vår
2025
SYP-3702 Kreftsykepleierens funksjons- og ansvarsområde 2 - 15 stp
Studiepoengreduksjon
Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:
SYP-3143 Kreftsykepleie 2 - Følger av kreftsykdom og behandling. Palliasjon 15 stpSYP-3143 Kreftsykepleie - Fagspesifikk 2 15 stp
Innhold
Tematikk; Følger av kreftsykdom og behandling. Palliasjon.
Formål med emnet og faglig innhold
Emnet setter søkelys på det å leve med alvorlig kreftsykdom og følger av sykdom og behandling. Videre omhandler emnet palliativ behandling og kreftsykepleie gjennom et sykdomsforløp og ved livets slutt. Det legges vekt på pasient og pårørendes perspektiv, og kreftsykepleiers rolle i møte med dem i en endret livssituasjon. Videre vektlegges kreftsykepleiers undervisende og veiledende funksjon overfor pasienter, pårørende og aktuelle faggrupper som deltar i pasientforløpet. Sentralt er tverrfaglig samhandling og koordinering på tvers av nivå i helse- og omsorgstjenesten.
Studenten skal tilegne seg kompetanse og faglig vurderingsevne innen kreftsykepleie og onkologi i tematikker som;
Å leve med - og følger av en kreftsykdom.
- Seneffekter og komorbiditet.
- Å leve med en kronisk kreftsykdom.
- Aldersperspektiv; barn, ungdom, voksen, gamle og de eldste gamle.
- Rehabilitering, helsefremming og psykososialt perspektiv.
Palliasjon
- Palliativ behandling, pleie og omsorg. Spesialisert palliasjon.
- Åndelige og eksistensiell omsorg. Sorg, håp, mestring, trøst og livskvalitet.
- Omsorg for pårørende, familie og nettverk - inkludert barn.
- Klinisk vurdering, prognostisering og beslutningsprosesser.
- Kommunikasjon og veiledende samtaler.
- Ernæring og væskebehandling.
- Omsorg og behandling ved livets slutt.
- Avslutning av livet; i sykehus, sykehjem, hjemmetid og hjemmedød.
Faglig ledelse og samhandling. Tematikken videreføres i SYP-3501
- Tverrfaglighet og samhandling.
- Innovasjon, teknologi og digitale løsninger.
- Prioriteringer, regelverk og organisering av palliativ omsorg, rehabilitering og oppfølging av kreftoverlevere.
- Veilede og undervise.
- Arbeidsbelastninger.
For å nå læringsutbytter i emnet forutsettes at studentene har en kunnskapsbasert tilnærming, det vil si anvender fag- og forskningsbasert kunnskap, erfaringsbasert kunnskap og pasientens ønsker og behov.
Hva lærer du
Kunnskap
Fag og profesjon.
- Har inngående kunnskap om helse- og omsorgstjenestens tilbud, organisering, rammer og relevant lovverk spesielt tilknyttet palliasjon, seneffekter og barns rettigheter (Eksempel. Samhandlingsreformen, pakkeforløp hjem, kompetansetjenester palliasjon og seneffekter).
- Har inngående kunnskap om person- og familiesentrert kreftsykepleie i pasientforløpet, med vekt på aldersperspektiv, seksualitet, sosioøkonomi, språklig og kulturell bakgrunn - hvor det samiske vektlegges.
- Har avansert kunnskap om psykiske reaksjoner og åndelige, eksistensielle og kulturelle behov ved krise, sorg og tap hos pasienter, pårørende og etterlatte.
Klinisk observasjons-, vurderings, beslutnings- og handlingskompetanse.
- Har avansert kunnskap om bivirkninger, komplikasjoner og seneffekter etter kreftsykdom og behandling samt forebygging, lindring og håndtering av disse.
- Har inngående kunnskap om pasient og pårørendes behov i et sykdomsforløp som innebærer endringer og tilpasning til ny livssituasjon.
- Har avansert kunnskap om hvordan psykisk helse, alder, komorbiditet, ernæringstilstand, språklig og kulturell bakgrunn og sosioøkonomiske forhold påvirker helse, kreftsykdom, valg av behandling og utøvelse av kreftsykepleie.
Palliasjon.
- Har avansert kunnskap om palliasjon, inkludert symptomkartlegging og lindring av komplekse sykdomstilstander i det palliative forløpet.
- Har avansert kunnskap om kommunikasjon med pasienter med livstruende og livsbegrensende sykdom og deres pårørende.
- Har inngående kunnskap om etiske og faglige aspekter relatert til alvorlig sykdom og død.
- Har avansert kunnskap om pasientens, pårørendes og etterlattes reaksjoner samt åndelige og eksistensielle behov i palliativ fase- inkludert barn og ungdoms reaksjoner, sorg, sorgprosesser og mestringsstrategier.
