høst 2024
FSK-2042 Praksis for en bærekraftig sjømatnæring - 10 stp

Emnetype

Emnet er forbeholdt studenter på bachelorstudiet i fiskeri- og havbruksvitenskap, og kan ikke tas som enkeltemne.

Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

FSK-2040 Bærekraftig sjømat 10 stp

Innhold

Emnets formål er å gi studentene en teoretisk og praktisk innføring i hvordan virksomheter i sjømatnæringen arbeider for bærekraft. Gjennom tre ukers praksis skal studentene tilegne seg autentiske erfaringer som arbeidstakere i en bedrift, forvaltningsinstans, konsulentselskap, interesseorganisasjon eller annen relevant virksomhet innen sjømatsektoren. I tillegg til praksis, er det læringsaktiviteter i form av forelesninger, seminarer og veiledning. Emnet har et sterkt fokus på bærekraftutfordringer og bærekraftarbeidet innen fiskeri- og havbruksnæringen. Emnet tematiserer ellers jobb- og karriereferdigheter, rettigheter og plikter man har som arbeidstakere, og etiske problemstillinger og utfordringer i sjømatsektoren.

Anbefalte forkunnskaper

FSK-1100 Fiskeri- og havbruksvitenskap, FSK-1120 Akvatisk biologi for fiskeri- og havbruksvitenskap, FSK-1121 Statistikk og metode for fiskeri- og havbruksvitenskap, FSK-1123 Økonomi for fiskeri- og havbruksvitenskap, FSK-2020 Bærekraftig fiskeri, FSK-2030 Bærekraftig havbruk, KJE-1001 Introduksjon til kjemi og kjemisk biologi, MAT-0001 Brukerkurs i matematikk

Hva lærer du

Kunnskap 

Kandidaten har:

  • kunnskap om standarder og verktøy for bærekraft og bærekraftrapportering i fiskeri- og havbruksnæringen
  • bred kunnskap om faktorer som fremmer eller hemmer bærekraft i sjømatnæringen
  • bred kunnskap om hvordan virksomheter i sjømatnæringen arbeider med og for bærekraft

Ferdighet 

Kandidaten:

  • kan analysere og vurdere i et kritisk og uavhengig perspektiv hvordan virksomheter i sjømatsektoren arbeider med og for bærekraft, og presentere dette skriftlig og muntlig
  • har tilegnet seg jobb- og karriereferdigheter som arbeidstaker i sjømatsektoren
  • kan reflektere over og evaluere egen faglig prestasjon og justere denne under veiledning

Generell kompetanse 

Kandidaten:

  • har innsikt i relevante etiske problemstillinger knyttet til sjømatnæringen
  • kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe
  • kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer
  • kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis

Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisning og eksamen gjennomføres på norsk

Undervisning

Studentene skal ha arbeidspraksis i en sjømatbedrift i tre perioder, hver med én ukes varighet. Øvrige læringsaktiviteter i tillegg til praksis er forelesninger, workshop, seminarer og veiledning.

Timeplan

Eksamen

Vurderingsform: Dato: Karakterskala:
Mappe/sammensatt vurdering 09.12.2024 14:00 (Innlevering) A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Oppmøte i praksisbedrift Godkjent – ikke godkjent
Søknad med CV om praksisplass Godkjent – ikke godkjent
Presentasjon av praksis for medstudenter og praksisbedrift Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om arbeidskrav

Tre arbeidskrav må være bestått for å ta eksamen: 1) Obligatorisk oppmøte for hver student i praksisbedrift (minimum 80 prosent oppmøte av full arbeidstid). Det må legges fram legeattest eller annen gyldig dokumentasjon ved fravær utover 20 prosent. 2) Søknad med CV om praksisplass, 3) Presentasjon av praksis for medstudenter og praksisbedrift.

Mer info om mappevurdering

Mappevurderingen består av to individuelle innleverte arbeider: 1) Bærekraftnotat om praksisbedriften, 2) Refleksjonsnotat om egen læring i praksis

Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: FSK-2042
  • Tidligere år og semester for dette emnet