vår 2024
BYG-3803 Bygningsfysikk - 5 stp

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne

Opptakskrav

Integrert bygningsteknologi:

Bachelorgrad eller tilsvarende i ingeniørfag innen bygg/anlegg, husbyggingsteknikk, konstruksjonsteknikk eller VVS-/energiteknikk Søkere med andre fagkombinasjoner (energi og miljø, brann, etc.) vurderes særskilt.I tillegg er det krav om grunnleggende kunnskaper på minst 25 studiepoeng innen matematikk (tilsv. Matematikk1, 2 og 3), minst 5 studiepoeng i statistikk/sannsynlighetsregning og minst 7,5 studiepoeng fysikk i hht. rammeplanen for Bachelor i ingeniørfag.

Søkekode: 9371


Innhold

Det ytre klima og inneklimaet som påkjenning på bygningen. Varme-, fukt- og lufttransport i bygningsdelene. Prinsipper for varmeisolering, tetting og sikring mot fuktskader. Energi i bygninger. Lydlære, bygningsakustisk grunnlag. Dagslys, belysningsteknisk grunnlag.

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskap:

Kandidaten skal ha grunnleggende kunnskaper om bygningsfysiske påkjenninger, sammenhenger og prinsipper med hensyn til bygningers tekniske egenskaper ut over det rent lastbærende.

Ferdigheter:

  • Kjenne til de viktigste drivkreftene bak og årsakene til de ytre klimapåkjenningene bygninger utsettes for og hvordan disse påvirker det termiske romklimaet.
  • Kunne benytte relevante metoder for å analysere varmetransport, herunder fastlegge temperaturprofilet gjennom bygningsdeler - gjennom kjennskap til sentrale begreper i varmelæra som termisk ledningsevne, varmemotstand og U-verdi.
  • Kunne analysere fukttransport, herunder fastlegge damptrykksfordelingen gjennom bygningsdeler - gjennom kjennskap til sentrale begreper og metoder i fuktlæra.
  • Kunne utføre generelle bygningsakustiske vurderinger og kunne benytte relevante metoder for å fastlegge støy, luft- og trinnlydreduksjon.
  • Kjenne til de viktigste belysningstekniske begreper og kunne anvende relevante metoder for vurdering av kunstig belysning og dagslysbehov, herunder hvordan mennesket oppfatter og påvirkes av lys.

Kompetanse:

Kandidaten skal ha grunnleggende kunnskap innen de mest sentrale fagfeltene som inngår i bygningsfysikken. Forutsetninger til å kommunisere om problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, og kunne anvende kunnskaper og ferdigheter i arbeidet med å finne frem til årsaker og hensiktsmessige tiltak.


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Foreleserstyrte forelesninger i 2 x 1 uker (totalt 10 arbeidsdager), inklusive beregningseksempler og utstyrsdemoer, samt frivillige øvingsoppgaver.

Timeplan

Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Skriftlig skoleeksamen 04.03.2024 09:00
3 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Måleøvingsoppgave Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om arbeidskrav

Én praktisk måleøvingsoppgave, hvor tidspunkt og dato for gjennomføringen oppgis ved studiestart i emnet. Øvingen er obligatorisk, dvs må være gjennomført og godkjent før kandidaten får adgang til eksamen.

Det gis ikke anledning til et nytt forsøk dersom kandidaten ikke får godkjent den obligatoriske øvingsoppgaven.


Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Narvik |
  • Studiepoeng: 5
  • Emnekode: BYG-3803
  • Tidligere år og semester for dette emnet