vår
2019
SVF-6001 Samisk kulturkunnskap l - 30 stp
Emnetype
Emnet er et videreutdanningsemne på bachelornivå.
Målgruppen for studiet er alle som kommer i berøring med samiske spørsmål gjennom arbeid, studier, eller på annet vis. Studiet vil være relevant for lærere, helsearbeidere, journalister og offentlige ansatte som arbeider med samiske spørsmål eller i flerkulturelle kontekster.
Innhold
Studiet er delt inn i fem tema som danner grunnlaget for tilsvarende antall undervisningsbolker. Undervisningene på to av disse bolkene skjer på regulære samlinger, mens de tre øvrige bolkene dekkes av nettbasert undervisning. Forelesere fra ulike samfunnsfag vil gjennom studiet presentere sine perspektiv på de fem temaene.
Del 1 Introduksjon - Forskningshistorie
I denne delen vil det bli gitt en forskningshistorisk bakgrunn til studiet av samisk historie og kultur og ulike forståelser og vitenskapsteoretiske tilnærminger vil bli drøftet. Det inngår en ekskursjon til samiske kulturminner på Spildra i Kvænangen.
Del 2 Sosial organisering, økonomi og bosetning
Denne delen gir en oversikt over hovedtrekkene i ulike former for sosial organisering, næringstilpasning, bosetning og befolkningsutvikling fra forhistorisk tid til i dag. Variasjoner i og overganger mellom ulike former for næringstilpasning blir også drøftet
Del 3 Religion / kosmologi
Denne delen behandler både førkristne samiske religionsformer, læstadianismen og andre sider ved samisk kosmologi.
Del 4 Rettighetsproblematikk / urfolk-perspektivet
Denne delen gir et innblikk i samisk rettighetsproblematikk, både i historisk sammenheng og i et folkerettslig perspektiv. Videre vil den samiske situasjonen bli diskutert i forhold til internasjonale urfolksspørsmål.
Del 5 Etnisitet / identitet
Denne delen behandler etnisitet, forutsetninger for vedlikehold og endring av samisk identitet, og ulike uttrykk for samisk selvforståelse og interesseformulering.
Hva lærer du
Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:
Kunnskaper
Studenten har:
- Grunnleggende kunnskaper om samisk kultur og samfunn i fortid og nåtid
- Innsikt i den forskningshistoriske bakgrunnen til studiet av samisk historie og kultur
- Kjennskap til samfunnsfaglig tenkemåte
- Kunnskap om hvordan ulike samfunnsfaglige perspektiv bidrar til forståelsen av samisk kultur
- Oversikt over kulturell variasjon i de samiske samfunn, samenes relasjoner til nabofolk, og samisk tilknytning til urfolksproblematikk
Ferdigheter
Studenten kan:
- Diskutere samisk samfunns- og kulturutvikling i et langtidsperspektiv på bakgrunn av historiske, arkeologiske og sosialantropologiske tilnærmingsmåter
- Formidle faglige innhold skriftlig og muntlig
- Arbeide selvstendig med gitte problemstillinger
Undervisning
Studiet organiseres som et deltidsstudium over to semestre som innledes med en samling på Spildra i Kvænangen og avsluttes med samling i Tromsø på slutten av vårsemesteret. Den første samlingen på Spildra strekker seg over tre dager (fredag til søndag), hvorav én dag er satt av til ekskursjon til øyas rike samiske kulturminnemiljø. Den siste samlingen foregår på Tromsø Museum og museets samiske utstillinger vil da inngå som en viktig del i undervisningen. Undervisningen mellom de to samlingene er nettbasert, blant annet med videoforelesninger og tilhørende nettmøter. Etter at de er lagt ut vil videoforelesningene og tilhørende presentasjoner (film, billedmateriale, powerpoint) være tilgjengelig for studentene ut studieåret. Mellom samlingene vil studentene ha mulighet for kontakt med lærere og medelever gjennom emne i Canvas.Eksamen
Arbeidskrav:
Deltakelse på begge samlingene og tre nettmøter.
I tillegg må studenten ha innlevert besvarelse på hver av de tre mappetekstene, som leveres inn i etterkant av nettmøtene (for omfang, se eksamen).
Arbeidskravet må være godkjent for at studenten kan fremstille seg til eksamen i emnet.
Eksamen:
Eksamen består av mappevurdering. Dette innebærer at eksamen sees på som en kontinuerlig læringsprosess for den enkelte deltaker. Eksamen består av fire individuelle skriftlige mappetekster, som leveres til fastsatte tidspunkt i løpet av studiet. Tre av mappetekstene, som leveres inn i etterkant av nettmøtene, skal hver ha et omfang på ca.1800 ord (4-5 sider).
Den siste mappeteksten som skrives i etterkant av siste samling, skal være på ca 4000 ord (12-15 sider). Innleveringsfristen er 4 uker etter utdeling av oppgavetekst.
Studentene får individuell tilbakemelding fra faglærere på de tre første mappetekstene. Den samlede mappen på fire besvarelser leveres på gitt dato i slutten av semesteret. Endelig karakter gis etter samlet vurdering.
Ved eksamen benyttes karakterskala som går fra A til F, der A er den beste karakteren og E den dårligste. Kandidater som får F har ikke bestått eksamen.
Kontinuasjonseksamen:
Dersom mappen med de fire skriftlige besvarelsene samlet ikke kan vurderes til bestått, vil det være mulig å kontinuere ved å fremstille seg til ny eksamen.
Kontinuasjonseksamen gjennomføres ved at studenten leverer inn en ny versjon av den samlede mappen (hele mappen sensureres på nytt). Kontinuasjonseksamen avholdes ved begynnelsen av det nye semesteret etter siste ordinære eksamen jf § 21 i forskriftene for eksamener ved Universitetet i Tromsø.
Error rendering component
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 30
- Emnekode: SVF-6001
- Ansvarlig enhet
- Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning
- Tidligere år og semester for dette emnet