskole, UiT, med tittelen «Secure – Novel Marine Resources for Food Security and Food Safety». For mer informasjon om dette prosjektet, kan du gå til: https://en.uit.no/project/secure.
De 50 siste resultatene fra Cristin vises på siden. Se alle arbeider i Cristin her →
Forskningsinteresser
I min doktorgradsavhandling undersøker jeg jussens nåværende og potensielle rolle i å legge til rette for en bærekraftig omstilling, også kjent som «det grønne skiftet», innenfor norsk havbrukssektor som matproduksjonssystem. Fra et kritisk perspektiv utforsker jeg mulighetene, grunnlaget og premissene for at det grønne skiftet kan fremme en bioøkonomi basert på bærekraftige og rettferdige blå matsystemer.
Avhandlingen fokuserer særlig på bruk av naturbaserte løsninger for utnyttelse av naturens prosesser for å ivareta biologisk mangfold og økosystemer i havbrukspraksis. Fokuspunktet i mine to casestudier dreier seg om å vurdere eksisterende og potensielle reguleringer knyttet til regenerativ akvakultur, med særlig fokus på lavtrofiske marine arter som tang, tare og blåskjell, samt utvikling av bærekraftige verdikjeder i fiskefôrproduksjon. Gjennom ulik forskning er dette eksempler som trekkes frem som mulige veier mot bioøkonomi og viktige premissleverandører for et grønt skifte i havbrukssektoren.
Formålet er å vurdere i hvilken grad gjeldende regelverk (på internasjonalt, EU/EØS- og nasjonalt rettsnivå) bidrar til og utforske hvilket potensial reguleringer og juridiske insentiver har som verktøy for å fremme etablering av bærekraftige blå matsystemer i norsk havbruksnæring.
Doktorgradsavhandlingen min har en tverrfaglig tilnærming som strekker seg utover doktrinær juridisk forskning, og inkorporerer ulike metodologiske perspektiver som kritisk juridisk teori, rettssosiologi og regulatorisk styringsteori. I tillegg dykker avhandlingen ned i ulike sektorer og juridiske disipliner, og studerer rettsområder som er relevante for blant annet utvikling av bærekraftige matsystemer, miljøplanlegging, klimaendringer, havforvaltning og bærekraftig omstilling.
Undervisning
Jeg har erfaring fra undervisning