Tromsøstudie søker deltakere med nakkesmerter
Et bedre tilbud for personer som plages med nakkesmerter kan redusere sykefraværet og dermed også komme samfunnet til gode. Det mener Frauke Musial som er studieleder for forskningen som gjøres på NAFKAM. Foto: www.colourbox.com |
Tekst: Ingrid Leithe
– Langvarige nakkesmerter er et utbredt problem. Denne forstudien kan være et steg mot bedre behandlingstilbud til en stor pasientgruppe, sier Frauke Musial, forskningsleder ved NAFKAM (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin).
NAFKAM og Smerteavdelingen ved UNN samarbeider om prosjektet og søker nå personer som ønsker å delta.
Måler hudens følsomhet
– Vi ønsker deltakere mellom 21 og 75 år som har hatt nakkesmerter i minst tre måneder. Muligheten for å delta vil avhenge av graden og varighet av smerte, og om det foreligger en diagnose. Deltakere vil bli undersøkt av lege, delta i kvantitative sansetester (KST) og motta behandlinger i form av massasje eller avspenningsteknikk, sier Musial.
Ved starten, slutten, og i ettertid av behandlingene, vil deltakerne delta i en KST. Denne undersøkelsen går ut på å måle pasientens opplevelse av varme, kulde og prikking, og er ikke smertefull. Hensikten er å gjøre målinger i hudfølsomhet og hvordan terapi muligens kan forandre denne. Pasientene blir også bedt om å svare på spørreskjemaer og føre smertedagbok.
Les også: Nordmenn har sterk ryggrad
– Fordel for både individ og samfunn
– Behandling av nakkesmertepasienter inkluderer vanligvis fysisk trening, pasientopplæring og bruk av medikamenter, og mange benytter også alternativ behandling. Vi ønsker å forstå årsaker til smerter bedre, og hvordan ulike terapiformer muligens kan ha effekt, sier Musial.
Ett av de langsiktige målene er å tilpasse et behandlingstilbud til pasientenes individuelle smerteprofil.
– Vi håper at denne forstudien vil lede til en større studie. Det kan bidra med kunnskap som kan utvide og forbedre behandlingstilbudet til langvarige nakkesmertepasienter. Et bedre tilbud kan redusere sykefraværet forbundet med denne typen plager og dermed også komme samfunnet til gode, sier Musial.
KST og behandlingene vil foregå ved NAFKAM i Forskningsparken i Tromsø.Prosjektet finansieres av NAFKAM.
Studieledere er Frauke Musial, forskningsleder ved NAFKAM og Gunnvald Kvarstein, professor ved Smerteavdelingen, UNN.
Kontaktinfo og flere opplysninger finner du på NAFKAMs hjemmeside.