høst
2022
FSK-1102 Matematikk og metode for fiskeri- og havbruksvitenskap - 5 stp
Hva lærer du
Etter fullført emne skal kandidaten
ha kunnskaper om
- bruk av matematikk for å analysere problemstillinger innenfor fiskeri- og havbruksvitenskap
- matematiske begreper og teknikker som grenseverdier, derivasjon, integrasjon, funksjonsdrøfting og maksimering/minimering
- løsningsmetoder for enkle differensiallikninger
- forskjellen mellom diskret og kontinuerlig tid
- funksjoner som er viktige innenfor fiskeri- og havbruksvitenskap
ha ferdigheter til å
- anvende potensregning og faktorisering.
- løse ligninger og ulikheter av 1. og 2. grad samt drøfte enkle 3. grads uttrykk
- løse ligninger med en eller to ukjente, samt ligninger av høyere orden.
- bruke derivasjon (inkludert bruk av produkt, brøk samt kjerneregel ).
- drøfte funksjoner (polynom, brøk, eksponential og logaritmiske funksjoner) og tegne grafer av funksjoner
- forstå og bruke geometriske rekker og følger
- bruke integrasjon (inkludert bruk av Newton-Leibniz formel)
- bygge enkelte praktiske modeller basert på differensiallikninger
- bruke partiell derivasjon, drøfting av funksjoner med 2 variabler og maksimering under bibetingelser
- benytte matematisk modellering med differensiering
ha generell kompetanse til å
- løse konkrete problemstillinger innenfor fiskeri, biologi og økonomifagi ved hjelp av matematiske metoder
- analysere og tolke matematiske modeller
- kunne selvstendig analysere fiskerifaglige, biologiske og økonomiske problemstillinger ved hjelp av matematikk
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 14.12.2022 09:00 | 4 Timer | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
To øvelser | Godkjent – ikke godkjent | ||
Oppmøte på oppgaveseminarene (100%) | Godkjent – ikke godkjent |
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 5
- Emnekode: FSK-1102
- Ansvarlig enhet
- Norges fiskerihøgskole
- Kontaktpersoner
-
-
- Tidligere år og semester for dette emnet