vår 2023
ERN-3004 Epidemiologi, statistikk og forskningsmetoder - 10 stp

Emnetype

Emnet er forbeholdt studenter på master i klinisk ernæring, og kan ikke tas som enkeltemne.

Innhold

Emnet skal gi studentene vitenskapelig kompetanse til å gjennomføre et forskningsprosjekt innenfor ernæring. Studentene skal få avansert kunnskap i epidemiologi og statistikk og kunne bearbeide, analysere og tolke data, samt oppsummere og diskutere resultatene på en god, vitenskapelig måte. Studentene skal også få en innføring i prinsippene ved kvalitative forskningsmetoder, omics-metoder, infeksjonsepidemiologi og in vivo-/in vitro-studier, relevant for ernæringsfaget.

Hva lærer du

Etter avsluttet emne skal studentene kunne:

Kunnskaper:

  • identifisere prinsipper, bruksområder, utfordringer og etiske aspekter med ulike typer observasjons- og intervensjonsstudier, samt in vito-/in vitro-studier, inkludert kvalitative forskningsmetoder
  • forklare grunnleggende prinsipper innenfor infeksjonsepidemiologi relevant for ernæringsfaget
  • forklare grunnleggende prinsipper ved omics-metoder relevant for ernæringsfaget
  • identifisere feilkilder innenfor epidemiologi generelt og ernæringsepidemiologi spesielt, utlede effekten av disse og hvordan de kan minimeres
  • gjøre rede for teori og bruksområde for de vanligste statistiske metodene som anvendes i ernæringsforskning
  • begrunne valg av statistisk metode ved analyse av et datasett
  • forklare metoder for analyse av kostholdsmønster
  • gjøre rede for strategier for håndtering av manglende data og oppsummere hvordan dette kan påvirke sluttresultatet
  • forklare hvordan effektstørrelse, signifikansnivå og utvalgsstørrelse henger sammen med statistisk styrke

Ferdigheter:

  • vurdere og diskutere resultat fra observasjons- og intervensjonsstudier, og in vito-/in vitro-studier
  • drøfte bruk av ulike kostvurderingsmetoder, samt metoder for håndtering, validering, analysering og justering av kostholdsdata
  • beregne statistisk styrke og utvalgsstørrelse
  • legge inn, redigere og bearbeide data med egnet statistisk programvare
  • utføre statistisk analyse av data fra observasjons- og intervensjonsstudier og kunne tolke, oppsummere og diskutere resultatet
  • vurdere kritisk motstridende funn og argumenter fra ernæringsepidemiologisk forskning og delta i samfunnsdebatter om ernæringsfaktorer og sykdom

Generell kompetanse:

  • foreta statistisk analyse av data og presentere et resultat fra en forskningsstudie på en god, vitenskapelig måte

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

  • Forelesninger
  • Kollokviegrupper
  • Caseoppgaver
  • Seminar

Det er ikke praksis i dette emnet.

Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk, eller engelsk.


Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Hjemmeeksamen 03.03.2023 12:00 (Innlevering) 1 Uker Bestått – Ikke bestått

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Innleveringsoppgaver i epidemiologi og statistikk Godkjent – ikke godkjent
Innleveringsoppgaver i epidemiologi og statiseminarer og caseoppgaverstikk Godkjent – ikke godkjent
Gjesteforelesninger Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Kontinuasjonseksamen

Det tilbys kontinuasjonseksamen i emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: ERN-3004
  • Tidligere år og semester for dette emnet