vår 2024
BYG-3609 Vann og avløps transportsystemer - 5 stp

Emnetype

Kan tas som enkeltemne

Opptakskrav

Vann og avløpsteknologi:

Bachelorgrad eller tilsvarende i ingeniørfag i byggfag, vann- og avløpsteknikk, miljøteknikk, VVS-teknikk eller energiteknologi. Søkere med andre fagkombinasjoner (vannfag, sanitær- og miljøvitenskap, hydrologi / hydraulikk, etc.) vurderes separat.I tillegg er det krav om grunnleggende kunnskaper på minst 25 studiepoeng innen matematikk (tilsv. Matematikk1, 2 og 3), minst 5 studiepoeng i statistikk/sannsynlighetsregning og minst 7,5 studiepoeng fysikk i hht. rammeplanen for Bachelor i ingeniørfag.

Søknadskode: 9371


Innhold

Kurset gir grunnleggende kunnskap og forståelse om transport av vann og avløpsvann, inkludert pumpe- og rørsystemer. Utstyr som ventiler, rør og slanger, og vedlikeholdskravene til hver. Vanlige operasjonelle problemer og passende korrigerende tiltak, spesielt for de nordiske landene, vil være fokus for kurset.

Studentprosjekt - Design vann/avløpstransportsystem: Studentene skal øve på å beregne og dokumentere vann/avløpstransportsystemer fra kilde til resipient. Optimalt designe både nye og rehabilitere ganle og utdaterte vann/avløpstransportsystem.


Anbefalte forkunnskaper

BYG-3801 Fluid Mechanics

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsutbytte.

Kunnskap: Studentene vil ha en dypere teoretisk forståelse av de viktigste komponentene i vann- og avløpsvanntransportsystemer, inkludert pumpe- og rørsystemer. Utstyr som ventiler, kummer og rør samt vedlikeholdskrav til samtlige. Gir også teknikker for å bedre forstå grunnleggende pumpeoperasjoner og -applikasjoner, vedlikeholdssystemer og feilsøkingsprosedyrer.

Faglige ferdigheter: Studentene skal kunne forstå mulighetene og begrensningene til ulike transportsystemer og deres kompatibilitet ved integrering av systemene. Studentene skal kunne velge passende kombinasjoner av transportsystemer og kunne vurdere ytelsen.

Generell kompetanse: Studentene skal kunne identifisere hensiktsmessige transportsystemer, feil/svakheter og ha grunnleggende kunnskaper i problemløsning.


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Forelesninger, 2 x 1 uker (totalt 10 arbeidsdager), inkludert utstyrsdemonstrasjon og obligatorisk øving.

Timeplan

Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Skriftlig skoleeksamen 08.03.2024 09:00
5 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Obligatorisk arbeidskrav- Studentprosjekt Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om arbeidskrav

Studentprosjekt - Det skal være en innlevering som karakteriseres som arbeidskrav.

Prosjektet skal være design av et komplett avgrenset vann, avløps og overvanns -transportsystem: Studentene skal designe et nytt vann/avløpstransportsystem basert på utskifting av et eksisterende. Designet skal inneholde komplette vannkummer, avløpskummer og overvannskummer inklusive tilsluttende rørsystemer. Dimensjoner og kapasiteter av samtlige fluidmekaniske størrelser skal verifiseres med egne beregninger.

Arbeidskrav skal være er godkjent, for å få gå opp til eksamen.


Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Narvik |
  • Studiepoeng: 5
  • Emnekode: BYG-3609
  • Tidligere år og semester for dette emnet