vår 2025
ERN-2025 Bacheloroppgave i ernæring - 10 stp

Emnetype

Kan ikke tas som enkeltemne.

Obligatorisk forkunnskapskrav

ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn, ERN-1001 Matvarekunnskap og matvaretrygghet, ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder , ERN-2009 Humanfysiologi, ERN-2010 Kommunikasjon, psykologi og praksis, ERN-2011 Makronæringsstoffer og energi, FIL-0700 Examen philosophicum, Tromsøvarianten, HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag., MBI-1002 Celle- og molekylærbiologi, MBI-2001 Biokjemi

Innhold

Målet med bacheloroppgaven er at studentene skal fordype seg i en definert ernæringsvitenskapelig problemstilling og med vitenskapelig arbeids- og tenkemåte oppsummere og syntetisere funn fra nyere forskning skriftlig. Bacheloroppgaven er således en øvelse i vitenskapelig skriving basert på egnet litteratursøk. Oppgaven kan skrives på norsk eller engelsk.

Studentene kan velge tema for oppgaven fra en liste med forslag gitt av veiledere. Det er også mulig å komme med egne forslag. Studentene må levere en 1 siders prosjektskisse som må godkjennes.

Bacheloroppgaven skal skrives som en litteraturoppgave som er mindre omfattende enn en systematisk oversiktsartikkel, men som oppsummerer ny, oppdatert kunnskap innenfor en avgrenset problemstilling og som bruker systematisk litteratursøk som metode. Resultatdelen i oppgaven skal baseres på omlag 10 originalartikler og oppgaven skal totalt bestå av 4500-5500 ord, ekskludert referanser, tabeller, tabelltekster og appendiks. Bacheloroppgaven skal skrives individuelt, men flere studenter kan ta for seg samme problemstilling.


Anbefalte forkunnskaper

ERN-2012 Mikronæringsstoffer, ERN-2013 Immunology, pharmacology, epigenetics and microbiology, ERN-2014 Ernæring, helse og sykdom 1

Hva lærer du

Etter fullført emne skal studentene kunne følgende:

Kunnskaper:

  • Orientere seg i ernæringsrelatert litteratur
  • Beskrive metodologiske forskjeller og likheter mellom ulike typer oversiktsartikler og litteratursammenstillinger
  • Forklare og kritisk vurdere funnene fra ernæringsvitenskapelige studier med bakgrunn i evidenshierarkiet

Ferdigheter:

  • Formulere et forskningsspørsmål innenfor ernæring og gjennomføre egnet litteratursøk i vitenskapelige databaser
  • Kritisk fortolke ernæringsvitenskapelige artikler
  • Oppsummere og syntetisere funn fra flere ulike originalartikler
  • Presentere vitenskapelige funn både muntlig og skriftlig
  • Referere relevant litteratur på en korrekt vitenskapelig måte og bruke referanseverktøy

Generell kompetanse:

  • Reflektere kritisk omkring egen og andres forskning innenfor ernæringsvitenskap
  • Gjennomføre et avgrenset ernæringsvitenskapelig prosjekt under veiledning
  • Skrive en vitenskapelig rapport

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

  • Forelesninger
  • Seminar
  • Gruppearbeid/kollokvier

Timeplan

Eksamen

Vurderingsform: Dato: Vekting: Varighet: Karakterskala:
Hjemmeeksamen 30.05.2025 12:00 (Innlevering) 0/1 20 Uker A–E, stryk F
Muntlig eksamen 13.06.2025 09:15
1/1 30 Minutter A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Prosjektskisse Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om vurderingsform muntlig eksamen

Muntlig presentasjon av oppgaven med påfølgende diskusjon med sensorene. En får ikke gå opp til muntlig eksamen hvis innlevert oppgave ikke er bestått. Muntlig eksamen kan justere karakteren på bestått resultat opp eller ned med en karakter. Hver student blir vurdert individuelt.

Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: ERN-2025
  • Tidligere år og semester for dette emnet