høst
2025
FYT-3001 Kroppsforståelse, kunnskap og kommunikasjon - 10 stp
Opptakskrav
For opptak til enkeltemner tilhørende M-FYSIO Master i Fysioterapi er det krav om:
- Bachelorgrad i fysioterapi eller tilsvarende.
- Norsk autorisasjon som fysioterapeut. Turnuslisens oppfyller ikke autorisasjonskravet
Søknadskode 9371 - Enkeltemner på masternivå.
Mer informasjon om opptak til enkeltemner på masternivå ved UiT: https://uit.no/utdanning/opptaksinfo#innhold_711493
Innhold
Emnet belyser hvordan kroppsforståelse og kunnskapssyn har betydning for hvordan helsepersonell tolker og kommuniserer omkring helse, sykdom og funksjon i møte med pasienter. Det fokuseres særlig på fysioterapi, men innholdet i emnet har relevans også utover dette fagfeltet.
Emnet er forankret i forståelse av kroppen som sammensatt og flertydig. En kroppsfenomenologisk og enaktiv forståelse av kroppen som sentrum for erfaring, uttrykk og handling står sentralt. Denne forståelsen relateres til biomedisinsk og biopsykososial tenkning, og utfylles med natur- og samfunnsvitenskapelig teori. Her tematiseres også ulike kunnskapssyn relatert til helsefag og klinisk praksis, med vekt på drøfting av begrepet kunnskapsbasert praksis.
Videre belyser emnet hvordan kroppsfenomenologisk og enaktiv tenkning forstår betydningen av relasjon og kommunikasjon i helsepersonells samhandling med pasienter, pårørende og samarbeidspartnere. Gjensidighet i samhandlingen mellom pasient og helsepersonell som grunnlag for dialog og felles meningsskaping fremheves.
Hva lærer du
Kunnskaper:
- Har inngående kunnskap om ulike teoretiske modeller for kroppsforståelse og deres relevans for forståelse av helse, sykdom og funksjon.
- Har avansert forståelse av teorier om kroppen som sentrum for erfaring, uttrykk og handling og kan relatere disse til helsefagutøvelse.
- Har inngående innsikt i begrepet kunnskapsbasert praksis og hvordan ulike kunnskapsformer anvendes og kombineres i kliniske sammenhenger.
- Har inngående innsikt i teorier knyttet til kommunikasjon og relasjon og deres relevans for forståelse av samhandling mellom pasienter og helsepersonell.
Ferdigheter:
- Kan anvende teoretiske modeller om kroppsforståelse, kommunikasjon og relasjon til å belyse kliniske fenomener og problemstillinger.
- Kan anvende innsikter om kunnskapsformer og kunnskapsbasert praksis til å drøfte kliniske resonnerings- og samhandlingsprosesser.
- Kan analysere og kritisk vurdere kommunikasjons- og interaksjonsprosesser i helsefaglig praksis ved hjelp av teori presentert i emnet.
Generell kompetanse:
- Kan anvende teoretisk kunnskap om kroppsforståelse, kunnskapsformer og kommunikasjon som analytiske redskaper for å undersøke og videreutvikle helsefaglig praksis.
- Kan anvende teori presentert i emnet til kritisk tenking, teoretisk underbygning og nytenking/ innovasjon av eget fag og i helsetjenesten.
Undervisnings- og eksamensspråk
Det blir i hovedsak undervist på norsk. Samisk språk kan benyttes der alle forstår samisk. Andre skandinaviske språk og engelsk kan benyttes.
Eksamensspråket er norsk. Studenter kan søke om å få oppgavesett og/eller besvare eksamen på et annet språk enn det som er fastsatt i emnebeskrivelsen jf. Forskrift om studier og eksamener § 20.
Timeplan
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: FYT-3001
- Ansvarlig enhet
- Institutt for helse- og omsorgsfag
- Tidligere år og semester for dette emnet