vår
2023
ERN-3004 Epidemiologi, statistikk og forskningsmetoder - 10 stp
Innhold
Emnet skal gi studentene vitenskapelig kompetanse til å gjennomføre et forskningsprosjekt innenfor ernæring. Studentene skal få avansert kunnskap i epidemiologi og statistikk og kunne bearbeide, analysere og tolke data, samt oppsummere og diskutere resultatene på en god, vitenskapelig måte. Studentene skal også få en innføring i prinsippene ved kvalitative forskningsmetoder, omics-metoder, infeksjonsepidemiologi og in vivo-/in vitro-studier, relevant for ernæringsfaget.Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskaper:
- identifisere prinsipper, bruksområder, utfordringer og etiske aspekter med ulike typer observasjons- og intervensjonsstudier, samt in vito-/in vitro-studier, inkludert kvalitative forskningsmetoder
- forklare grunnleggende prinsipper innenfor infeksjonsepidemiologi relevant for ernæringsfaget
- forklare grunnleggende prinsipper ved omics-metoder relevant for ernæringsfaget
- identifisere feilkilder innenfor epidemiologi generelt og ernæringsepidemiologi spesielt, utlede effekten av disse og hvordan de kan minimeres
- gjøre rede for teori og bruksområde for de vanligste statistiske metodene som anvendes i ernæringsforskning
- begrunne valg av statistisk metode ved analyse av et datasett
- forklare metoder for analyse av kostholdsmønster
- gjøre rede for strategier for håndtering av manglende data og oppsummere hvordan dette kan påvirke sluttresultatet
- forklare hvordan effektstørrelse, signifikansnivå og utvalgsstørrelse henger sammen med statistisk styrke
Ferdigheter:
- vurdere og diskutere resultat fra observasjons- og intervensjonsstudier, og in vito-/in vitro-studier
- drøfte bruk av ulike kostvurderingsmetoder, samt metoder for håndtering, validering, analysering og justering av kostholdsdata
- beregne statistisk styrke og utvalgsstørrelse
- legge inn, redigere og bearbeide data med egnet statistisk programvare
- utføre statistisk analyse av data fra observasjons- og intervensjonsstudier og kunne tolke, oppsummere og diskutere resultatet
- vurdere kritisk motstridende funn og argumenter fra ernæringsepidemiologisk forskning og delta i samfunnsdebatter om ernæringsfaktorer og sykdom
Generell kompetanse:
- foreta statistisk analyse av data og presentere et resultat fra en forskningsstudie på en god, vitenskapelig måte
Eksamen
| Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
|---|---|---|---|
| Hjemmeeksamen | 03.03.2023 12:00 (Innlevering) | 1 Uker | Bestått – Ikke bestått |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
| Innleveringsoppgaver i epidemiologi og statistikk | Godkjent – ikke godkjent | ||
| Innleveringsoppgaver i epidemiologi og statiseminarer og caseoppgaverstikk | Godkjent – ikke godkjent | ||
| Gjesteforelesninger | Godkjent – ikke godkjent | ||
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: ERN-3004
- Ansvarlig enhet
- Institutt for samfunnsmedisin
- Tidligere år og semester for dette emnet