vår
2025
ERN-2011 Makronæringsstoffer og energi - 10 stp
Innhold
Hva er behovet ditt for energi, og hva er det som styrer sult og metthet? Dette er noe vi skal undersøke nærmere, både teoretisk og praktisk.
Vi vil gå grundig gjennom makronæringsstoffene karbohydrater, fett og protein, i tillegg til fiber og alkohol, og studere kilder, fordøyelse, omsetning, virkningsmekanismer og funksjoner til de ulike næringsstoffene. Det vil bli lagt vekt på behov, anbefalinger og konsekvenser av for høye og for lave inntak.
Karbohydrater, fett, protein og alkohol i mat og drikke omdannes til energi i kroppen, og du skal blant annet få kartlegge og måle energiforbruket ditt på ulike måter. Vi skal også undersøke effekten av forskjellige matvarer på blodsukkeret og på lipider i blodet.
Videre vil du få en innføring i sentrale ernæringsanalyser.
Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal du kunne:
Kunnskap:
- Gjøre rede for det vitenskapelige grunnlaget i de nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) og definere og bruke sentrale begreper beskrevet i NNR.
- Gjøre rede for makronæringsstoffene og undergrupper av disse samt alkohol, og kunne forklare struktur, klassifisering, fordøyelse, opptak, metabolisme, virkningsmekanismer, funksjon og naturlige kilder.
- Gjøre rede for anbefalingene om makronæringsstoffene for grupper/personer og forklare konsekvenser av for høye og for lave inntak.
- Gjøre rede for homeostatiske mekanismer som regulerer sult og metthet.
- Gjøre rede for faktorene som bestemmer et individs totale energiforbruk under ulike forhold og kunne forklare konsekvenser av avvik i energibalansen.
- Forklare sentrale energibegreper som brukes i ernæringsfeltet.
- Definere aktivitet og inaktivitet og gjøre rede for anbefalingene om fysisk aktivitet og grunnlaget for anbefalingene.
- Beskrive ulike metoder for å måle/beregne aktivitetsnivå, energiforbruk og kroppssammensetning og styrker og svakheter med metodene.
- Beskrive hvordan makronæringsstoffer kan påvirke mikrobiotaen.
Ferdigheter:
- Beregne energibehov for friske personer ved hjelp av ulike metoder.
- Anbefale fysisk aktivitet for å forebygg sykdom og kunne formidle helsegevinster ved regelmessig fysisk aktivitet.
- Vurdere de vanligste biokjemiske prøvesvarene for makronæringsstoffene og beskrive faktorer som er av betydning for kvaliteten og tolkningen av analysene.
- Gi kostråd til personer med laktoseintoleranse
Kompetanse:
- Gi og formidle tilpassede kostråd til friske, voksne personer
- Kunne stille kritiske spørsmål og diskutere ernæringsforsking med medstudenter
- Anvende kunnskap og ferdigheter om makronæringsstoffer innen undervisning og forskning
- Anvende kunnskap og ferdigheter om makronæringsstoffer innen forebyggende helsearbeid
Timeplan
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 10.06.2025 09:00 |
4 Timer | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
Deltakelse i gruppearbeid/case-oppgaver og presentasjoner knyttet til disse | Godkjent – ikke godkjent | ||
Gjennomføre kurs og kostforsøk med godkjente rapporter/presentasjoner | Godkjent – ikke godkjent | ||
Gjennomføre underveistester | Godkjent – ikke godkjent |
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: ERN-2011
- Ansvarlig enhet
- Institutt for medisinsk biologi
- Tidligere år og semester for dette emnet