Teknologi og digital kompetanse.
- Har kunnskap om e-helse, informasjons- og velferdsteknologi relevant for emnets læringsutbytte.
Ferdighet
Fag og profesjon. Klinisk observasjons-, vurderings, beslutnings- og handlingskompetanse.
- Kan analysere og systematisk vurdere komplekse og individuelle pasientsituasjoner relatert til kreftsykdom og behandling, inkludert pårørende, barn og familiens behov.
- Kan vurdere pasienten og pårørendes ressurser og helsekompetanse og gjennomføre relevante tiltak (forhåndssamtaler, oppfølgingsbehov i helsetjenesten, rehabiliteringstilbud).
- Kan bruke relevante metoder for å kartlegge og ivareta barn som pårørende til pasienter med kreft og gjennomføre relevante tiltak.
- Kan gjennomføre systematisk klinisk undersøkelse og vurdering.
Palliasjon.
- Kan anvende kunnskap og aktuelle verktøy for å kartlegge, vurdere, planlegge, gjennomføre og evaluere sykepleietiltak rettet mot lindring av symptomer i det palliative forløpet for pasienter og deres pårørende.
- Kan bruke kunnskap til å fremme helse, mestring og livskvalitet hos pasienten i palliativ fase og dens pårørende.
- Kan vurdere og planlegge et palliativt forløp, inkludert livets siste fase med hjemmedød der samarbeid med pasient, pårørende og andre samarbeidende fagpersoner og tjenestenivå inkluderes.
- Kan bruke terapeutiske kommunikasjonsmodeller til pasienter med livstruende eller livsbegrensende sykdom og deres pårørende.
- Kan medvirke til en verdig død.
Faglig ledelse og samhandling. Kvalitet og pasientsikkerhet.
- Kan anvende kunnskap om helsekompetanse og anerkjente pedagogiske prinsipper til å veilede og undervise pasienter, pårørende og bistå ved samvalg.
- Kan bruke anerkjente pedagogiske prinsipper til å veilede og undervise kollegaer og annet helsepersonell med utgangspunkt i faglige og etiske problemstillinger.
- Kan analysere kliniske og etisk relevante problemstillinger i kreftsykepleie og bidra til fagutvikling og endringsarbeid.
Generell kompetanse
Fag og profesjon
- Kan anvende kunnskap og ferdigheter for å vurdere og prioritere behov for helsehjelp til utsatte og sårbare pasientgrupper.
Klinisk observasjons-, vurderings, beslutnings- og handlingskompetanse.
- Kan anvende kunnskap og ferdigheter for å ivareta og følge opp kreftoverlevere med senskader og andre utfordringer som resultat av sykdom og behandling, herunder tilrettelegge for rehabilitering.
- Kan anvende kunnskaper og ferdigheter i omsorg for pasient, pårørende og familie i et helhetlig pasientforløp, hvor dokumentasjon og kvalitetssikring av sykepleie på tvers av avdelinger og nivå ivaretas.
Palliasjon.
- Kan anvende avanserte kunnskaper og ferdigheter i palliasjon i møte med pasienter med livstruende eller livsbegrensende sykdom, og deres pårørende.
- Kan anvende kunnskaper og erfaringer til å delta i argumentasjon og diskusjon i tverrprofesjonelle vurderings- og beslutningsprosesser samt bidra til nytenkning.
- Kan analysere og vurdere etiske problemstillinger knyttet til livsforlengende og palliativ behandling og vurdere kreftsykepleiers ansvar, rolle og funksjon ved etiske dilemma.
Faglig ledelse og samhandling.
- Kan analysere og drøfte pasientforløp i organisatorisk og tverrfaglig kontekst.
- Kan formidle kunnskap og bidra med innovasjon og nytenkning.
- Kan anvende kunnskap om å ivareta seg selv og kollegaer i møte med personer som rammes av krise og sorg.
Undervisnings- og eksamensspråk
Det blir i hovedsak undervist på norsk. Samisk språk kan benyttes der alle forstår samisk. Andre skandinaviske språk og engelsk kan benyttes.
Eksamensspråket er norsk. Studenter kan søke om å få oppgavesett og/eller besvare eksamen på et annet språk enn det som er fastsatt i emnebeskrivelsen jfr. Forskrift om eksamener § 20
Timeplan
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Hjemmeeksamen | 19.05.2025 09:00 (Utlevering) 22.05.2025 13:00 (Innlevering) |
3 Dager | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
Undervisningsopplegg | Godkjent – ikke godkjent | ||
Skriftlig hjemmeoppgave | Godkjent – ikke godkjent |
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 15
- Emnekode: SYP-3702
- Ansvarlig enhet
- Institutt for helse- og omsorgsfag
- Tidligere år og semester for dette emnet